krzy27 09.10.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Zbiornik kombinowany,... Taki idzie kupić. Jednak spora grupa osób widzi w nim wady i zrobili własne opisując w wątku Jak "to" się robi? - czyli bufor ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 10.10.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Krzy27... mój piec/kocioł jak kto woli... jest przewymiarowany ale tylko o jakieś 10-15%.... to nie tylko mostki mają znaczenie w domach.....umiejętności dobrego ustawienia kotła i odpowiedniego dobrania instalacji również...ja mam ją bardzo prostą, umożliwiającą kontrolę temperatur jakie mam w CO i aby w prosty sposób zwiększyć lub zmniejszać zasilanie...bez potrzeby wielkiej kombinacji przy sterowniku.... w całym sezonie zimowym zdarza się że muszę ze dwa , może trzy razy lekko przestawić czas przerwy w podawaniu w trybie pracy....i tyle....latem nic nie musze robić a co do przewymiarowania....jak myślisz ile bym spalił mniej według ciebie...jakbym miał mniejszy piec...? uwierz nie była by to wartość powalająca.... mały kocioł....ma małą akumulacyjność wodną... i musi się częściej załączać...a to znaczy że spalanie rośnie... przerabiałem już to .... w moim przypadku 2t na cały sezon grzewczy...to jest ekstra wynik....grzeję całą zime za niespełna 600 zł cóż chcieć wiecej.... kupiłem kocioł tanio....mozna powiedzieć że o 50 % taniej niż inni... także ja jestem zadowolony... Edytowane 10 Października 2014 przez bigrw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 10.10.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Jest różnica pomiędzy przepalaniem na palniku a paleniem ciągłym na palniku o mniejszej powierzchni żaru. Przestój i wyłączenie dmuchawy to zazwyczaj niekontrolowane warunki spalania a więc i sprawność na tym cierpi.Piec/kocioł stove/boiler mimo że oba posiadają paleniska rozróżnia je przeznaczenie. Piec na pizze. Kocioł grzewczy ponieważ podgrzewa wodę, która to zasila urządzenia grzewcze - grzejniki.Co do cen dużo zależy od lokalnych cen. Natomiast używanie węgli o większej wartości opałowej pozwala oszczędzić roboty z popiołem. Najlepiej wspominam węgiel z głośnej ostatnio Wesołej. Na cały zasobnik z wiaderko 10L popiołu. Przy miale tak lekko nie miałem. Sterowniki ze względu na spalanie dzielę na programatory i regulatory. Używam tego z drugiej grupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.10.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 ale myślę że sprawność mojego kotła jest wyższa....koło 75%....bo mało ciepła idzie w komin... więc i kwota się zwieksza.... ale tak jak pisałem myśle że elektryczne grzanie poprzez PC jest przyszłościa....moją napewno... Liczac 80% sprawnosc kotla i COP gruntowki =4, to grzejac w tanim pradzie zaplacil bys niecale 600 zl (dla 2t mialu 19MJ/kg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 11.10.2014 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Dzięki wszystkim za wypowiedzi muszę najpierw obliczyć dokładnie zapotrzebowanie i wielkość powierzchni i będziemy myśleć. ALE JESZCZE TA CWU. Poniżej wrzucam foto mojego bojlera ciepłej wody. Jest to tylko bojler z wężownicą. Na drugim zdjęciu widać wyjście ciepłej wody. Myślałem o podpięciu pod te wyjście podgrzewacza przepływowego 18kW. Znajomy elektryk mi taki polecił (sam takiego używa). Mówił, że ma sprzęt z wyższej półki (nie wiem dokladnie jaki model), który nie zyżywa tyle prądu, jak by mogło się wydawać, bo inteligentnie dobiera wartość mocy, którą przeznacza na podgrzanie, w zależności jak bardzo ciepłą dostaje wodę na wejściu. Gdy dostanie ciepłą wodę z bojlera, to albo jej już nie grzeje, albo jedynie delikatnie podgrzewa. Mocno zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ponieważ ciepła woda potrzebna mi jest jedynie rano (kilka litrów), a potem dopiero wieczorem aby się umyć. Ewentualnie zmyć dwa talerze w kuchni (mam też zmywarkę). Nie wiem zatem, czy opłaca mi się inwestować w bojler z grzałką, który trzyma cały dzień ciepłą wodę (gdy mnie nie ma w domu i jej nie potrzebuję). Co do samego bojlera - powinienem go jakoś ocieplić? Był on wykonany na zamówienie jakieś 10-15 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.10.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Bez izolacji to jakas tragedia jest. Pewnie wydajesz na grzanie CWU 3-4x wiecej niz bys musial. Moze juz czas subic jakis izolowany zasobnik (Galmet) z podejsciem na grzalke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 11.10.2014 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ja się niezbyt znam na tego typu rzeczach, to kompletnie nie moja działka, także liczę na Waszą pomoc.Bojler mogę wymienić (np na lepszy ocieplony z wężownicą, aby ciepła woda z CO pozostała w nim dłużej ciepła).Jednak gdy nie będę palił w CO, to muszę znaleźć najlepszy sposób na ciepłą wodę, stąd pomysł na przepływowy 18 kW.Wszelkie porady i sugestie są mile widziane, z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.10.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Uparles sie na przeplywowy a to sa koszta. Prosta grzalka z termoststem zalatwi sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 11.10.2014 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Nie to że się uparłem wydaje mi się, że przy moim użytkowaniu będzie on odpowiednim rozwiązaniem, choć mogę się mylić. Co do bojlera z grzałką, jaki polecacie? Nie określam budżetu bo nie mam pojęcia jakie to są przedziały cen, ale na takich rzeczach myślę że nie ma co oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 11.10.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Owinąć wełną idzie bez większego wysiłku i kosztów. Nagrzewanie tak niewielkiej pojemności zwykłym piecem przez wężownice nie jest ekonomiczne. Z prądem jest tak że najzwyklejsze grzałki to jest niesamowita taniocha. Jak się wrzuci do tego wymyślny układ sterownik diody i inne bajery to cena potrafi urosnąć do ceny mercedesa. Więc po co. Izolacja i grzałka może przynieść mniejsze koszty. Zbiornik był częściowo robiony. Ocynk nie jest na całości, w miejscu spawu jest srebrzanka. Jeśli to kombinowanie było gospodarczym sposobem to czemu nie wstawić tam grzałki. Są nawet takie z termostatem i bezpiecznikiem termicznym. Puki nie chcesz modernizować kotłowni to lepiej nie pakować się zbytnio w koszty. Pyxis też pewnie ma to na względzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts