Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna w kuchni

Recommended Posts

Witam serdecznie :)

Jestem na etapie kompletnej wymiany instalacji elektrycznej w kuchni.

Moglibyście podpowiedzieć, jakie obwody zastosować + jakie przewody?

Nie wiem do końca ile sprzętu podłączyć do danego obwodu.

OBWÓD 1: oświetlenie

- jedna duża lampa na środku

- 7 halogenów

- 8 lampek podszafkowych = jedno gniazdo, do którego będzie podłączany zasilacz z lampkami

przewód na obwód = 3 x 1,5mm

OBWÓD 2: sprzęt podłączony na stałe (gniazda za szafkami)

- lodówka

- zmywarka

- piekarnik

- podgrzewacz wody pod zlewem

- okap

przewód na obwód = 3 x 2,5mm

OBWÓD 3: gniazda nad blatem

- 7-8 podwójnych gniazd, do których będzie podłączany grill, parowar, mikrofala, toster, krajalnica itp.

przewód na obwód = 3 x 2,5mm

OBWÓD 4: instalacja 3 fazowa

płyta indukcyjna 7-8kw

tutaj nie wiem jaki przewód zastosować

1. Czy mniej więcej może tak to wyglądać?

2. Nie wiem czy obwód 2 nie będzie zbytnio obciążony.

3. Czy lampki podszafkowe dać do obwodu oświetlenia, czy gniazd nad blatem? Bo będzie to zwykłe gniazdo z prądem ukryte w szafce, które będzie służyć jedynie do podłączenia wtyczki

4. Na każdym obwodzie powinien być bezpiecznik?

Znajomy elektryk będzie mi to robił, ale lepiej dodatkowo spytać na forum :)

Mam jeszcze inne pytania:

1. Czy warto zrobić w ścianie wyłącznik każdego obwodu, aby w czasie burzy nie trzeba było wyciągać za szafkami wszystkich wtyczek?

Czy po prostu lepiej wyłączyć bezpiecznik na danym obwodzie w liczniku?

2. włącznik lampek podszafkowych planuję zrobić nad blatem koło jakiegoś gniazdka, a wtyczkę do tych lampek w którejś z górnych szafek - dobre rozwiązanie?

3. Za ścianą kuchni mam łazienkę, w której po zimie planuję zamontować podgrzewacz wody około 20kw. W łazience nie mam "siły".

Pomyślałem, że jeśli już remontuję kuchnię, to przewiercę się do łazienki i z licznika wyprowadzę tam kabel do tego podgrzewacza. Tylko jaki?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Znajomy elektryk będzie mi to robił, ale lepiej dodatkowo spytać na forum :)
Akurat.

3. Za ścianą kuchni mam łazienkę, w której po zimie planuję zamontować podgrzewacz wody około 20kw. W łazience nie mam "siły".
Już lepiej elektrownię własną wybuduj, bo skąd weźmiesz zabezpieczenie rzędu 87 A ?

Akurat.

Już lepiej elektrownię własną wybuduj, bo skąd weźmiesz zabezpieczenie rzędu 87 A ?

Tak, przecież nie będę się sam brał za tego typu rzeczy. Ale też trzeba mieć ogólne pojęcie na temat tego, co chce się zrobić,

bo na niektórych fachowców trzeba patrzeć z przymrużeniem oka..

Nie wiem jak mocny będzie ten podgrzewacz przepływowy, ale są to moce 18-24 kW, chyba że się mylę?

Dlatego to takiego sprzetu potrzebny jest grubszy przewód i bezpiecznik.

Jeśli się mylę, to mnie wyprowadźcie z błędu i zaproponujcie rozwiązanie :)

mam 3 fazy (400v), a co do zabezpieczenia to szczerze mówiąc nie wiem, ale tym już zajmą się elektrycy.

Chciałem jednak usłyszeć jedynie jakieś sugestie i porady odnośnie tego przyszłego rozwiązania z bojlerem w łazience,

jak również odnośnie kuchni, ponieważ temat dotyczy głównie kuchni :) mógłbyś coś powiedzieć na ten temat?

Odnośnie kuchni - elektrycy powinni wiedzieć. Dla odbiorników powyżej 2 kW zalecane wydzielony obwód i oddzielne zabezpieczenie.

Podział obwodów w kuchni zgodnie z obciążalnością długotrwałą dla przewodów i zabezpieczeń.

Dla zasilania pieca kuchennego osobny przewód 5-żyłowy o przekroju nie mniejszym niż 2,5 mm2 i wydzielone zabezpieczenie.

Dla całości, uwzględniając ogrzewacz wody w łazience, może zabraknąć mocy umownej z Energetyki.

I jeszcze jedna uwaga - sprzęt podłączony na stałe nie wymaga gniazda i wtyczki, tak więc źle określiłeś p. 2 tytułowego postu.

Edytowane przez elpapiotr

Trochę źle się wyraziłem - sprzęt podłączony na stałe - chodzio mi o sprzęty w zabudowie, które również mają zwykłe wtyczki

Dzisiaj byłe elektryk, powiedział, żebym zrobił tak:

jeden obwód 3x25mm = gniazda za dolnymi szafkami na sprzęt w zabudowie (czyli piekarnik, lodówka, zmywarka, mikrofala)

drugi obwód 3x2,5mm = gniazdka nad blatem (8szt) + gniazdo dodatkowe przy włączniku światła + gniazdo schowane w górnej szafce, do podłączenia lampek podszafkowych + okap

trzeci obwód 5x4mm = płyta indukcyjna

czwarty obwód 3x1,5mm = jedna główna lampa + 7 halogenów w suficie

W ten sposób będzie dobrze?

Witam.

Lepiej będzie gniazda za dolnymi szafkami na sprzęt w zabudowie (czyli piekarnik, lodówka, zmywarka, mikrofala) podzielić na dwa osobne zabezpieczenia, albo ten obwód pomieszać z drugim (gniazdami nad blatem). Czyli :

- piekarnik i lodówka + połowa gniazd blatu

- zmywarka i mikrofala + połowa gniazd blatu.

Skoro urządzenia odbiorcze "prądożerne" mają już "przydzielone gniazda" , to do gniazd blatu nie podłączasz dużych obciążeń.

Zresztą policz sobie sumę mocy dla Twojego planowanego obwodu za szafkami. Ile będzie, przy pracy jednoczesnej tych odbiorników ?

W opcji pierwszej, czyli gniazda za dolnymi szafkami podzielone na dwa, masz 3 obwody gniazd 230 V, a to na dzień dzisiejszy jest standard dla kuchni

Edytowane przez elpapiotr

Ok dzięki za uwagi :)

A czy określa się dopuszczalną moc na obwodzie o przekroju 3x2,5mm ?

Nad blatem będą też ciężkie urządzenia, często włączane w tym samym czasie:

- grill 2kW

- czajnik el 2kW

- parowar 1kW

- mikrofala 1kW

- do tego jakiś robot kuchenny, blender

Także czy jest sens mieszać te obwody spod blatu i znad blatu?