Pyxis 09.10.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 To powiedz mi liwko, w jaki sposób ogrzejesz pomieszczenie w ktorym wszystkie pętle są otwarte, a zmienisz tam podloge z ceramiki na parkiet, czy z paneli na parkiet ? Albo wprowadzi się do Ciebie rodzic, który w swoim pokoju zamiast 21C woli 23C ? No to idac tym tokiem myslenia wszedzie dajemy rurki co 10-15cm i dlawimy do zadanej temperatury na rozdzielaczu. Tylko gdzie tu wtedy sens robienia "projektu"? To dokladnie takie zalozenie z ktorego ja wyszedlem zlewajac projekt. Dodatkowo mam to "szczescie", ze praktycznie nigdzie dlawic nie musze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 To powiedz mi liwko, w jaki sposób ogrzejesz pomieszczenie w ktorym wszystkie pętle są otwarte, a zmienisz tam podloge z ceramiki na parkiet, czy z paneli na parkiet ? Albo wprowadzi się do Ciebie rodzic, który w swoim pokoju zamiast 21C woli 23C ? Argument jest bez sensu. W tym wypadku chyba wszystkie pętle musiał być by dławione, żeby móc gdzieś jedną odkręcić! A to nie wynika z projektów asolta. asolt robi te projekty pod konkretne wykończenie podłogi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 I jeszcze jedno fotohobby. Jak odkręcisz jedno pomieszczenie, to cała reszta trafi w łeb. Zgadzasz się ze mną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 No to idac tym tokiem myslenia wszedzie dajemy rurki co 10-15cm i dlawimy do zadanej temperatury na rozdzielaczu. Tylko gdzie tu wtedy sens robienia "projektu"? To dokladnie takie zalozenie z ktorego ja wyszedlem zlewajac projekt. Dodatkowo mam to "szczescie", ze praktycznie nigdzie dlawic nie musze. Tylko, że wtedy w wielu domasz masz w pomieszczeniach typu sypiania, gabinet nadwyżkę mocy rzedu 50-60%, z ktorej nigdy nie skorzystasz i ktora tylko ziększazużycie materiału. Ja akuralt w sypialni i u dziecka musze wyraznie skręcać, żeby ni przegrzać tych pomieszczeń. W projekcie zakladasz sobie rezerwę mocy np 15%. W razie zmian, o ktorych pisałym w poprzednim poscie masz jeszcze mozliwosc ruchu, bez koniecznosci podnoszednoa Tz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Argument jest bez sensu. W tym wypadku chyba wszystkie pętle musiał być by dławione, żeby móc gdzieś jedną odkręcić! A to nie wynika z projektów asolta. asolt robi te projekty pod konkretne wykończenie podłogi! Każda, za wyjątkiem tych pomieszczen o największym obciązeniu ciepnum może byc przecież o te 15% zdlawiona. Po to by mieć rezerwe. Wykonczenie podlog jeste terwaz takie, a za 8lat inne. Chyba warto miec taka rezerwe ? Rozumiem, ze Ty rezerwy nie masz, czyli, w sytuacjach, o ktorych pisłem wcześciej jesteś zmuszony podnieśc Tz ? Mozna i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 dwa posty od Liwko, obydwa o tym samym, ale każdy to inny punkt widzenia Liwko, ile kosztowały te dwie petle, ktorych mogloby nie być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Każda, za wyjątkiem tych pomieszczen o największym obciązeniu ciepnum może byc przecież o te 15% zdlawiona. Po to by mieć rezerwe. Wykonczenie podlog jeste terwaz takie, a za 8lat inne. Chyba warto miec taka rezerwe ? Rozumiem, ze Ty rezerwy nie masz, czyli, w sytuacjach, o ktorych pisłem wcześciej jesteś zmuszony podnieśc Tz ? Mozna i tak. Bzdura! Jeśli odkręcisz przydławione pętle, w reszcie domu zrobi się chłodniej i będziesz musiał podnieść Tz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 dwa posty od Liwko, obydwa o tym samym, ale każdy to inny punkt widzenia Dlaczego inny? Ja mam bez projektu, ponds79 z projektem. I okazuje się że ja i ponds79 musimy dławić. Widzę że zbiera się już grupa wzajemnej adoracji Witamy tego co spieprzył dwa poprzednie domy i buduje trzeci, może kiedyś mu wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 09.10.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Tylko, że wtedy w wielu domasz masz w pomieszczeniach typu sypiania, gabinet nadwyżkę mocy rzedu 50-60%, z ktorej nigdy nie skorzystasz i ktora tylko ziększazużycie materiału. Ja akuralt w sypialni i u dziecka musze wyraznie skręcać, żeby ni przegrzać tych pomieszczeń. W projekcie zakladasz sobie rezerwę mocy np 15%. W razie zmian, o ktorych pisałym w poprzednim poscie masz jeszcze mozliwosc ruchu, bez koniecznosci podnoszednoa Tz. Jaką rezerwę. To nie lepiej od razu zaprojektować tak jakby wszędzie miało być drewno z grubymi dywanami. Najważniejsze to równe pętle ok 60-70 mb. Jak ktoś ma trochę wiedzy na poziomie podstawówki to sobie sam wyliczy i zapotrzebowanie pomieszczeń i rozstaw rurek. Co do podłogówki to nie powinna ona kosztować więcej niż 40-50zł/m2 na dobrych materiałach. U mnie przy wszystkich odkręconych pętlach najchłodniej było właśnie w sypialni i musiałem dławić pozostałe pętle ale to nie z winy ogrzewania tylko docieplenia, na części dorzuciłem trochę wełny i teraz jest ok. wszystkie odkręcone z wyjątkiem 2 drabinek. Na podłogach większość drewna i kilka dywanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Tylko, że wtedy w wielu domasz masz w pomieszczeniach typu sypiania, gabinet nadwyżkę mocy rzedu 50-60%, z ktorej nigdy nie skorzystasz i ktora tylko ziększazużycie materiału. Ja akuralt w sypialni i u dziecka musze wyraznie skręcać, żeby ni przegrzać tych pomieszczeń. W projekcie zakladasz sobie rezerwę mocy np 15%. W razie zmian, o ktorych pisałym w poprzednim poscie masz jeszcze mozliwosc ruchu, bez koniecznosci podnoszednoa Tz. A jak kiedys z sypialni zrobisz sobie gabinet, albo pokoik dla rodzica gdzie bedzie chcial miec 23*C? Przeciez wczesniej o tym pisales. Teraz to juz nieaktualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Bzdura! Jeśli odkręcisz przydławione pętle, w reszcie domu zrobi się chłodniej i będziesz musiał podnieść Tz! Albo zwiększyć przeplyw ma pompie obiegowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Jaką rezerwę. To nie lepiej od razu zaprojektować tak jakby wszędzie miało być drewno z grubymi dywanami. Ależ oczywiście, że warto tak zaprojektować i poki nie masz drewna z grubym dywanem, tylko np gołe panele to dławisz przeplyw. Nic strasznego. Edytowane 9 Października 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 A jak kiedys z sypialni zrobisz sobie gabinet, albo pokoik dla rodzica gdzie bedzie chcial miec 23*C? Przeciez wczesniej o tym pisales. Teraz to juz nieaktualne? Przecież aktualnie sypialnia jest skręcona, wiec można ją odkrecic. Nadwyżka mocy 15 % też na to pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Przecież aktualnie sypialnia jest skręcona, wiec można ją odkrecic. Nadwyżka mocy 15 % też na to pozwoli. No to po co projekt? Ja tez u dzieciaka skrecam o 1/3 przepolywu. Reszta otawarta na maxa. Jak bede potrzebowal "wiecej mocy" to wydluze czas pracy pompy ciepla i nadal pozostane na stosunkowo niskiej Tz i wysokiej sprawnosci. Cos z tymi projektami jest nie teges. Nie wierze, ze to tak bezsensownie ma sie "projektowac". Jesli faktycznie tak jest, to dzieki Bogu nie wywalilem kasy na darmo bo jeszcze bym sobie tym projektem cos popsul w podlodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 No to po co projekt? Żeby mieć nadwyżkę rzędu 15% (która kiedyś może się przydać) , a nie 60%, ktorej nigdy nie wykorzystasz. Czyli parę metrów rury mniej Coś, jak Liwko, który ma przynajmniej ze sto metrów rury w wylewce wiecej, ku zadowoleniu sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.10.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Żeby mieć nadwyżkę rzędu 15% (która kiedyś może się przydać) , a nie 60%, ktorej nigdy nie wykorzystasz. Czyli parę metrów rury mniej Coś, jak Liwko, który ma przynajmniej ze sto metrów rury w wylewce wiecej, ku zadowoleniu sprzedawcy Jesli to jedyny argument, to szkoda kasy na taki projekt. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Jeżeli projekt kosztuje 300 zł, a zoptymalizuje koszty (mniej rur, mniejszy rozdzielacz itp) o 500zł, to dlaczego nie ? Mnie po prostu śmieszy Liwko. Jakby jeszcze przytoczył normy, czy chocby zalecenia producentów OP dla projektantow OP, o konieczności/zasadnosci projektowania bez dławienia przeplywów,to jeszcze bym ten jego wątek "Przestrzegam..." zrozumiał.A tak, qto zabawne pieniactwo jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.10.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Jeżeli projekt kosztuje 300 zł, a zoptymalizuje koszty (mniej rur, mniejszy rozdzielacz itp) o 500zł, to dlaczego nie ? Mnie po prostu śmieszy Liwko. Jakby jeszcze przytoczył normy, czy chocby zalecenia producentów OP dla projektantow OP, o konieczności/zasadnosci projektowania bez dławienia przeplywów,to jeszcze bym ten jego wątek "Przestrzegam..." zrozumiał. A tak, qto zabawne pieniactwo jest... Ale co tu rozumieć? Zawsze myślałem, że porządny projekt ogrzewania podłogowego robiony jest dla otwartych petli, w każdym pomieszczeniu jest taka temperatura jaką sobie klient zażyczył i materiału idzie tylko tyle ile potrzeba. Okazuje się jednak, że pętle należy dławić, temperatury regulować, a materiału i tak idzie z zapasem. Pieniactwo? Może, ale ja za coś takiego bym nie zapłacił. Po prostu nie ma to sensu. I żeby nie było. Zawsze namawiałem do robienia projektów ogrzewania podłogowego. Mało tego, polecałem do tego asolta! Ale okazuje się, że asold ma w doopie argumenty, a jego projekty i tak są przewymiarowane więc po co przepłacać? Po tym wszystkim twierdzę, że nie ma sensu robić projektów podłogówki, przynajmniej u asolta. Ps. Zobaczcie mój pierwszy post w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 09.10.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 To nie tak. Co z tego że położysz co 10cm jak będziesz musiał przymknąć większość pętli żeby wyregulować temperatury? Zwiększysz przy tym opory przepływu, a więc i moc pompki obiegowej. Przy PC warto zrobić gęściej, ale to nie znaczy wcale, że wszędzie po równo. Hmmm w takim razie dałbym 10 cm w łazienkach, reszta 15cm, równe pętle (ewntualnie trochę dłuższe w sypialniach, żeby było chłodniej) i regulował temperaturą zasilania, a nie rotametrami - sprawdzi się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.10.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Ale co tu rozumieć? Zawsze myślałem, że porządny projekt ogrzewania podłogowego robiony jest dla otwartych petli, To wyjaśnij może, na jakiej podstawie tak myślałeś i dlaczego uważasz, że to Twoje przemyślenia są sluszne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts