Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt ogrzewania podlogowego- fanaberia czy potrzeba????

stam222

Recommended Posts

1. Rozumiem, że to Forum jest dla Ciebie wyrocznią, tudzież rozmaici "insz."

2. Slowo klucz - wszystkie. Nikt nie mowi o "wszystkich". A "część" to już róźnica

Tak, to forum to kopalnia wiedzy, bo ciężko tu przepchnąć bełkot marketingowy.

No właśnie, wszystkie! Bo po co ci tylko kilka skręconych sekcji? Wiesz gdzie będziesz w przyszłości chciał zmieniać wykończenie podłogi? Wiesz gdzie kiedyś będziesz chciał cieplej? Przecież to ty o tym pisałeś! Ja tylko idę twoim tokiem rozumowania ;)

• Odpowiedzi 360
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawości - czy te 1500m podłogówki na pexach 16mm z obiegami po max 50-60m da radę obsłużyć jedną pompką wbudowaną w typową PC ? Czy ilość rozdzielaczy ma tu coś do rzeczy - w moim przypadku były by 3 szt, łącznie 16-17 obiegów + 2 drabinki.

U mnie jest tez kolo 20 sekcji + drabinki i standardowa pompa obiegowa zabudowana w mojej PCi swietnie daje sobie rade nawet biorac uwage przewymiarowanie pompy. Mam na GZ w sezonie delte na poziomie 6K.

Tak, to forum to kopalnia wiedzy, bo ciężko tu przepchnąć bełkot marketingowy.

No właśnie, wszystkie! Bo po co ci tylko kilka skręconych sekcji? Wiesz gdzie będziesz w przyszłości chciał zmieniać wykończenie podłogi? Wiesz gdzie kiedyś będziesz chciał cieplej? Przecież to ty o tym pisałeś! Ja tylko idę twoim tokiem rozumowania ;)

Kopalnia wiedzy i mitów...

Na pewno nie wszystkie, bo na pewno nie w łazience. Żaden projekt tego nie zakłada.

Szanse na to, że bedzie kiedyś pelnila inne funkcje jest bliska zeru, a liczona jest na 24C, raczej nięczesto się przekracza taka temperaturę.

Na pewno nie wszystkie, bo na pewno nie w łazience. Żaden projekt tego nie zakłada.

Szanse na to, że bedzie kiedyś pelnila inne funkcje jest bliska zeru, a liczona jest na 24C, raczej nięczesto się przekracza taka temperaturę.

A gdzie według ciebie będą najkrótsze sekcje?

A może ktoś woli 25 i co wtedy?

Pierwsze roczne sprawozdanie podatkowe zrobiłem sam.

Było to na tyle banalnie proste (opisywana sytuacja odbywa się w innym kraju, nie w Polsce), że kiedy żona sugerowała skonsultowanie tego z kimś to pokazywałem jej palcem czoło.

Przed wysłaniem był sąsiad na piwie, który, jak się okazało, pracuje w biurze rachunkowym.

Powiedział: "OK, fajnie ze to sobie sam policzyłeś, ale daj mi te papiery, jak coś znajdę więcej to dzielimy się po połowie".

Nie miałem nic do stracenia, wiec się zgodziłem i ... obaj byliśmy zadowoleni.

Czyli bylem takim, który myślał, ze umie i gdyby nie piwo, to dalej bym tkwił w takim przekonaniu, nieświadomy utraconych pieniędzy. :yes:

Za wiedzę, jak za każdy inny towar, się płaci drodzy inwestorzy.

Jak wiesz jak robić podłogówkę to rób.

Jak nie wiesz to się dowiedz lub ... zapłać.

Gorzej z tymi co myślą że wiedzą jak robić.

A już najgorzej jest, jeśli Ci co myślą, że wiedzą, doradzają tym co nie wiedzą, żeby za tę wiedzę nie płacili.

Chciałbym serdecznie ostrzec czytelników FM, przed takimi typami, tym bardziej, że dotyczy to nie tylko podłogówki.

Dodam tylko, ze nie istnieje dobry projekt podłogówki bez bardzo dobrze policzonego OZC.

Pzdr.

A gdzie według ciebie będą najkrótsze sekcje?

A może ktoś woli 25 i co wtedy?

Pewnie w nieduzych pomieszczeniach o mniejszym zapotrzebowaniu na cieplo (wiatrołap, pom techniczne, male WC) takie petle mogą sie przytafić. Mozna je albo połaczyć z większymi w innych pomieszczeniach i stracic mozliwośc niezależnej regulacji w nich temperatury, albo dać osobną, krotsza petlę i odpowiednio ja przydławić.

Jak ktoś lubi 25C, to projektuje na 25C.

Pewnie w nieduzych pomieszczeniach o mniejszym zapotrzebowaniu na cieplo (wiatrołap, pom techniczne, male WC) takie petle mogą sie przytafić. Mozna je albo połaczyć z większymi w innych pomieszczeniach i stracic mozliwośc niezależnej regulacji w nich temperatury, albo dać osobną, krotsza petlę i odpowiednio ja przydławić.

Jak ktoś lubi 25C, to projektuje na 25C.

A jak ktoś zaprojektuje na 24 a stwierdzi że woli 25?

No właśnie, najkrótsze mogą być w małych łazienkach. asolt pisał że najkrótsze się dławi! I co teraz z tymi twoimi obliczeniowymi 24 w łazience? Będą otwarte czy przydławione?

I jeszcze jedno pytanie. Kto ci robił projekt podłogówki?

Tylko tutaj wypowiadaja sie tacy, co sa juz po "piwie" i weryfikacji. Tej najsurowszej - przez zycie.

Taaak, szczególnie ci, którym się udało, którzy wstrzelili się w margines błędu i pieją po forach jak to projekt jest "be". Pomijam już litościwie fakt, ze przepłacili za materiał, bo tego i tak są nieświadomi, wiec nie boli.

Jak ktos zaprojektuje 24, a woli 25, to zrobi dokladnie to, co Ty, zeby otrzymać 25C.

Ale trudno tu winić projektanta.

Wyraźnie pisałem o WC, nie o łazience, skup sie przy czytaniu.

24C w WC ? Powodzenia:)

Projekt robiłem sam, na podstawie OZC asolta

Edytowane przez fotohobby

Jak ktos zaprojektuje 24, a woli 25, to zrobi dokladnie to, co Ty, zeby otrzymać 25C.

Ale trudno tu winić projektanta.

Wyraźnie pisałem o WC, nie o łazience, skup sie przy czytaniu.

24C w WC ? Powodzenia:)

Projekt robiłem sam, na podstawie OZC asolta

To samo będzie w małej łazience.

A widzisz, czyli lepiej mieć wszędzie trochę przykrecone żeby móc w razie "w" odkręcić. Bo przecież projektanta też nie możesz winić za zmianę wykończenia posadzki, o czym ty pisałeś. Zgadzasz się teraz?

Taaak, szczególnie ci, którym się udało, którzy wstrzelili się w margines błędu i pieją po forach jak to projekt jest "be". Pomijam już litościwie fakt, ze przepłacili za materiał, bo tego i tak są nieświadomi, wiec nie boli.

Dlaczego zkladasz, ze przy zrobieniu projektu materialu bedzie mniej? To jakas regula? :D

To samo będzie w małej łazience.

A widzisz, czyli lepiej mieć wszędzie trochę przykrecone żeby móc w razie "w" odkręcić. Bo przecież projektanta też nie możesz winić za zmianę wykończenia posadzki, o czym ty pisałeś. Zgadzasz się teraz?

Co się uparleś na male łazienki ? Ja mam w małej (8,5m2) pętlę 76m. Drewna do łazienki raczej nikt nie wloży w miejsce gresu. Nie ma sensu w pomieszczeniu odktorego w glównej mierze zależy Tz (najcześciej właśnie lazienka) skrecac przepływy i podnosic tym TZ...

Co się uparleś na male łazienki ? Ja mam w małej (8,5m2) pętlę 76m. Drewna do łazienki raczej nikt nie wloży w miejsce gresu. Nie ma sensu w pomieszczeniu odktorego w glównej mierze zależy Tz (najcześciej właśnie lazienka) skrecac przepływy i podnosic tym TZ...

No widzisz, a asolt pisze o skręcaniu najkrótszych pętli.

Dlaczego nie drewno w łazience? Ale my nie o tym.

Pisałeś

To powiedz mi liwko, w jaki sposób ogrzejesz pomieszczenie w ktorym wszystkie pętle są otwarte, a zmienisz tam podloge z ceramiki na parkiet, czy z paneli na parkiet ?

Albo wprowadzi się do Ciebie rodzic, który w swoim pokoju zamiast 21C woli 23C ?

Albo zmienisz żonę na bardziej ciepłolubną i w łazience będzie jej za zimno, albo dzieciakom, tobie zachce się więcej ciepełka... I tak można dalej gdybać.

Ja się teraz ciebie pytam, czy nie warto mieć wszędzie tego zapasu 15%?

No widzisz, a asolt pisze o skręcaniu najkrótszych pętli.

Albo zmienisz żonę na bardziej ciepłolubną i w łazience będzie jej za zimno, albo dzieciakom, tobie zachce się więcej ciepełka... I tak można dalej gdybać.

Ja się teraz ciebie pytam, czy nie warto mieć wszędzie tego zapasu 15%?

1. Pętle w łazienkach (nawet małych) nie należa do najkrótszych, ze wzgledu na rozstaw (10cm i mniej)

2. Nie ma sensu projektować zapasu w łazience, skręcac ja na "przyszłośc" i podwyższać przez to Tz, bo może "kiedys" bedziemy chcieli tam cieplej.

Projektuje sie wtedy petle otwarte, a jeśli to "kiedys" nastapi, to wowczas dopiero podnosimy Tz.

Weż już skończ temat łaziene

Masakra :)

Skoro asolt przykręca kilka pętli, ty chcesz mieć w większości pomieszczeń zapas 15%, to jaki sens nie zrobić tego zapasu w łazienkach? :)

Jesteś 100% pewien temperatur z obliczeń? Przecież sam asolt pisał o tolerancji błędu obliczeń OZC. Co, jak zrobisz za słabą podłogówkę w łazience to podniesiesz Tz? Dasz mocniejszą pompkę? Po co? To nie lepiej zrobić z lekkim zapasem?

Ale wiem czemu tak uparcie tak twierdzisz. Wyszło by wtedy na moje, że wszystkie pętle robimy podobnej długości, i wszystkie przykręcamy o 15% :yes:

Wiem, dlaczego tak uparcie powracasz z tematm łazienek - to jedyny sposób, by udowodnic forumowa reorię ;)

To,co proponujesz jest zupełnie nielogiczne.

Na moim przykładzie: lazienka 8m2, 76 metrow rury, rozstaw co 10 cm

Zeby ją ogrzać do 24C przy temperaturze -20C za oknem i wychodzi mi, ze potrzebuje Tz=38C przy otwartej pętli

Ty radzisz mi przykrecic przeplyw o 15%,podnoszac przy temperature zasilania o jakis stopien, moze i dwa tylko po to, bym mial "zapas" na przyszłość.

Wyjaśnij j mi może sens takiego działania :)

Edytowane przez fotohobby