Pyxis 14.10.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie wiem czy podczerwone ale podobno niemal tylko na promieniowanie można liczyć (90%), konwekcja to "cała" reszta. Reszta to raczej ~30%. A gdzie cos takiego jak komfort cieplny za ktory odpowiada wlasnie wyzsza temperatura podlogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Odpowiem wieczorem Właśnie mija dzień, a jak nie było odpowiedzi na moje pytanie asolta, tak nie ma. Czyżby unikał odpowiedzi? Nie wierzę, wszak jest nieomylny Uwaga, rano będzie tłumaczenie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 14.10.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Reszta to raczej ~30%. A gdzie cos takiego jak komfort cieplny za ktory odpowiada wlasnie wyzsza temperatura podlogi? Nie wiem czy aż 30% w przypadku sufitowego, w przypadku podłogowego to sporo więcej niż 30%. Komfortu brak a już na pewno ze względu na kiepskie odprowadzenie ciepła z nagrzanego powietrza pod sufitem nie sprzyja to dobrym warunkom pracy PC. Chociaż z drugiej strony - układanie styropianu na stropie pod posadzką przynajmniej na piętrze mija się z celem więc jakieś tam podgrzanie podłogi występuje. Edytowane 14 Października 2014 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Właśnie mija dzień, a jak nie było odpowiedzi na moje pytanie asolta, tak nie ma. Czyżby unikał odpowiedzi? Nie wierzę, wszak jest nieomylny Uwaga, rano będzie tłumaczenie się Spokojnie, nie gorączkuj sie. Ne unikam odpowiedzi ale mam sporo pracy i mało czasu, a i mecz tez nalezało obejrzec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Spokojnie, nie gorączkuj sie. Ne unikam odpowiedzi ale mam sporo pracy i mało czasu, a i mecz tez nalezało obejrzec A na napisanie dziewiętnastu postów miałeś czas? Czekamy asolt, czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wszystko fajnie, jest to jakaś ta alternatywa, zwłaszcza w przypadku modernizacji gdzie nie można zrobić ogrzewania podłogowego lub w przypadku niechęci do ogrzewania ściennego. Jednak jest kilka ale - jak wygląda rozkład temperatur w pomieszczeniu - kiepsko. Ponieważ ciepły sufit nie ogrzewa powietrza, tylko podłogę a ta grzeje powietrze, rozkład temperatur jest jak przy podłogowym. Cieplejsze powietrze pod sufitem jest z zysków ( konwekcja z ludzi i sprzętów. Gdy nie ma zysków najzimniejsze powietrze jest wyżej. Jaka jest zdolność do przekazywania ciepła z takiego ogrzewania sufitowego - kiepska w stosunku do podłogówki, ok 2 x gorsza. Nie wiem skąd Pan to wziął, ale nie ma to najmniejszego znaczenia, bo piszemy o ogrzewaniu elektrycznym. Mam sam u siebie od 20 lat kable w podłodze i folie eswa w suficie, dlatego mogłem bez problemów pomierzyć, że zużycie przy ogrzewaniu podłogi podczerwienią jest mniejsze. Pompa ciepła to ogrzewanie elektryczne, produkuje tyle ile odbieramy, minus "bieg jałowy", Ale straty stałe są identyczne niezależnie od umieszczenia rurek. Jaką ilość rurek ogrzewania rozmieszczonym w powietrzu i oddzielonych od pomieszczenia np. płytą g-k trzeba by zastosować by zastąpiła analogiczną ilość zalaną "radiatorem" w postaci posadzki dla domów o tym samym zapotrzebowaniu na ciepło - wielokrotnie większą. Z jakiego powodu większą? Skoro mniej potrzeba, bo grzanie wylewki i gruntu to duże potrzeby! Akumulacja więc i zdolność do ogrzewania w taniej taryfie - sporo gorsza. etc etc II taryfa? Po co? Przy kablach w podłodze też się tego nie stosuje, Wbrew pozorom więcej idzie kWh niż jest zysku i pogarsza się komfort. A jak ktoś się upiera, to może grzać bufor a nie bez sensu podłogę jak nikogo w domu nie ma czy śpimy. Słowem - takie ogrzewanie raczej do domów bardzo energooszczędnych. Właśnie do domów dobrze izolowanych się nie nadaje. W domach dobrze izolowanych, muszą być kable i chłodzenie bezpośrednie. Jedyna zaleta to ta skuteczność chłodzenia, ale w naszym klimacie to znacznie krótszy okres niż sezon grzewczy i znacznie mniejsze dt do wytworzenia pomiędzy otoczeniem a wnętrzem niż zimą. Większy komfort i mniejsze rachunki zimą, chłodzenie latem... tylko brak wiedzy o działaniu pompy ciepłą ( funkcja chłodzenia) i nieznajomość termodynamiki ( ogrzewanie podczerwienią) może usprawiedliwiać fakt montowania ryrek do pompy ciepła w podłodze. TYLKO TO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Kółko wzajemnej adoracji. Pompa ciepła rządzi, pompa ciepła radzi, pompa ciepła nigdy cię nie zdradzi Nie wymaga obsługi, daje komfort latem i zimą, jest najtańsza w eksploatacji i najtańsza w instalacji. Gdzie Pan widzi słabe punkty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.10.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 zajebista teoria, a teraz poproszę o twoje szczegółowe obliczenia w celu weryfikacji jak do tej teorii doszedłeś Obserwacja pracy instalacji. Niektorzy potrafia takie wnioski wyciagac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.10.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ponieważ ciepły sufit nie ogrzewa powietrza, tylko podłogę Analogicznie - ciepla podloga tez nie grzeje powietrza, tylko sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie chcę z tobą TB dyskutować na ten temat, ponieważ nie miałem z tym styczności. Ale skoro ty masz już to od 20 lat, to pewnie wykonałeś już sporo takich instalacji i możesz podać jakieś namiary w północno-zachodniej części Polski. Chętnie się przekonam na własnej skórze jak to jest. Poza tym, ja nie mam prawie sufitów Czekam na namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.10.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 pyxis aktualnie zajmuje się czym innym - grzeje niegrzejąc albo niegrzeje grzejąc (patrz moja stopka) - na co pozwala mu idealny, odkryty wcześniej, rozstaw rurek w wylewce i słynąca z nieprawdopodobnej efektywnosci PocoCito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 15.10.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Ponieważ ciepły sufit nie ogrzewa powietrza, tylko podłogę a ta grzeje powietrze, rozkład temperatur jest jak przy podłogowym. czyli grzeje "podłoga" - co to jest podłoga? Okładzina posadzki? Panel 7mm, drewno merbau 10mm, płytka gresowa 11mm. Takie mam u siebie. I niby one by grzały dom od "dołu" jakbym miał rurki w suficie. Ciekawe. Nie wiem skąd Pan to wziął, ale nie ma to najmniejszego znaczenia, bo piszemy o ogrzewaniu elektrycznym. Mam sam u siebie od 20 lat kable w podłodze Aaaa to Pan ma kable elekt. w "podłodze" a nie jak inni rurki wodne w "posadzce". Czym Pan je odizolował od posadzki; co jest poniżej, że już Panu tej posadzki nie grzeją? Bo chętnie koledze podpowiem jak to się robi. Chyba, że Pan pod kablami elekt. nie ma posadzki tylko co ... ? Z jakiego powodu większą? Skoro mniej potrzeba, bo grzanie wylewki i gruntu to duże potrzeby! No właśnie o to pytam bo kolega buduje dom 200m2 pod/poniżej NF 40 i myśli o kablach i się zastanawia po Pana wpisach i mnie dopytuje: Jak położyć te kable by nie nagrzały posadzki co jest pod kablami. Bo TB nie grzeje posadzki, wszak. Bez jaj to piszę. tylko brak wiedzy o działaniu pompy ciepłą ( funkcja chłodzenia) i nieznajomość termodynamiki ( ogrzewanie podczerwienią) może usprawiedliwiać fakt montowania ryrek do pompy ciepła w podłodze. TYLKO TO. Bo jak mam ogrzewanie "z sufitu" to grzeję tylko "podłogę" a jak mam rurki to grzeję całą betonową posadzkę. Logiczne, no nie. Poproszę w takim razie o jakieś opracowanie, które informuje, że grunt pod posadzką jak i sama posadzka grzana kablami elektrycznymi ma niższą temperaturę niż ta grzana rurkami wodnymi. Bo to jest niezwykle ciekawe co Pan pisze, stosowane od lat (kable w podłodze) i pomierzone zapewne. Jak dotąd widziałem w książce że temperatura gruntu pod posadzką się wyrównuje po 2-3 latach. Czy grzejemy rurkami w posadzce czy zwykłymi kaloryferami na ścianie, ale skoro grzanie kablami w podłodze temu zapobiega to chętnie dowiem się o ile się ta stara zmniejsza. Jakiś link? Po linku będzie można ten wątek zamknąć bo na co komu podłogówka jak kable na posadzce nie grzeją posadzki i gruntu pod nią! Edytowane 15 Października 2014 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.10.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 masz instalację co 15cm, i jej obserwacja pozwala ci smuć wnioski na temat rozstawów co 7 i co 12 cm oraz co 20 i co 30 ?? zaiste taka mała wróżka Cecylia z ciebie rośnie Widze jak sie zachowuje moja instalacja przy zamknieciu jednej kondygnacji. Czytam tez co pisza inni uzytkownicy o swoich podlogowkach i jakie podaja temperatury. Wiem, ze dla niektorych to czary, ale moze po prostu niechce Ci sie wysilic a potrafilbys (tak Cie troszke pocieszam). przypomnijmy: w czerwcu na podobne pytanie odpowiedziałeś: że ci się wydaje że masz nadzieję że być może rozstaw co 10 kontra co 15 cm da jakieś wymierne korzyści w granicach 1K czyli 2% COP ale trzeba zmierzyć się z kupą problemów z tego wynikającą i cała teoria poszła do lamusa zanim jeszcze się narodziła Moze rzucaj odnosnik do posta. Unikniemy manipulacji. Wydaje mi sie, ze rozstaw co 10cm i lazienki duzo gesciej a moze nawet ze sciennym dalo by jakies 2K zysku. To juz duzo i teraz bym sie po to schylil. Nie wiem o jakich problemach piszesz, wiec daj link do posta. PS panie wróżka, obecnie fizycy głowią się nad naturą ciemnej materii, nie chciał byś pomóc w tej dziedzinie ?? masz Nobla jak obserwacja twojej podłogówki da odpowiedz w tym temacie A sledzisz trendy w tym tamacie? Oststnio czytalem o bardzo fajnej teorii umiejcawiajacej nasz "wszechswiat" o obrebie eksplosji czterowymiarowej supernowej. Nie trzeba sie uciekac do inflacji i wymyslania roznych abstrakcyjnych pol. Wyjasniona tez zostaje klopotliwa poczatkowa osobliwosc i zalamanie w niej praw fizyki. Poczytaj. PS. Jak rozumiem nadal stanowczo twierdzisz, ze moja instalacja podlogowki jest przewymiarowana o 800% ? Czy po cichu wycofujesz sie z tych bzdur rozmydlajac temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 No właśnie o to pytam bo kolega buduje dom 200m2 pod/poniżej NF 40 i myśli o kablach i się zastanawia po Pana wpisach i mnie dopytuje: Jak położyć te kable by nie nagrzały posadzki co jest pod kablami. Bo TB nie grzeje posadzki, wszak. Bez jaj to piszę. Kable w przeciwieństwie do pompy ciepła nie chłodzą. Dlatego montowane mogą być w podłodze. Jak się chce grzać tylko powierzchnię podłogi, to jest wersja woodtec. W domach izolowanych, wykonuje się ogrzewanie podłogowe elektryczne jakoby z definicji. Przypomnę definicję twórcy zamieszania z efektywnością energetyczną prof Żmijewskiego z 1990 roku Ekonomiczna izolacja termiczna to taka przy której nieekonomiczny jest centralny system ogrzewania. W domach izolowanych ( zużycie poniżej 30kWh/m2) dla komfortu, konieczne jest chłodzenie. Przez 20 lat stosowaliśmy GWC, było ono mało skuteczne. W ostatnich latach ceny inertorowych pomp ciepła powietrze powietrze spadły poniżej cen gwc, więc zastąpiłem mało komfortowe chłodzenie z gwc - klimatyzacją kanałową. zaletą takiej klimatyzacji jest grzanie powietrza zimą. Takie mitsubishi daje z 1kWh 4 jeszcze przy -15 st. W takim układzie, do ustawienia komfortowej temperatury podłogi, podczerwień się nie sprawdziła i dlatego grzeję podłogę bezpośrednio. Na 40 cm styropianu jest elektryczne ogrzewanie podłogowe, w ścianach delikatny nawiew zimnego lub ciepłego powietrza z kanałowej pompy ciepła a na suficie anemostaty od wentylacji z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 I jeszcze jedno pytanie asolt. Ile i jakie masz ocieplenie swojego domu i czym i jak go ogrzewasz?Zobaczymy czy potrafiłeś choć u siebie wykonać dobrze obliczenia i projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.10.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 I jeszcze jedno pytanie asolt. Ile i jakie masz ocieplenie swojego domu i czym i jak go ogrzewasz? Zobaczymy czy potrafiłeś choć u siebie wykonać dobrze obliczenia i projekty. ja bym chętnie zobaczyła roczną fakturę za energię elektryczną ale pewnie jej nie dostajesz, jak pyxis. Ile wpłacisz, tyle Twój ZE satysfakcjonuje - cos na styl tacy u księdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Nie wymaga obsługi, daje komfort latem i zimą, jest najtańsza w eksploatacji i najtańsza w instalacji. Gdzie Pan widzi słabe punkty? Tu bym polemizował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.10.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Tu bym polemizował Proszę bardzo! Może punktach? Jakie Pan proponuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 15.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Dlaczego? Najlepsze sa takie co obnizaja rachunki zima nie grzejac. Pozatym maja takie COP'y ktorych nawet producent nie przewidzial... On pisze o PC P/P... nie tych beeee do rurek... Oj Varme, przeprosisz Ty pana TB;) Patrzaj i czytaj, albowiem błogosławieni Ci co nie widzieli a uwierzyli:D http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231193-Co-ogrzewa-m%C3%B3j-dom&p=6637271&viewfull=1#post6637271 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.10.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Moze rzucaj odnośnik do posta. Unikniemy manipulacji i na tym właściwie trzeba zakończyć dyskusję, jak ktoś zamierza skorzystać z przepowiedni naszej forumowej wróżki i walczyć o całe 40zł/rocznie oszczędności bo być może jakiś promil z tego się spełni to już tylko jego problem Czyli ma robic wg Twojego "projektu" i z PCi wpuszczac w podloge 55*C? Nie wiem czy takiego debila znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts