mother_nature 29.01.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 A te fronty Besta są drewniane? Patrzyłam na stronę Ikei, ale nie widzę frontów Besta luzem. Moim zdaniem korpusy drewniane mają sens, jeżeli fronty też są z drewna lub chociaż fornirowane. Meblując pierwszą kuchnię 5 lat temu bardzo chciałam drewniane szafki, jednak cena mnie poraziła. Parcie na drzewo pozostało i pozamawiałam drewniane meble do pokoi. Okazało się, że wszystko ma swoje plusy i minusy, np. w szafie ubrania przechodzą smrodkiem wosku do drewna, drewno wciąż schnie i kurczy się pozostawiając niedomalowane elementy przy listwach. Za to kuchnia z mdf się sprawdziła i w nowym domu też będzie z płyty, a garderoba najlepiej z również z płyty ewentualnie drewna lakierowanego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.01.2015 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Drewnianych nie ma, są co najwyżej folii drewnopodobnej.Same fronty (z nawierconymi otworami i z zawiasami) są jak najbardziej dostępne.Nam się widzi obudowa drewniana + fronty Besta Tofta biały lub szary połysk. Tak na prawdę to najchętniej wyposażylibyśmy 3/4 chałupy w drewnianego Hemnesa od Ikei.Niestety zawsze czegoś brakuje w tej serii, by skompletować zestaw do konkretnego pokoju.Ława do salonu jest, wyższej komody bez szuflad brak.Komody wszelakie do sypialni są, ale wycofali z oferty szafę 3-drzwiową.A ta węższa, z drzwiami przesuwanymi, jest paskudna. Natomiast kuchnia i łazienka oczywiście w MDF'ie.Najlepiej się sprawdza i nie powala ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.01.2015 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Ooo, jest nawet mała inspiracja. Zestawienie kolorystyczne miałoby być jak na poniższych obrazku. http://media.tumblr.com/f39842c6c543c0d72e213de4167a2d7c/tumblr_inline_mq7mh2DiQ21qz4rgp.jpg Z tym, że my byśmy zmontowali na wyższych frontach i prawdopodobnie powiesili 20-30cm nad ziemią. Wtedy telewizor zawisłby powyżej zasięgu rąk 2-latków. Nie mogę patrzeć jak u znajomych są wiecznie upaprane plazmy, dziecięcymi odciskami palców, bo zachciało się powiesić telewizor pół metra nad ziemią. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez madopro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.01.2015 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Mebel prosty w konstrukcji, na pierwszym zdjęciu wygląda jednak jak w całości z płyt, na drugim chyba jest drewniany blat, chociaż ciężko oszacować przy tej rozdzielczości Faktycznie, plazma uciapana odciskami nie fajnie wygląda, estetyczniej i bezpieczniej jest ją ukryć lub tak jak piszesz - powiesić wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.01.2015 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Przypatrując się pierwszemu zdjęciu i porównując do wyglądu oryginalnych szafek Besta, wydaje mi się, że jest to cała szafka Besta z nałożonym dodatkowym blatem i bokami.Czy ten blat jest naprawdę drewniany to już sprawa drugorzędna - u nas by był drewniany i już.Pytanie co się bardziej opłaca - wykosztować się na obudowy i je później zasłonić drewnem, czy zrobić obudowę własną?A się jeszcze zobaczy, nie mówię nie. Ogólnie mebel genialny w swojej prostocie, dlatego nas tak zainteresował.Choć informacja o tym z czego są zrobione ścianki obudowy budzi trochę wątpliwości.Trzeba to wymacać własnoręcznie i ewentualnie podjąć decyzję co do wykonania własnej obudowy. Mieliśmy oko jeszcze na serię Linate firmy Mebli Wójcik, ale po internecie krąży dość dużo negatywnych opinii co do jakości ich produktów. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez madopro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.01.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Trzeba by znaleźć stolarza i zapytać o koszt wykonania korpusu do szafki, a potem porównać z kosztem korpusu z płyty. Bardzo tanie meble sosnowe ma firma Drew-Net, zamawiałam u nich surowe i sama wykańczałam, robili mi też kredens i nadstawkę na biurko wg mojego projektu, tak że można się dogadać co do nietypowych zamówień. Tutaj pierwsza z brzegu komoda od nich, korpus drewniany. Mają też korpusy z filunkami, jakby ktoś chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.01.2015 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Wow, cena tej komody naprawdę atrakcyjna.A jak z jakością i trwałością ich produktów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.01.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Meble są z sosny a sosna wiadomo, jest dość miękka. Nie mogę złego słowa powiedzieć o wykonaniu, wszystko starannie docięte, sklejone, mebel sprzedawany jest do własnoręcznego złożenia, konfirmaty, kołki, zawiasy, wszystko jest w zestawie. Jedyne "ale" to niektóre połączenia są na widoku, jednak za taką cenę nie mam co wybrzydzać Po ponad roku użytkowania brak zastrzeżeń, nie obkurczały się tak jak meble z innej firmy. Ja zamawiałam meble surowe, można też wybrać kolor z palety. Przysyłają próbki kolorów w razie potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.01.2015 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Dzięki za info, będziemy mieli ich produkty na uwadze. Narzeczonej ostatnio się spodobały komody Ikea Malm.Proste i prawdopodobnie oklejone fornirem z prawdziwego drewna.Do sypialni jak znalazł.Ale oczywiście Ikea musiała zapomnieć, że do takiego zestawu przydałaby się jakaś szafa do kompletu.Ta sama historia co z Hemnesem.Paxy są w okleinie z folii drewnopodobnej i mi to już nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 29.01.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Kombinujcie, kombinujcie. Okres przestoju na budowie daje więcej czasu na wycieczki po sklepach i warsztatach, na wertowanie ofert w internecie. I jesli macie nader elastyczny budżet, to możecie poszaleć. W przeciwnym razie albo meblowanie partiami/latami, albo wersja budżetowa. W IKEI też bywaliśmy, czego efektem są organizery do szuflad, biurko typu stacja robocza i komoda/szafka stojąca w pokoju syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.01.2015 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 O ho ho... Budżet nie jest elastyczny. Ale na konkretny szmelc też mnie nie stać, bo w jego miejsce zaraz trzeba będzie kupić drugi. Będziemy szukać złotego środka pomiędzy ceną a zadowalającą jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 19.04.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) Złorzeczysz na wysokie opłaty za energię elektryczną, ale za gaz jest podobnie. Im mniej zużywasz gazu, tym więcej na fakturze wynosi m3/kWh. Niestety pewnych opłat za tzw. dystrybucję trudno uniknąć, prądu nie da się zmagazynować.Sam się zastanawiam jak uniknąłem taryfy budowlanej, złącze stanęło 5 miesięcy przed odbiorem budynku, z prądu korzystałem w czasie budowy od sąsiadów.A co do poszukiwania mebli na etapie stanu surowego, to ułatwi i przyspieszy etap ostatecznego aranżowania domu. Będziecie mieli rozeznanie co,gdzie i za ile , będzie też czas na wybór wykonawcy mebli na zamówienie. Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez Artur i Lidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 30.05.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 a co to sie stalo z stymi rurami wisza jakos tak , jeszcze zrabany . Jak mozna sie takim czys chwalic, gorzej jak sie zatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 30.05.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 czy te ruru ktore wystaja z posadzki niepowinny byc koloru brazowego? Jezeli sa szare to moga peknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 31.05.2015 00:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 (edytowane) Po 1. Prosiłem wielokrotnie, by komentować W KOMENTARZACH, a nie w dzienniku budowy. Po 2. Nie kojarzę rur dn75 brązowych (czy tam pomarańczowych). Poza tym to są tylko pionowe odcinki. Za nimi jest redukcja 75/110 i pomarańczowe kolana. Nic nie pękło. Po 3. Zdjęcia przedstawiają "wytrasowane" leżaki kanalizacji złożone "na próbę", bez uszczelek. Piasek pod nimi został zagęszczony i dopiero zmontowano je "na gotowo". Edytowane 31 Maja 2015 przez madopro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 06.06.2015 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Jakie koszty budowy do tej pory ? Buduje coś podobnego i tak z ciekawości pytam. Powodzenia na dalszych etapach i gratuluje zdrowego podejścia do budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 07.06.2015 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Co do kosztów, to trochę straciłem rachubę.Z jednej strony bezproblemowo mieścimy się w założeniach transz kredytu, z drugiej upychamy własne oszczędności, które co jakiś czas spływają od naszych kontrahentów/dłużników/klientów.Tak "na oko" 130k plus minus 10k. Uprzedzając pytanie - nigdy nie zrobiliśmy kalkulacji przewidywanych kosztów budowy (oprócz śmiesznego kosztorysu do kredytu).I tak byśmy wybrali te same materiały budowlane, niezależnie od tego czy wcześniejsze szacunki byłyby blisko czy daleko od realnych cen produktów.Ewentualne poślizgi finansowe mamy zamiar neutralizować, np. nie budowaniem wiaty w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 29.06.2015 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 Mam pytanie o wentylację - będzie grawitacyjna? Tylko jeden komin? Nie wiem, czy dobrze czytam zamieszczone rzuty: jeden komin wentylujący na dole łazienkę i kotłownię a na górze łazienkę? A jaka będzie wentylacja kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madopro 29.06.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2015 (edytowane) Grawitacyjna.Wbrew pierwszemu wrażeniu odpowiedź na to pytanie jest na tym zdjęciu (tak trochę dalej, przy kalenicy): http://i1270.photobucket.com/albums/jj620/goralto/budowa/okna-3_zpsikfaar4v.jpg Natomiast co do górnej łazienki.Murowany komin ma 3 kanały wentylacyjne i 1 spalinowy. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez madopro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 01.07.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Czy kuchnia będzie wentylowana tymi dwoma grzybkami w dachu? Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts