zyzolek 13.10.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A jak sterować OP? Ja znam tylko trzy metody: czas pracy, Tz i przepływ Nie wiem co to NCO, A co z Tw??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.10.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A co z Tw??? Tw jest jakby efektem końcowym tych regulacji, a nie parametrem pracy OP:) Tak mi się wydaje;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Czyli OP i cała reszta jest dla Tz, a Tw to tylko efekt uboczny:jawdrop:A masz do tego projekt dla przykładu?DobreWężykiem, już dawno tak się nie uśmiałem:rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 13.10.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A u mnie terminy instalacji się pozmieniały i mam czas,i po przeczytaniu tego wątku mam zamiar zlecić zrobienie projektu podłogówki u Asolta. O ile oczywiście będzie chciał się tego podjąć. Podobno firma z którą negocjuję robi projekt na oprogramowaniu rehau pod rurki 17 x 2,0 RAUTHERM S. Będzie można porównać jakby co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A u mnie terminy instalacji się pozmieniały i mam czas,i po przeczytaniu tego wątku mam zamiar zlecić zrobienie projektu podłogówki u Asolta. O ile oczywiście będzie chciał się tego podjąć. Podobno firma z którą negocjuję robi projekt na oprogramowaniu rehau pod rurki 17 x 2,0 RAUTHERM S. Będzie można porównać jakby co. Szczerze odradzam pexa 17 to bardzo nietypowy rozmiar, trzeba korzystac z dedykowanych rozdzielaczy (czyt. drogich) o cenie rury nie wspomnę, to samo dotyczy złączek skrecanych i zaprasowywanych. A porównania sie nie obawiam, ale niech sobie przygotują sami ozc wtedy porównanie bedzie bardziej wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Różnica polega na tym, że mam prawo twierdzić (i uzasadnione), że nie ma pojęcia jak powinna być dobrze zrobiona podłogówka pod PC. Wcześniej sam go polecałem i do OZC mogę go dalej polecać, ponieważ nie mam dowodów że robi to źle. Natomiast ci co chcą mieć zrobiony projekt podłogówki pod PC, raczej niech poszukają dobrego instalatora tych urządzeń, bo jak widać projektanci zatrzymali się na roku 1964. Taka jest prawda. Sam juz nie wiem ile wykonałem projektów podłogówki na zamówienie instalatorów pomp ciepła, takze tych forumowych, jakie tego efekty, ano takie wszystkim wszystko działa tak jak było załozone i obliczone. Moje projekty nie są dedykowane tylko pod pompy ciepły one są liczone zawsze pod najmniejszą mozliwą temp zasilania, czyli pasują i do pomp i do wszystkich innych zródeł ciepła. Co do instalatórów pomp ciepła to równiez nim jestem, i jak dotychczas nie mam reklamacji, ale ostatnio miałem zapytanie co zrobic z nasłonecznionym salonem i pokojem pólnocnym aby róznica temperatur był jak najmniejsza i na to jest rada trzeba zastosowac regulatory i siłowniki. Taki jest urok okresów przejsciowych. Szkoda ze Ty u siebie nie mozesz tego zastosowac, bo spartoliłes swoją instalację, same kable sterujące to za mało, trzeba jeszcze do kazdego pomieszczenia były prowadzone oddzielne pętle, Ty masz je wspóldzielone tzn jedna petla na dwa pomieszczenia, ale czego sie nie robi w mysl własnej i błednej zasady. Zawsze mozna powiedzec ze sterowanie pomieszczeniowe jest Tobie niepotrzebne, prawda jest taka ze przy takiej instalacji jak twoja tego sensownie zrobic sie nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.10.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Czyli OP i cała reszta jest dla Tz, a Tw to tylko efekt uboczny:jawdrop: A masz do tego projekt dla przykładu? Dobre Wężykiem, już dawno tak się nie uśmiałem:rotfl: Mam nadzieję, że rozumiesz różnicę pomiędzy "efekt końcowy", o którym ja pisałem, a "efekt uboczny" jak Ty raczyłeś to nazwać. Jak robisz kupę, to efektem końcowym jest lżejszy brzuch i lepsze samopoczucie, a ubocznym smród w łazience:D Taka mała dygresja;) A wracając do tematu, bo chciałbym abyś to zrozumiał, nawet bez projektu:cool: Napisałem, że Tw (temperatura wewnętrzna) nie jest parametrem pracy OP (ogrzewania podłogowego) Dlaczego? Bo za pomocą Tw nijak nie można sterować mocą grzewczą OP. OP możemy sterować poprzez Tz (temperaturę zasilania), czas pracy (im dłużej grzeje tym cieplej się robi w domku:)), prędkość przepływu (im większa, tym cieplej), oraz wszelkie połączenia tych parametrów. Natomiast cała filozofia sterowania polega na tym, żeby jako efekt końcowy otrzymać zadaną Tw. Prościej nie potrafię tego wytłumaczyć, ale jak dalej nie rozumiesz to wal, będziemy próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) Wiesz map78, podniecasz się pogodynką (przyznaję ta w tvn meteo i na polsacie niczego sobie;)) Co robi pogodynka? steruje tylko temp. zasilania i kotła. Czy wyśle wodę tam gdzie trzeba i kiedy trzeba?Ale instalacja jest po to, żeby zapewnić stałą i stabilną Tw (czytaj: temperaturę wewnętrzną), a nie odwrotnie. Co mnie obchodzi ile jest na zewnątrz? Tam nie mieszkam. Jak mi gdzieś w domu spadnie o 0,1 st to ON, jak przekroczy 0,1 to OFF. Reszta to bezwładność Edytowane 13 Października 2014 przez zyzolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Sam juz nie wiem ile wykonałem projektów podłogówki na zamówienie instalatorów pomp ciepła, takze tych forumowych, jakie tego efekty, ano takie wszystkim wszystko działa tak jak było załozone i obliczone. Moje projekty nie są dedykowane tylko pod pompy ciepły one są liczone zawsze pod najmniejszą mozliwą temp zasilania, czyli pasują i do pomp i do wszystkich innych zródeł ciepła. Co do instalatórów pomp ciepła to równiez nim jestem, i jak dotychczas nie mam reklamacji, ale ostatnio miałem zapytanie co zrobic z nasłonecznionym salonem i pokojem pólnocnym aby róznica temperatur był jak najmniejsza i na to jest rada trzeba zastosowac regulatory i siłowniki. Taki jest urok okresów przejsciowych. Szkoda ze Ty u siebie nie mozesz tego zastosowac, bo spartoliłes swoją instalację, same kable sterujące to za mało, trzeba jeszcze do kazdego pomieszczenia były prowadzone oddzielne pętle, Ty masz je wspóldzielone tzn jedna petla na dwa pomieszczenia, ale czego sie nie robi w mysl własnej i błednej zasady. Zawsze mozna powiedzec ze sterowanie pomieszczeniowe jest Tobie niepotrzebne, prawda jest taka ze przy takiej instalacji jak twoja tego sensownie zrobic sie nie da No i kolejne bzdury. Ile tego jeszcze będzie? Gdzie ja napisałem, że u mnie petle wychodzą do innych pomieszczeń? Czy to instalator pomp ciepła nie napisał, że się mylisz co do podłogówki pod PC? Budujemy mułowaty system, a później nim próbujemy sterować siłownikami? Mam lepszy sposób, nazywa się grzejnik Dlaczego nikt inny tych twoich pierdół nie komentuje? Czyżby Budowlane Forum Wzajemnej Adoracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Dlaczego nikt inny tych twoich pierdół nie komentuje? Czyżby Budowlane Forum Wzajemnej Adoracji? Wiesz Liwko, chyba nikt tyle pierdół co ty tu nie spłodził. Tak jak te solary w podłodze z włączoną pompką obiegową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wiesz Liwko, chyba nikt tyle pierdół co ty tu nie spłodził. Tak jak te solary w podłodze z włączoną pompką obiegową To było łopatą dla ciebie zyzolek, ale widać że dalej nie zakumałeś. I wiesz co, jakoś mnie to nie dziwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No i szlagierowe twierdzenie Liwko Wiesz co to jest samoregulacja wodnej podłogówki? To po co latasz z imbusami i skręcasz pętle? Przecież jest samoregulacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wiesz map78, podniecasz się pogodynką (przyznaję ta w tvn meteo i na polsacie niczego sobie;)) Co robi pogodynka? steruje tylko temp. zasilania i kotła. Czy wyśle wodę tam gdzie trzeba i kiedy trzeba? Ale instalacja jest po to, żeby zapewnić stałą i stabilną Tw (czytaj: temperaturę wewnętrzną), a nie odwrotnie. Co mnie obchodzi ile jest na zewnątrz? Tam nie mieszkam. Jak mi gdzieś w domu spadnie o 0,1 st to ON, jak przekroczy 0,1 to OFF. Reszta to bezwładność Tylko zauważ, że my grzejemy zazwyczaj w drugiej taryfie, a w dzień to pompka sobie odpoczywa. No chyba że jest bardzo zimno, to wtedy i w dzień popracuje. Jaki sterownik będzie wiedział czy w dzień będzie słoneczko żeby nie grzać tego pomieszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No i szlagierowe twierdzenie Liwko To po co latasz z imbusami i skręcasz pętle? Przecież jest samoregulacja Za głupi jesteś żeby to zrozumieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A co ma piernik do wiatraku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 (edytowane) No i kolejne bzdury. Ile tego jeszcze będzie? Gdzie ja napisałem, że u mnie petle wychodzą do innych pomieszczeń? Czy to instalator pomp ciepła nie napisał, że się mylisz co do podłogówki pod PC? Gdzie napisałes? jezeli instalacje w swoim domu wykonałes zgodnie z własnymi zasadami to mie ma mozlwosci aby przy jednakowej długosci pętli nie obejmowały one kilku pomieszczen jednoczesnie. Byc moze miałes pętle o długosci ok 30 m to wtedy nie musiałes tak dzielic, ale jakie przy tym wyszły rozdzielacze? Po co regulowałes je, ideału sie nie reguluje. Jak mozna kogos pouczac mając samemu spartoloną przez siebie instalację, co za tupet i brak samokrytyki. Co do rzeczonego instalatora, to podłączał juz kilka pomp do mojej instalacji i projektowanej i wykonanej przez mnie. Nigdy nie usłyszałem od niego słowa krytyki. Nie wierzysz to go zapytaj. System regulacji pomieszczeniowej sprawuje sie bardzo dobrze, zapraszam do mojego klienta, mieszka dwa lata i zechce sie podzielic swoimi spostrzeżeniami. Adres na PW jezeli jestes zainteresowany. Edytowane 13 Października 2014 przez asolt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Gdzie napisałes? jezeli instalacje w swoim domu wykonałes zgodnie z własnymi zasadami to mie ma mozlwosci aby przy jednakowej długosci pętli nie obejmowały one kilku pomiesczen jednoczesnie. Bycmoze miałej pętle o długosci ok 30 m to wtedy nie musiałes tak dzielic, ale jakie przy tym wyszły rozdzielacze? Po co regulowałes je, ideału sie nie reguluje. Jak mozna kogos pouczac mając samemu spartoloną przez siebie instalację, co za tupet i brak samokrytyki. Co do rzeczonego instalatora, to podłączał juz kilka pomp do mojej instalacji i projektowanej i wykonanej przez mnie. Nigdy nie usłyszałem od niego słowa krytyki. Nie wierzysz to go zapytaj. System regulacji pomieszczeniowej sprawuje sie bardzo dobrze, zapraszam do mojego klienta, mieszka dwa lata i zechce sie podzielic swoimi spostrzeżeniami. Adres na PW jezeli jestes zainteresowany. Tak asolt, mam spartoloną instalację ponieważ nie mogę pootwierać wszystkich obwodów na full, między innymi dlatego, że nie wychodzą do innych pomieszczeń. Właśnie ze swojej praktyki mogę powiedzieć, że dzisiaj zrobiłbym to inaczej. I nie pieprz że ja tak mam, bo właśnie nie mam i twierdzę, że mam źle! (a według ciebie tak jest dobrze, bo mam poskręcane pętle) Siłowniki przy podłogówce i PC? To zapewne jeszcze bufor co? Idę o zakład że tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Tak asolt, mam spartoloną instalację ponieważ nie mogę pootwierać wszystkich obwodów na full, między innymi dlatego, że nie wychodzą do innych pomieszczeń. Właśnie ze swojej praktyki mogę powiedzieć, że dzisiaj zrobiłbym to inaczej. I nie pieprz że ja tak mam, bo właśnie nie mam i twierdzę, że mam źle! (a według ciebie tak jest dobrze, bo mam poskręcane pętle) Siłowniki przy podłogówce i PC? To zapewne jeszcze bufor co? Idę o zakład że tak jest Idealnie zaprojektowane i wykonane podłogówki nie wymagaja korekt, Twoja jak widac nie była, ale do krytyki jestes pierwszy, "uczył marcin marcina a ...." Jezeli za bufor uwazasz 30 litrowe sprzęgło to tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 13.10.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A u mnie terminy instalacji się pozmieniały i mam czas,i po przeczytaniu tego wątku mam zamiar zlecić zrobienie projektu podłogówki u Asolta. O ile oczywiście będzie chciał się tego podjąć. ... Tylko spokojnie proszę, ... kolejka jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.10.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Tylko spokojnie proszę, ... kolejka jest Dobrze, ze ja mam to juz z glowy:yes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts