Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy dwufunkcyjny czy z zasobnikiem ?

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wyboru pieca gazowego (z otwartą komorą spalania). Mam domek 130 m , łazienka na piętrze (jedna z wanną narożną i prysznicem) na dole jedynie Wc. Dom 24 cm beton komórkowy + ocieplenie 10 cm

Nasz hydraulik doradza nam piec z zasobniekiem. Jednakże jest do trochę droższe od wersji dwufunkcyjnego pieca.

W punktach sprzedaży generalnie doradzano mi z zasobnikiem ale czy warto jeżeli mamy jedną łazienkę i ryzyko, że ktoś jednoczesnie będzie korzystał z wanny i prysznica jest raczej małe.

Poza tym mam pytanie do posiadaczy dwufunkcyjnych - czy napełniając wannę temperatura wody jest odpowiednio gorąca cały czas ??

proszę o informację, jak również o modele godne polecenia...Ekonomiczne, ciche, przyjazne użytkownikowi.

pozdrawiam serdecznie

Kasia

Po doświadczeniach moich rodziców z piecem dwufunkcyjnym, który kupili ze względu na koszty,ja mam piec jednofunkcyjny. źle wspominam to czekanie na wodę, a czy przypadkiem zaraz nie zacznie płynąć zimna woda, bo za mocno kran odkręciłam? Teraz tego nie mam - cały czas leci woda o stałej temperaturze!!!!!!i o to chodzi!!!!!!!!

Popieram przedmówców. Dodałbym jeszcze, że koniecznie z cyrkulacją c.w., nawet w mało rozległych instalacjach. Koszt jest niewielki - w małych instalacjach właściwie żaden - a nic lepszego się już wymyślić nie da. Jeżeli ktoś nie chce od razu kupować pompy, bo liczy na to, że obejdzie się bez cyrkulacji, to polecam przynajmniej położyć w ścianie, czy w podłodze, rurkę cyrkulacyjną. Myślę, że lepsza jest istniejąca, zbędna rurka, niż brak rurki potrzebnej.

Od dwóch lat mam kociołek dwufunkcyjny i mam już dość.

Jak leci mało wody to się wyłącza i zamiast ciepłej leci zimna, a jak trzeba napełnić wannę to też leci nie za ciepła bo kociołek nie nadąża jej nagrzać (a moc ma niemałą bo 21 kW). W dodatku podczas prysznica potrafi się wyłączyć i zaczyna lecieć zimna woda, brrr....

Jedyna zaleta dwufunkcyjnego to niski koszt i tyle.

Najlepszy jest układ z zasobnikiem i cyrkulacją.

Dodatkowo można zaoszczędzić na cyrkulacji i zainstalować zegar sterujący pompą cyrkulacyjną. Zegar będzie włączał cyrkulację w tych godzinach, kiedy zwykle ktoś jest w domu.

Zdrówka