Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozmiar Phorotermu

Recommended Posts

Dzień dobry.Chciałem się zapytać bardziej doświadczonych budujących.Mam w swoim projekcie ściany zewnętrzne z gazobetonu o szerokości 24cm +10 cm styro.i z tego materialu zamierzalem budowac. Wybudowany jest juz fundament i jestem na etapie zakupu materialu na sciany zewnetrzne.Ostatnio doszedłem do wniosku że zrezygnuje z BK i ściany bedą z Phorotermu. Pojechalem dziś na skład budowlany,a pan mi powiedział że nie ma phorothermu 24 cm tylko 25 cm, no i tutaj moje pytanie: Czy mogę kupić tą 25 tkę i wysunąć ją o centymetr poza bloczki fundamentowe?? Do tego jak tak zrobie i dam 10 styro to bedą mi sciany o centymetr więcej wystawały poza obrys wyznaczony przez geodetę...więc nie wiem czy tak może być? Czy będe miał problemy przy odbiorze domu w związku z tym że dom wystaje z każdej strony po centymetrze...??

Witam! Nie powinno być z tym problemu - jest dopuszczalne, żeby pustaki wystawały w niewielkim stopniu poza obrys fundamentu. Oczywiście taką zmianę musi zatwierdzić jeszcze kierownik budowy, ale nie sądzę, że był z tym problem, bo przecież wymiary wewnętrzne się nie zmieniają. Nie zmieni się też rozkład obciążeń, a nawet jeśli minimalnie, to tylko na Twoją korzyść, bo gazobeton wypada w tej kwestii znacznie gorzej niż Porotherm :)