Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie odebrałem pisma z sadu o wpisaniu do ksiegi wieczystej.

Recommended Posts

To pismo to tylko informacja, że taki wpis miał miejsce.

Dla spokoju własnego udaj się do sądu i odbierz osobiście.

Ja tak zrobiłem (u mnie dla odmiany zapomnieli wysłać tego pisma).

Niby mi potrzebne nie było, ale zawsze to miło zobaczyć siebie w rubryce "właściciel nieruchomości" :)

pozdrawiam

Wpisy do księgi wieczystej wykonywane są na drodze decyzji admministracyjenej. Aby decyzja administracyjna uprawomocniła się musisz ją odebrać (tzn potwierdzić jej odbiór) Wiąże się to z czasem odwołania od decyzji (w decyzji jeest pouczenie o możliwości odwołania i w jakim czasie można się odwoływać). Problem w tym, że 14 dni na odwołanie liczy się od daty potwierdzenia odbioru decyzji , a nie daty wystawienia jej. decyzja upraawomacnia się dopiero po czasie owych 14 dni (aby była pewność, że nikt nie ma możliwości odwołania). Podsumowując: porblem, że nie odebrałeś pisma jest raczej problemem sądu niż Twoim. Oni muszą to pismo ci dostarczyć (podobnie jak i drugiej stronie to jest osbom od których kupłeś działkę i wszyskim osbom które mają w tym interes prawny i każda ze stron ma możliwość odwołania). Są paragrafy na sposób dostarczania decyzji i z tego co pamię tam powinni ponowić wysłanie decyzji do Ciebie. Ale na Twoim mmiejscu udałbym się do sądu sam, bo to w Twoim interesie jest to pismo odebrać. Aby decyzja była ważna zainteresowane strony muszą potwierdzić odbiór decyzji. A sąd ma pkreślone paragrafy o sposobach dostarczenia tej decyzji.

hm... kupiłem działke rok temu, mam tylko akt notarialny -> własności, mam już pozwolenie na budowe.

CZY POWINNEM JESZCZE MIEĆ WPIS DO KSIĘGI WIECZYSTEJ ?, wiem że poprzedni właściciel się wypisał

Powinienieś. Może tak jak u mnie - wysłali do wszystkich pozostałych zainteresowanych - tylko nie do nowego właściciela. Kiedyś w Księgach Wieczystych było strasznie długo, ale chyba się skomputeryzowali - tydzień temu odbierałem wypis i trwało to w sumie 5 dni (od złożenia wniosku po odebranie wypisu)

pozdrawiam

Jeśli jest Akt notarialny to notariusz załatwia wpis do KW. Samo zawiadomienie o wpisie do KW nie ma żadnej mocy. Najlepiej iść i załatwić wypis z KW - koszt około 6 zł - czas oczekiwania do tygodnia (u nas). Dopiero odpis jest dokumentem ale niektórzy go honorują tylko przez 6 miesięcy potem trzeba iść po nowy.

Jeśli jest Akt notarialny to notariusz załatwia wpis do KW. Samo zawiadomienie o wpisie do KW nie ma żadnej mocy. Najlepiej iść i załatwić wypis z KW - koszt około 6 zł - czas oczekiwania do tygodnia (u nas). Dopiero odpis jest dokumentem ale niektórzy go honorują tylko przez 6 miesięcy potem trzeba iść po nowy.

witam,

z reguły w akcie notarialnym notariusz zamieszcza wniosek o dokonanie odpowiednich wpisów do KW. pobiera też - przy podpisywaniu aktu - kaskę (opłatę sądową, wpis sądowy - w zależności od sytuacji). taki akt wędruje do sądu i sąd - jak jest wszystko okej wysyła do nowego właściciela postanowienie o dokonaniu wpisu jego osoby do KW. Na to postanowie przysługuje zażalenie. Lepiej jest odebrać takie postanowienie bo np. jeśli w postanowieniu przekręcą twoje imię lub nazwisko (chyba że zrobił to notariusz) to możesz wnosić o bezpłatną zmianę (sprostowanie pomyłki itp). jeśli tego nie zgłosisz a zauważysz to później (np. na odpisie z KW) to za taką zmianę (sprostowanie) będziesz musiał płacić 30 zł.

jeśli chodzi o koszt wypisu to rzeczywiście wynosi on 6 zł ale za stronę. czyli jeśli masz nieruchomość np. z hipoteką czy też wpisanymi ograniczeniami albo z 5 współwłaścicielami to na pewno wypis z KW nie zmieści się na 1 stronie.

pozdro: legerfeld

A mi nasunął się jeszcze jeden wniosek - warto samemu iść wcześniej do KW. Może się zdarzyć, że coś im nie będzie grało i odrzucą wniosek o założenie KW - ja tak miałem, ale dowiedziałem się wcześniej i mogłem sprostować wypis z rej. gruntów. Dzięki temu uniknąłem dodatkowych kosztów jakie bym poniósł przy kolejnym wnuiosku o założenie KW.