Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostrzegam przed projektami asolta!

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I co ma pokazac ten link, ja nie zmieniam pogladów co nowy wątek. Dlaczego wtedy nie protestowałes i przedstawiałes swojej wersji. A Henok moze nie chce sie wypowiadac, moze nie sledzi dyskusji, moze ma uprawnienia w innej dziedzinie.

Poczytaj poradniki z linków które podałem, zawsze mozesz skrytykowac ich autorów, przeciez oni sie nie znają na tym o czym piszą.

Zamknąłeś się i uciekłeś jak szczur z tonącego statku. Nie miałeś już co tam łowić, wszyscy cię pogonili stamtąd z tymi twoimi projektami :p

Cytaty z powyższego linku :

"Aby rozwiać wszelkie wątpliwości wyjaśniam: Aby mieć dobrze i estetycznie zrobioną podłogówkę, zgodnie z wszystkimi założeniami sztuki instalatorskiej, to w żadnym wypadku nie należy stosować porad zawartych w tym wpisie. "

"Mona tak, Mona tak"

Proponuję innym ciekawą lekturę, może spojrzą na mnie nieco przychylniejszym okiem :)

A asolt co, przymknął się i nie był taki odważny jak tutaj :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203466-Pod%C5%82og%C3%B3wka-przy-PC

Tu jest fajny tekst. asolt nawet nie odważył się skomentować :)

Pieniądze wydane na dokładny projekt lepiej wydać na większą ilość rury w podłodze, której później już nie dołożysz, a która nie jest aż tak droga, żeby warto było na niej oszczędzać.

Tu jest fajny tekst. asolt nawet nie odważył się skomentować :)

No to teraz skomentuję, nie widzę potrzeby instalacji nadmiarowej czyli układania pętli z mniejszym rozstawem niz wyliczony, to nic nie da. Jezeli jednak w przyszłosci planujemy zmianę przeznaczenia pomieszczenia lub wykonczenie podłogi materiałem o wiekszym oporze cieplnym to trzeba to uwzglednic i przeliczyc rozstawy dla tych gorszych warunków.

Ano nic, wydaje mi sie ze kol wihajster pisze o samej czynnosci regulacji hydraulicznej po wykonaniu instalacji, a nie o zasadzie projektowania

Masz rację, wydaje ci się. Zwróć uwagę na słowo GDY !!!

Wihajster napisał o otwieraniu pętli w celu zwiększenia COP, po co mamy przykręcać obniżając go?

Dlatego napisałem. Dobry projekt to tam gdzie wszystkie pętle będą otwarte!

Masz rację, wydaje ci się. Zwróć uwagę na słowo GDY !!!

Wihajster napisał o otwieraniu pętli w celu zwiększenia COP, po co mamy przykręcać obniżając go?

Dlatego napisałem. Dobry projekt to tam gdzie wszystkie pętle będą otwarte!

Zawszę liczę tak aby temperatura zasilania była jak najnizsza, otwarcie wszystkich petli nie obnizy jej ani o 0,1 oC, nie rozumiesz tego i dlatego dyskusja jest bezcelowa, doucz sie najpierw jak sie to liczy i mozemy podyskutowac. Oczywiscie ze zmniejszając dT ponizej 5-6 oC mozemy tę temperaturę obnizyc (dla dT=3 i dT=5 wynosi ona ok 1 oC) ale dT=3 oc jest niezalecana.

Zawszę liczę tak aby temperatura zasilania była jak najnizsza, otwarcie wszystkich petli nie obnizy jej ani o 0,1 oC, nie rozumiesz tego i dlatego dyskusja jest bezcelowa, doucz sie najpierw jak sie to liczy i mozemy podyskutowac. Oczywiscie ze zmniejszając dT ponizej 5-6 oC mozemy tę temperaturę obnizyc (dla dT=3 i dT=5 wynosi ona ok 1 oC) ale dT=3 oc jest niezalecana.

Ty Wihajstera pouczaj, to on to napisał :p

Ale nie sądzę byś był na tyle odważny :)

Ty Wihajstera pouczaj, to on to napisał :p

Ale nie sądzę byś był na tyle odważny :)

Dlaczego nie, dyskutowałem nieraz z wihajstrem (prywatnie również, nie odniosłem wrazenia ze to mówie czy piszę jest dla niego nie do przyjęcia), co nie znaczy ze podzielam w pełni jego poglądy.

Edytowane przez asolt

Dlaczego nie, dyskutowałem nieraz z wihajstrem (prywatnie również, nie odniosłem wrazenia ze to mówie czy piszę jest dla niego nie do przyjęcia), co nie znaczy ze podzielam w pełni jego poglądy.

To dlaczego w tamtej dyskusji nie byłeś taki odważny jak tutaj? Pisałeś bzdury a inni ci je wytknęli.

A napisano że:

-Pętle w miarę równe

-Pętle jak tylko można pootwierane

Ty twierdzisz że to bzdury

Napisz to w tamtym temacie mądralo :p

To dlaczego w tamtej dyskusji nie byłeś taki odważny jak tutaj? Pisałeś bzdury a inni ci je wytknęli.

A napisano że:

-Pętle w miarę równe

-Pętle jak tylko można pootwierane

Ty twierdzisz że to bzdury

Napisz to w tamtym temacie mądralo :p

Ne twierdzę ze to bzdury, ale twierdzę ze bzdurą jest wykonywanie instalacji tylko i wyłacznie wg tych zasad, a jednoczesnie negowanie zasad opracowanych przez naukowców. Po co mam wracac to tamtego wątku, ten jest teraz na topie i jest czesciej czytany niz tamten. A Ty masz okazję zaprezentowac swoja niewątpliwą wiedzę w tym temacie.

Ne twierdzę ze to bzdury, ale twierdzę ze bzdurą jest wykonywanie instalacji tylko i wyłacznie wg tych zasad, a jednoczesnie negowanie zasad opracowanych przez naukowców.

Jakich zasad? Że należy dławić pętle? Nie! O ile to możliwe to nie należy! Co ma lepszego przydławiona pętla od otwartej???

Jakich zasad? Że należy dławić pętle? Nie! O ile to możliwe to nie należy! Co ma lepszego przydławiona pętla od otwartej???

Przeczytałes publikacje które linkowałem, chyba nie, czy otwarcie wszystkich pętli to panaceum na wszystko, petle reguluje sie tyle aby uzyskac zakładany przepływ, nie mniej nie więcej. To otwarcie to jakas Twoja obsesja?, regulację hydrauliczną wykonuje sie jednorazowo i po sprawie, w czym widzisz problem, co złego jest w regulacji hydraulicznej?

Przeczytałes publikacje które linkowałem, chyba nie, czy otwarcie wszystkich pętli to panaceum na wszystko, petle reguluje sie tyle aby uzyskac zakładany przepływ, nie mniej nie więcej. To otwarcie to jakas Twoja obsesja?, regulację hydrauliczną wykonuje sie jednorazowo i po sprawie, w czym widzisz problem, co złego jest w regulacji hydraulicznej?

Logika asolt!

Czy w przypadku każdego grzejnika robimy go dwa razy mocniejszy, a później odbieramy mu połowę mocy przykręcając go? To jest właśnie ta twoja głupota na kółkach i koledzy z tamtego wątku dali ci to dobitnie do zrozumienia.

Przykręca się żeby wyregulować, ale skoro pracuje na otwartych to źle? To wtedy projekt był skopany?

Podaj mi jakiś przykład od tych twoich profesorów, w którym mówią, że pętla dławiona jest lepsza od otwartej!

Logika asolt!

Czy w przypadku każdego grzejnika robimy go dwa razy mocniejszy, a później odbieramy mu połowę mocy przykręcając go? To jest właśnie ta twoja głupota na kółkach i koledzy z tamtego wątku dali ci to dobitnie do zrozumienia.

Przykręca się żeby wyregulować, ale skoro pracuje na otwartych to źle? To wtedy projekt był skopany?

Podaj mi jakiś przykład od tych twoich profesorów, w którym mówią, że pętla dławiona jest lepsza od otwartej!

Co logika pomoze jezeli nie ma sie podstawowej wiedzy w zakresie obliczeń grzejników podłogowych, jak widac nie chcesz poczytac opracowania "moich profesorów".

Jaka połowa mocy? czy Ty wiesz o czym piszesz?

Podałem zasady, scisle sie do nich stosuję, w czym problem?

Problem jest jak widac z negowaniem ogolnie stosowanych, zalecanych przez naukowców zasad. Trudno, nie musisz sie nimi zgadzac, mozesz pisac ze są złe, nie ja ich wymysliłem.

Chcesz to pouczaj ich autorów, nikt nie jest nieomylny (poza Toba). Dr Strzeszewski i Wereszczynski czekają na Twoje uzasadnione poprawki. Masz szanse zmienic programy nauczania na kilku wydziałach, chciał to samo TB ale cos mu nie wyszło

Edytowane przez asolt

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...