yaro09 08.10.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witam serdecznie Jestem na etapie kompletnej wymiany instalacji elektrycznej w kuchni. Moglibyście podpowiedzieć, jakie obwody zastosować + jakie przewody? Nie wiem do końca ile sprzętu podłączyć do danego obwodu. OBWÓD 1: oświetlenie - jedna duża lampa na środku - 7 halogenów - 8 lampek podszafkowych = jedno gniazdo, do którego będzie podłączany zasilacz z lampkami przewód na obwód = 3 x 1,5mm OBWÓD 2: sprzęt podłączony na stałe (gniazda za szafkami) - lodówka - zmywarka - piekarnik - podgrzewacz wody pod zlewem - okap przewód na obwód = 3 x 2,5mm OBWÓD 3: gniazda nad blatem - 7-8 podwójnych gniazd, do których będzie podłączany grill, parowar, mikrofala, toster, krajalnica itp. przewód na obwód = 3 x 2,5mm OBWÓD 4: instalacja 3 fazowa płyta indukcyjna 7-8kw tutaj nie wiem jaki przewód zastosować 1. Czy mniej więcej może tak to wyglądać? 2. Nie wiem czy obwód 2 nie będzie zbytnio obciążony. 3. Czy lampki podszafkowe dać do obwodu oświetlenia, czy gniazd nad blatem? Bo będzie to zwykłe gniazdo z prądem ukryte w szafce, które będzie służyć jedynie do podłączenia wtyczki 4. Na każdym obwodzie powinien być bezpiecznik? Znajomy elektryk będzie mi to robił, ale lepiej dodatkowo spytać na forum Mam jeszcze inne pytania: 1. Czy warto zrobić w ścianie wyłącznik każdego obwodu, aby w czasie burzy nie trzeba było wyciągać za szafkami wszystkich wtyczek? Czy po prostu lepiej wyłączyć bezpiecznik na danym obwodzie w liczniku? 2. włącznik lampek podszafkowych planuję zrobić nad blatem koło jakiegoś gniazdka, a wtyczkę do tych lampek w którejś z górnych szafek - dobre rozwiązanie? 3. Za ścianą kuchni mam łazienkę, w której po zimie planuję zamontować podgrzewacz wody około 20kw. W łazience nie mam "siły". Pomyślałem, że jeśli już remontuję kuchnię, to przewiercę się do łazienki i z licznika wyprowadzę tam kabel do tego podgrzewacza. Tylko jaki? Z góry dziękuję za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Znajomy elektryk będzie mi to robił, ale lepiej dodatkowo spytać na forum Akurat. 3. Za ścianą kuchni mam łazienkę, w której po zimie planuję zamontować podgrzewacz wody około 20kw. W łazience nie mam "siły".Już lepiej elektrownię własną wybuduj, bo skąd weźmiesz zabezpieczenie rzędu 87 A ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 08.10.2014 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Akurat. Już lepiej elektrownię własną wybuduj, bo skąd weźmiesz zabezpieczenie rzędu 87 A ? Tak, przecież nie będę się sam brał za tego typu rzeczy. Ale też trzeba mieć ogólne pojęcie na temat tego, co chce się zrobić, bo na niektórych fachowców trzeba patrzeć z przymrużeniem oka.. Nie wiem jak mocny będzie ten podgrzewacz przepływowy, ale są to moce 18-24 kW, chyba że się mylę? Dlatego to takiego sprzetu potrzebny jest grubszy przewód i bezpiecznik. Jeśli się mylę, to mnie wyprowadźcie z błędu i zaproponujcie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.10.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 To w końcu jakie zasilanie masz do mieszkania (ilu fazowe ?) oraz jakie zabezpieczenie przedlicznikowe, zgodnie z umową z ZE, że o przekroju przewodu zasilającego nie wspomnę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 08.10.2014 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 mam 3 fazy (400v), a co do zabezpieczenia to szczerze mówiąc nie wiem, ale tym już zajmą się elektrycy. Chciałem jednak usłyszeć jedynie jakieś sugestie i porady odnośnie tego przyszłego rozwiązania z bojlerem w łazience, jak również odnośnie kuchni, ponieważ temat dotyczy głównie kuchni mógłbyś coś powiedzieć na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.10.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Odnośnie kuchni - elektrycy powinni wiedzieć. Dla odbiorników powyżej 2 kW zalecane wydzielony obwód i oddzielne zabezpieczenie.Podział obwodów w kuchni zgodnie z obciążalnością długotrwałą dla przewodów i zabezpieczeń.Dla zasilania pieca kuchennego osobny przewód 5-żyłowy o przekroju nie mniejszym niż 2,5 mm2 i wydzielone zabezpieczenie.Dla całości, uwzględniając ogrzewacz wody w łazience, może zabraknąć mocy umownej z Energetyki.I jeszcze jedna uwaga - sprzęt podłączony na stałe nie wymaga gniazda i wtyczki, tak więc źle określiłeś p. 2 tytułowego postu. Edytowane 8 Października 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 09.10.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Trochę źle się wyraziłem - sprzęt podłączony na stałe - chodzio mi o sprzęty w zabudowie, które również mają zwykłe wtyczki Dzisiaj byłe elektryk, powiedział, żebym zrobił tak: jeden obwód 3x25mm = gniazda za dolnymi szafkami na sprzęt w zabudowie (czyli piekarnik, lodówka, zmywarka, mikrofala)drugi obwód 3x2,5mm = gniazdka nad blatem (8szt) + gniazdo dodatkowe przy włączniku światła + gniazdo schowane w górnej szafce, do podłączenia lampek podszafkowych + okaptrzeci obwód 5x4mm = płyta indukcyjnaczwarty obwód 3x1,5mm = jedna główna lampa + 7 halogenów w suficie W ten sposób będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Witam. Lepiej będzie gniazda za dolnymi szafkami na sprzęt w zabudowie (czyli piekarnik, lodówka, zmywarka, mikrofala) podzielić na dwa osobne zabezpieczenia, albo ten obwód pomieszać z drugim (gniazdami nad blatem). Czyli :- piekarnik i lodówka + połowa gniazd blatu- zmywarka i mikrofala + połowa gniazd blatu.Skoro urządzenia odbiorcze "prądożerne" mają już "przydzielone gniazda" , to do gniazd blatu nie podłączasz dużych obciążeń.Zresztą policz sobie sumę mocy dla Twojego planowanego obwodu za szafkami. Ile będzie, przy pracy jednoczesnej tych odbiorników ?W opcji pierwszej, czyli gniazda za dolnymi szafkami podzielone na dwa, masz 3 obwody gniazd 230 V, a to na dzień dzisiejszy jest standard dla kuchni Edytowane 10 Października 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 10.10.2014 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ok dzięki za uwagi A czy określa się dopuszczalną moc na obwodzie o przekroju 3x2,5mm ? Nad blatem będą też ciężkie urządzenia, często włączane w tym samym czasie: - grill 2kW - czajnik el 2kW - parowar 1kW - mikrofala 1kW - do tego jakiś robot kuchenny, blender Także czy jest sens mieszać te obwody spod blatu i znad blatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 10.10.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Czyli pozostaje opcja pierwsza - 3 obwody gniazd 230 V w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts