Pyxis 12.10.2014 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 a kogo obchodzi w tym wątku twoja PCi ?? argumentów zabrakło to cenzurę wprowadzasz na wyłącznie jedyne słuszne reklamowane przez ciebie rozwiązanie ?? kotły olejowe, gazowe, węglowe za okno mamy wywalić bo ci interes padnie ?? Moze "projektanta" powinno? Ja nic nie reklamuje, tylko zastanawia mnie beztroska glupota Twoich wnioskow o 300% przewymiarowaniu podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.10.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) +55 Mój kocioł: Użyteczna sprawność cieplna (80º/60º) przy mocy znam./min. 97,7 / 93,2 Użyteczna sprawność cieplna (50º/30º) przy mocy znam./min. 106,9 / 102,4 Użyteczna sprawność cieplna (40º/30º) przy mocy znam./min. 107,0 / 106,8 Wartośc sprawności przy mocy minimalnej jest ważniejsza, niż znamionowej, gdyż w nowych, dobrze ocieplonych domach, kocioł bedzie pracował od mocy minimalnej do 30-40% maks. Edytowane 12 Października 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.10.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 No i co z tego wynika? Przepłacili za rurki? Przepłacili. I co z tego? Te kilka stówek na rurki przy budowie nie ma żadnego znaczenia, pewnie szybciej je zarobią pracując, niż czytając te twoje farmazony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.10.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 rozumiem twój punkt widzenia, No wlasnie chyba nie bardzo, bo Liwkowi do pompy ciepla proponujesz rozstawy 20-30 cm jako "projektowe" bez przewymiarowania. Zupelnie nie rozumiesz specyfiki doboru GZ do urzadzenia jakim jest pompa ciepla. Zabawa z liczbami sie skonczyla, jak napisales "+55". U mnie np. Tz nie przekracza czesto 30*C a startuje od 26*C, wiec o czym moge z Toba merytorycznie "dyskutowac"? O grzaniu CWU? Tego belkotu o moich zarobkach z tytulu pisaniny na forum nawet nie bede komentowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 13.10.2014 01:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Czyli reasumujac temat w dalszym ciagu nie wiem czy to fanaberia czy potrzeba bo zamiast merytorycznej dyskusji wywiazala sie bojka podwurkowa o wyzszosci swiat Bozegonarodzenia nad wielkanocnymi a zwykly i przecietny uzytkownik, nie jest w stanie pojac o co Wam chodzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Liwko jest na cenzurowanym i raz już dostał półrocznego bana Znowu łżesz jak pies. Bana dostałem zupełnie niesłusznie i to ja nie chciałem wrócić na to forum, gdzie jeden oszust miał mocne plecy. Pamiętasz historię mikiego? Projektu nie rób, przynajmniej nie u asolta. Poczytaj sobie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203466-Pod%C5%82og%C3%B3wka-przy-PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edgar184 13.10.2014 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Znowu łżesz jak pies. Bana dostałem zupełnie niesłusznie i to ja nie chciałem wrócić na to forum, gdzie jeden oszust miał mocne plecy. Pamiętasz historię mikiego? Projektu nie rób, przynajmniej nie u asolta. Poczytaj sobie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203466-Pod%C5%82og%C3%B3wka-przy-PC To po co wracałeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 To po co wracałeś??? Ponieważ chiałem sprostować kilka głupot napisanych w tym czasie na temat mojego domu. A że wreszcie pogonili "pana z plecami"... Facet oszukał kilka osób z tego forum na grubą kasę, a my mieliśmy trzymać język za zębami bo inaczej wypad. To tak pokrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 przyzwyczajaj się, pompiarze tak mają, każdy wątek który zaśmiecą zamieniają w chamską dyskusję, jak widać powyżej ich argumenty to: jesteś głupi, jesteś debil, moja racja jest słuszna bo tylko moja racja może być słuszna, dlatego też Liwko jest na cenzurowanym i raz już dostał półrocznego bana jakem kablara oświadczam, że liwkowemu zachowaniu bliżej do braci kablarskiej, niż pompiarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 jakem kablara oświadczam, że liwkowemu zachowaniu bliżej do braci kablarskiej, niż pompiarskiej. Tu raczej na mnie kablują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Tu raczej na mnie kablują bo nie zrobiłeś OZC u asolta masz PC, więc traktują Cię ulgowo ale ja mam przesrane - ani OZC, ani pompy a jeszcze wytykam babole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 czyli masz przewymiarowaną podłogówkę tylko 800% Tak, mozesz nawet przyjac 1500%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Jakiś imbecyl zamknął temat bez podania przyczyny, dlatego tutaj chcę coś przytoczyć narcyzowi, tfu, asoltowi Odpowiedź na moje pytanie: Pytanie Mam pytanie. Jak powinna wyglądać dobrze zrobiona podłogówka? 1. Wszystkie pętle w miarę równe i otwarte wszystkie pętle, a temperatura taka jaką sobie klient zażyczył 2. Długości różne i część pętli podławionych. Odpowiedź Zazwyczaj stosuje się obie metody łącznie. Takie podejście gwarantuje poprawne działanie podłogówki. Ja zazwyczaj obliczam zapotrzebowanie na moc do ogrzewania poszczególnych pomieszczeń. Z programu do obliczeń podłogówki (Audytor CO) dobieram moc jaką można uzyskać z 1 m rurki. Przyjmuję średnią długość pętli na 70-80 m i na tej podstawie staram się rozplanować rurki. Zwracam przy tym uwagę na szczególne miejsca, np. okna tarasowe, które mogą wymagać odmiennego potraktowania. Rozdzielacz z możliwością przydławienia przydaje się do regulacji, bo obliczenia mogą jednak różnić się od rzeczywisty warunków pracy (np. inna okładzina podłogowa). Na razie nie powiem ci asolt kto to napisał. Zwracam jednak twoją i wszystkich uwagę na ostatnie zdanie A temat trzeba będzie założyć nowy. Tutaj ważniejsza jest wazelina niż twarda dupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Następna głupota asolta Idealnie zaprojektowane i wykonane podłogówki nie wymagaja korekt, Twoja jak widac nie była... Jezeli za bufor uwazasz 30 litrowe sprzęgło to tak. O czym ty do mnie mówisz? Tak w twoim jak i w moim przypadku pętle trzeba było dławić. Czyli według twoich słów i zasad, moja podłogówka jest bardzo dobrze zaprojektowana. W czym twoje dławienie jest lepsze od mojego? 30-to litrowe sprzęgło dla siłowników przy pompie ciepła? Stary, ty nie wiesz o czym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Następna głupota asolta O czym ty do mnie mówisz? Tak w twoim jak i w moim przypadku pętle trzeba było dławić. Czyli według twoich słów i zasad, moja podłogówka jest bardzo dobrze zaprojektowana. W czym twoje dławienie jest lepsze od mojego? 30-to litrowe sprzęgło dla siłowników przy pompie ciepła? Stary, ty nie wiesz o czym piszesz Minimalna objętosc instalacji dla Daikina Althermy to 28 l, nie sprawdzałem jakie są wymogi innych producentów, faktycznie masz racje nie dopisałem ze chodzi o Daikina. Co do Twojej podłogówki to nie wykonałeles je wg swoich zasad, które mowią o braku dławienia, Ty jednak dławisz niektóre pętle. Czyli "zaprojektowałes" zle, jezeli sie głosi jakies zasady to trzeba sie do nich stosowac. Edytowane 14 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Co do Twojej podłogówki to nie wykonałeles je wg swoich zasad, które mowią o braku dławienia, Ty jednak dławisz niektóre pętle. Czyli "zaprojektowałes" zle, jezeli sie głosi jakies zasady to trzeba sie do nich stosowac. Nie obracaj kota ogonem, TO SĄ TWOJE SŁOWA! Idealnie zaprojektowane i wykonane podłogówki nie wymagaja korekt, Twoja jak widac nie była, No to jak panie mądry, mam dobrze zrobioną podłogówkę czy nie. Ja twierdzę że nie, ale wedle twojej metodologii jest chyba dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Minimalna objętosc instalacji dla Daikina Althermy to 28 l, nie sprawdzałem jakie są wymogi innych producentów, faktycznie masz racje nie dopisałem ze chodzi o Daikina. O czym ty piszesz? Napisz lepiej ile energii zmagazynujesz w 30 litrowym baniaku dla tych twoich siłowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Nie obracaj kota ogonem, TO SĄ TWOJE SŁOWA! No to jak panie mądry, mam dobrze zrobioną podłogówkę czy nie. Ja twierdzę że nie, ale wedle twojej metodologii jest chyba dobrze? Podeslij projekt Twojej podłogówki (rzuty i opis) wtedy sie wypowiem ostatecznie, mozesz wykasowac swoje dane osobowe, one mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.10.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 O czym ty piszesz? Napisz lepiej ile energii zmagazynujesz w 30 litrowym baniaku dla tych twoich siłowników Sprzeglo nie słuzy do magazynowania energii a do dopasowania hydraulicznego pompy i instalacji, Daikin wymaga zeby w instalacji było co najmniej 28 l po zamknieciu wszystkich siłowników. Wlasnie o tym piszę, choc wątpie czy Ty to rozumiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.10.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Sprzeglo nie słuzy do magazynowania energii a do dopasowania hydraulicznego pompy i instalacji, Daikin wymaga zeby w instalacji było co najmniej 28 l po zamknieciu wszystkich siłowników. Wlasnie o tym piszę, choc wątpie czy Ty to rozumiesz To skąd weźmiesz mądralo energię dla tych siłowników gdy pompa stoi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts