Liwko 16.10.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Grasuję powiadasz, niech Ci bedzie. Jak połaczyć pompę z silownikami? Najprosciej za pomocą sprzegła o odpowiedniej pojemnosci (Panasonic min 30l, Daikin 28l) za sprzęgłem jest pompa obiegowa dopasowana do podłogówki, a sterowana przez listwę sterującą do której podłaczone są regulatory. Przy zamknieciu wszystkich siłowników pompa obiegowa sie wyłacza. Chyba wszystko jasne. Przy otwarciu siłowników nastepuje pobór ciepła, pompa sie załącza i grzejemy tam gdzie regulartory na to pozwalają. Pompa ciepła ma dosc głeboką modulację (daikin < 25%) to przy otwieraniu czesci siłowników bedzie pracowała ze zmienną mocą. Oczywiscie moze taktować jezeli moc wymagana jest mniejsza niz minmalna ale występuje to tez i bez siłowników. Problemem jest praca pompy w zadanych godzinach (II taryfa) i wtedy moze sie okazac ze stabilnosc temperatury w pomieszczeniach jest mniejsza niz przy pracy pompy bez ograniczen czasowych. Teraz mozesz juz wylewac zółć lub przedstawic swoje zresztą znane wszystkim zdanie. No to brawo panie projektancie z Bożej łaski. Tym postem tylko udowadniasz, że zlecanie tobie projektu to kompletna głupota, a za takie instalacje to powinni karać! A co teraz na ten post powiedzą moi oponenci, tzw. kółko wzajemnej adoracji? Ten post wrzucam w swoje zakładki, będzie ostrzeżeniem dla potencjalnych twoich klientów asolt. Miałem rację żeby przed twoimi projektami ostrzegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 I jeszcze jedno pytanie asolt. Ile i jakie masz ocieplenie swojego domu i czym i jak go ogrzewasz? Zobaczymy czy potrafiłeś choć u siebie wykonać dobrze obliczenia i projekty. A to pytanie oczywiście znowu przeoczyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 A to pytanie oczywiście znowu przeoczyłeś? asolt musi zapytać podwykonawców, bo nie wie - tak, jak w poprzednim pytaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) No to brawo panie projektancie z Bożej łaski. Tym postem tylko udowadniasz, że zlecanie tobie projektu to kompletna głupota, a za takie instalacje to powinni karać! A co teraz na ten post powiedzą moi oponenci, tzw. kółko wzajemnej adoracji? Ten post wrzucam w swoje zakładki, będzie ostrzeżeniem dla potencjalnych twoich klientów asolt. Miałem rację żeby przed twoimi projektami ostrzegać. Mozesz sobie wrzcac gdzie chcesz, mało mnie to obchodzi, ale jak juz to podaj błedy. Takie instalacje istnieją, działają i to poprawnie. Wg ciebie moje intalacje nie powinny działac lub działac zle, a tymczasem jest odwrotnie. Jezeli chodzi o mój dom to budowałem go 28 lat temu, w czasach njawiekszego kryzysu, nikt wtedy nie ocieplał, wykonywał podłogówek i nie wykonywał obliczen ozc. A zdobyc podstawowe materiały budowalane to był wielki sukces Prawdopodobnie nie pamiętasz tych czasów jezeli chodzi o budownictwo, od tej pory domu nie remontowałem gdyz miałem inne wydatki. Zastanawiam sie nad remontem i termomodernizacją, ale wolałbym wybudowac od nowa, mniej problemów i kłopotów Edytowane 16 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Mozesz sobie wrzcac gdzie chcesz, mało mnie to obchodzi, ale jak juz to podaj błedy. Takie instalacje istnieją, działają i to poprawnie. Wg ciebie nic mojego nie powinno działac lub działac zle, a tymczasem jest odwrotnie. Błędem, a nawet powiem dosadniej, głupotą jest robienie tak idiotycznej instalacji z pompą ciepła! Co z tego że działa? Na kaloryferach i z wielkimi buforami też zadziała! Tyle że w PC inwestujemy dla zmniejszenia rachunków, a w tym wypadku sens całej instalacji można o kant dupy rozbić! Rachunki wysokie, koszta bardzo wysokie, żywotność niska. Idź panie "mądry" z tymi swoimi instalacjami do kompletnych idiotów, ty właśnie teraz tu udowadniasz dlaczego inwestorzy robią tak idiotyczne instalacje! Zajmij się panie mądry liczeniem OZC (jeżeli dobrze to robisz) a projekty zostaw innym, lepszym. Twoje tak jak pisałem są do dupy. Jezeli chodzi o mój dom to budowałem go 28 lat temu, w czasach njawiekszego kryzysu, nikt wtedy nie ocieplał, wykonywał podłogówek i nie wykonywał obliczen ozc. A zdobyc podstawowe materiały budowalane to był wielki sukces Prawdopodobnie nie pamiętasz tych czasów jezeli chodzi o budownictwo, od tej pory domu nie remontowałem gdyz miałem inne wydatki. Zastanawiam sie nad remontem i termomodernizacją, ale wolałbym wybudowac od nowa, mniej problemów i kłopotów No jak to, czepiasz się mnie że nie wykonałem poprawnie swojej podłogówki a ty nie masz nawet ocieplonego domu 5cm styropianem? Dzisiaj zrobiłbyś inaczej? JA TEŻ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Mozesz sobie wrzcac gdzie chcesz, mało mnie to obchodzi, ale jak juz to podaj błedy. Takie instalacje istnieją, działają i to poprawnie. Wg ciebie moje intalacje nie powinny działac lub działac zle, a tymczasem jest odwrotnie. Jezeli chodzi o mój dom to budowałem go 28 lat temu, w czasach njawiekszego kryzysu, nikt wtedy nie ocieplał, wykonywał podłogówek i nie wykonywał obliczen ozc. A zdobyc podstawowe materiały budowalane to był wielki sukces Prawdopodobnie nie pamiętasz tych czasów jezeli chodzi o budownictwo, od tej pory domu nie remontowałem gdyz miałem inne wydatki. Zastanawiam sie nad remontem i termomodernizacją, ale wolałbym wybudowac od nowa, mniej problemów i kłopotów von pumpareiro ma podobny ale PocoCito wcisnął i od razu lepiej śpi i jest poważany* * lecz nie u kablarzy aha - nikt nie pytał, kiedy budowałeś a czym ogrzewasz i jaką masz instalację; o roczną ilość kWh nawet nie pytam, bo pewnie jest 3 z przodu i mnożnik 10 000... Edytowane 16 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 No jak to, czepiasz się mnie że nie wykonałem poprawnie swojej podłogówki a ty nie masz nawet ocieplonego domu 5cm styropianem? Dzisiaj zrobiłbyś inaczej? JA TEŻ Ja wtedy nie mogłem zrobic tego inaczej, nikt zresztą nie mógł, Ty mogłes bo były inne czasy i wszystko było dostępne, ale nie zrobiłes. I tu jest róznica. Ja wiedziałem co mozna by wtedy zrobic lepiej ale brak było mozliwosci, funduszy, materiałów. TY to wszystko miałes i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) v aha - nikt nie pytał, kiedy budowałeś a czym ogrzewasz i jaką masz instalację; o roczną ilość kWh nawet nie pytam, bo pewnie jest 3 z przodu i mnożnik 10 000... Tobie nie muszę odpowiadac i nie mam takiego zamiaru, podobnie jak nie musze publikowc faktur za energię elektryczną, to moja sprawa, ale jezeli jestes taka ciekawa to mam taryfę P12W. A mnoznik u Ciebie tez jest 10000 a dom podobno nowy i super ocieplony. Edytowane 16 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Tobie nie muszę odpowiadac i nie mam takiego zamiaru, podobnie jak nie musze publikowc faktur za energię elektryczną, to moja sprawa, ale jezeli jestes taka ciekawa to mam taryfę P12W oczywiście, że nie musisz do tego trzeba mieć cywilną odwagę albo po prostu jaja... a tego OZC nie liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) oczywiście, że nie musisz do tego trzeba mieć cywilną odwagę albo po prostu jaja... a tego OZC nie liczy. Co ci da wiedza na temat zapotrzebowania domów budowanych w poprzedniej epoce, moze poczytaj klika fachowych artykułow na ten temat i sie wszystkiego dowiesz. Takie domy sie niewiele parametrami od sebie róznią. Oczywiscie ze liczyłem ozc swojego domu, wiem co poprawic i zmodernizowac, czy to wykorzystam nie wiem. Moze zaczne budowe nowego domu a ten sprzedam, nie wiem i zastanawiam sie. Szkoda inwestowac tam gdzie mnie to nie interesuje. Edytowane 16 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Co ci da wiedza na temat zapotrzebowania domów budowanych w poprzedniej epoce, moze poczytaj klika fachowych artykułow na ten temat i sie wszystkiego dowiesz. Takie domy sie niewiele parametrami od sebie róznią. człowieniu! zamiast wziąć się za robotę, to pewnie od 28 lat siedzisz na forum i nadal się niczego nie nauczyłeś. może zrobimy zrzutę i zaprosimy pana Tomasza, żeby Ci zaizolował od środka tę Twoją małą architekturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 człowieniu! zamiast wziąć się za robotę, to pewnie od 28 lat siedzisz na forum i nadal się niczego nie nauczyłeś. może zrobimy zrzutę i zaprosimy pana Tomasza, żeby Ci zaizolował od środka tę Twoją małą architekturę? Ta izolacja chyba bardziej sie tobie przyda , bo dom nowy a 15000 kWh poszło nie wiadomo gdzie, nie trzeba było wtedy Pana Tomasza szukac?, on w tym czasie działał poradził by i dom nie byłby spi...ny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Ta izolacja chyba bardziej sie tobie przyda , bo dom nowy a 15000 kWh poszło nie wiadomo gdzie, nie trzeba było wtedy Pana Tomasza szukac?, on w tym czasie działał poradził by i dom nie byłby spi...ny. poradziłby... kable a kable przecież mam! a OZC miałam w projekcie:) W CENIE nie 15oookWh a 25oookWh nie zaniżaj "Wiem co poprawic i zmodernizowac, czy to wykorzystam nie wiem. Moze zaczne budowe nowego domu a ten sprzedam, nie wiem i zastanawiam sie. Szkoda inwestowac tam gdzie mnie to nie interesuje." Edytowane 16 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Ja wtedy nie mogłem zrobic tego inaczej, nikt zresztą nie mógł, Ty mogłes bo były inne czasy i wszystko było dostępne, ale nie zrobiłes. I tu jest róznica. Ja wiedziałem co mozna by wtedy zrobic lepiej ale brak było mozliwosci, funduszy, materiałów. TY to wszystko miałes i co? No ale ja według ciebie przecież mam dobrze wykonaną podłogówkę bo mam poprzykręcane pętle, to ja twierdzę że mam tak samo skopaną jak twoje projekty Coś ci powiem panie asolt. Król jest nagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 No ale ja według ciebie przecież mam dobrze wykonaną podłogówkę bo mam poprzykręcane pętle, to ja twierdzę że mam tak samo skopaną jak twoje projekty Coś ci powiem panie asolt. Król jest nagi! HenoK #2 jak nic. Tamtego babole przynajmniej ubezpiecza Izba a asolta nikt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 No ale ja według ciebie przecież mam dobrze wykonaną podłogówkę bo mam poprzykręcane pętle, to ja twierdzę że mam tak samo skopaną jak twoje projekty No nie wiem czy wszystko u siebie masz dobrze, skoro twierdzisz, ze to czy tamto bys u siebie zmienił, to twoje zdanie. Jezeli cos jest dobre to po co zmieniac, chyba ze w mysl zasady " lepsze wrogiem dobrego" to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.10.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Witam, Czy zrobienie projektu takiej podlogowki to raczej uzasadnione dzialanie czy raczej kolejny chwyt marketingowy aby wyciagnac kase od inwestorow? Czy bez projektu instalator jest w stanie wykonac to prawidlowo? Czy na "oko" mozna dobrac rozstaw rurek do grubosci izolacji, powieszchni itd? Nie pisze tutaj jakie jest moje zdanie i co o tym sadze, chcialbym poznac Wasze zdanie na ten temat? Warto robic i czy potrzeba czy strata czasu i pieniedzy? Pozdrawiam izapraszam do rzeczowej dyskusji. Bardzo dobrze, że założyłeś ten wątek. Zapewne nie spodziewałeś się takiej burzy, ale nie martw się, ja też. Z pierwszego mojego postu w tym temacie wynikało, że projekt warto zrobić, ale przedtem należy wyliczyć dokładnie OZC dla pomieszczeń. Dzisiaj z wlasnego doświadczenia zrobiłbym podłogówkę u siebie nieco inaczej, tam bym dodał, gdzie indziej ujął rurek. Pamiętałbym o tym, że poddasze to nie podłogi a kubatura, że kilka procent ciepła idzie do góry z dołu itp. Dzisiaj znowu zrobilbym u siebie samemu bez żadnego projektu. Natomiast tym co się boją polecam zrobić projekt albo zaufać doświadczonemu instalatorowi. Nie spartoli, a bedzie na pewno działać nie gorzej jak przy gównianych projektach asolta. Jednak od jego projektów trzymałbym się z daleka, szkoda na nie kasy. Jest tylko jedno pytanie. Skoro projekty partoli, instalacje partoli, to co z OZC...? Niech inni sami wyciągną wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 HenoK #2 jak nic. Tamtego babole przynajmniej ubezpiecza Izba a asolta nikt. Kazdy projektant ma ubezpieczenie, mój pracownik uprawniony projektant również. Ja równiez opłacam obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej. Takie są koszty działalnosci gospodarczej. Jezeli zarzucasz mi brak opłacania tych składek to prosze o dowody, jezeli ich nie posiadasz to przestan kłamac i mataczyc, miej odwagę cywilną przyznac sie tego, odwagę o której wczesniej wspominałas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.10.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 (edytowane) Jest tylko jedno pytanie. Skoro projekty partoli, instalacje partoli, to co z OZC...? Przykłady Liwko przykłady, podaj które projekty i które instalacje i które ozc. Podaj opinie tych niezadowolonych z opisem błednego działania. Postaraj sie i to dobrze. Jak dotychczas to tylko ty sie tu produkujesz z swoimi opiniami Inni wyciągną wnioski nie na podstawie twoich opini, bezwartoscoiwych zresztą bo nigdy nie widziałes mojej instalacji projektu czy obliczen ozc. Jeszcze raz konkrety. Bardzo sie starałes przyciągnąc tych od moich rzekomo spartolonych projektów i instalacji, i co przyciągnąłes? Gdzie oni są? Edytowane 16 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.10.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 Kazdy projektant ma ubezpieczenie, mój pracownik uprawniony projektant również. Ja równiez opłacam obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialnosci cywilnej. Takie są koszty działalnosci gospodarczej. Jezeli zarzucasz mi brak opłacania tych składek to prosze o dowody, jezeli ich nie posiadasz to przestan kłamac i mataczyc, miej odwagę cywilną przyznac sie tego, odwagę o której wczesniej wspominałas ale Ty nie jesteś projektantem, gdyż nie masz ku temu wykształcenia. Kończę temat, bo nie rozumiesz słowa pisanego podobnie, jak wielu innych rzeczy. Liwko Cię dobrze podsumował: Król jest nagi, mr asolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts