sh4rky 08.10.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witam, chcę zrobić w starym budynku; w kuchni wentylacje z rur pcv 100. Jeden komin dla ogólnego "wyciągu" powietrza a drugi do okapu Proszę mi odpowiedzieć który "model" komina jest prawidłowy i dlaczego (załącznik). Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.10.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Witam, chcę zrobić w starym budynku; w kuchni wentylacje z rur pcv 100. Proszę mi odpowiedzieć który "model" komina jest prawidłowy i dlaczego (załącznik). ŻADEN, bo nieocieplone rury z PCW nie nadają się na kanały wentylacji naturalnej (tym bardziej z okapem!), bo w takim "wykonaniu" będą działać jak nawiewniki. Edytowane 8 Października 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sh4rky 10.10.2014 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Dziękuję za cenne informacje.Komina nie wybuduje bo nie ma takiej możliwości, Docelowo przyjdzie ocieplenie budynku styropian (12-15), które praktycznie powinno przykryć rury PCV. Doczytałem, że mogą wystąpić skropliny, wtedy komin nr 1 będzie jedynym rozwiązaniem? Jakiego materiału użyć? jak ocieplić? Co najlepiej w takim przypadku zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.10.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Pewnym "substytutem" wentylacji w Twoim przypadku może być zestaw "Awentis": http://www.awenta.pl/?awentis-economy,72 "Klapka" podnosi się automatycznie na czas pracy okapu. Po wyłączeniu okapu klapka opada i układ wraca do wentylacji naturalnej (poprzez kratkę). Okap potrzebuje DUŻO powietrza! Aby mu go zapewnić można dać taki nawietrzak (znowu dziura w ścianie! ): http://www.darco.com.pl/aktualnosci/nowosci-produktowe/art,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html Jeśli rury będą w styropianie, to już nieźle Musisz jednak wylot (wyrzutnię) odsunąć możliwie daleko od ściany, aby zimą wyziewy (i ewentualne spadające skropliny) jej nie brudziły. Pozdrawiam Edytowane 10 Października 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sh4rky 10.10.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ponownie dziękuję, wiem dużo więcej.Myślałem o dwóch takich osobnych kominach (okap i naturalna), a zestaw za 30,00 zł: anemostat+rura_100+kratka czeka na dziurę w murze.Wilgotność aktualna około 57-60%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 10.10.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ponownie dziękuję, Nie ma za co. Polecam się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts