Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ostrzegam przed projektami asolta!

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak jest u Liwka. Ja patrze przez pryzmat swojej instalacji gdzie mam przydlawiona tylko jedna petle w sypialni dziecka, a reszta jest otwarta na max i pompa dziala na stosunkowo niskiej Tz przynoszac tym wymierna poprawe sprawnosci i zmniejszenie kosztow CO.

Dlawienie wiekszosci petli byloby w mojej skromnej opinii wlasnie oznaka nieoptymalnego wykonania takiej instalacji.

Gdyby kazda instalacja robiona "na czuja" tak wygladała, to nie miałbym pytań. Ale w moim aktualnym miejscu zamieszkania "wszędzie co 10cm" musi być gdzieniegdzie solidnie dlawione. I nie tylko u mnie, jak widać...

Gdyby kazda instalacja robiona "na czuja" tak wygladała, to nie miałbym pytań. Ale w moim aktualnym miejscu zamieszkania "wszędzie co 10cm" musi być gdzieniegdzie solidnie dlawione. I nie tylko u mnie, jak widać...

Bingo! Dokładnie o tym mówię. Projekt podłogówki to dobra rzecz, ale robiony dobrze. A dławienie podłogówki to "leczenie" błędów projektowania i wykonania. Dławimy, bo często inaczej się nie da. Ale ideał to otwarte na 100% pętle :p

Bingo! Dokładnie o tym mówię. Projekt podłogówki to dobra rzecz, ale robiony dobrze. A dławienie podłogówki to "leczenie" błędów projektowania i wykonania. Dławimy, bo często inaczej się nie da. Ale ideał to otwarte na 100% pętle :p

Podaj chociaz jedno opracowanie naukowe które mówi o tym ideale, to jest tylko twój wymysł i fantazja. Co leczenia to faktycznie ono by sie przydało, ale na pewno nie do projektów.

Podaj chociaz jedno opracowanie naukowe które mówi o tym ideale, to jest tylko twój wymysł i fantazja. Co leczenia to faktycznie ono by sie przydało, ale na pewno nie do projektów.

jak się Ciebie przyciśnie merytorycznie, to zaczynasz wycieczki personalne.

Tak się nie godzi, panie Andrzeju! profesjonaliście - a jest nim pan na pewno - wypada wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie, dlaczego pan dławisz

tylko tyle i aż tyle

i nie ma co się denerwować, bo się pan pomyli w kolejnym projekcie, który pan w międzyczasie liczy - już nieważne, czy w powierzchni domu, czy długości pętli - czy w jednym i drugim zarazem

No i co z okresami przejściowymi jesień / wiosna?

Podłogówkę projektuje się dla określonej Tw i określonej minimalnej Tz.

W okresach przejściowych bez żadnego sterowania musisz dławić, bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba.

Taka wada wodnej podłogówki.

Ps. To jest tak samo, jak z tym jednym tanim włącznikiem oświetlenia. Jednym przyciskiem włączasz światło w całym domu, a potem biegasz szybko po całej chacie wykręcać żarówki, bo się pali w całym domu, zamiast tylko w salonie.

W okresach przejściowych bez żadnego sterowania musisz dławić, bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba.

Ps. To jest tak samo, jak z tym jednym tanim włącznikiem oświetlenia. Jednym przyciskiem włączasz światło w całym domu, a potem biegasz szybko po całej chacie wykręcać żarówki, bo się pali w całym domu, zamiast tylko w salonie.

a pyxis tak ma i sobie chwali :)

piękna metafora. piękna! wzruszyłam się.

bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba.

No to powiesz mi co się dzieje z tą energią ze słonecznego pomieszczenia kiedy działa pompka obiegowa?

A powiesz gdzie zostanie oddana energia z wodnej podłogówki, w pomieszczeniach zbyt chłodnych czy w tych ciepłych?

Ostatnie pytanie. Wiesz co to jest samoregulacja wodnej podłogówki?

Wiedziałem Liwko, że wyskoczysz z samoregulacją podłogówki. Czekałem na to i się doczekałem.

Mam dla ciebie przykrą wiadomość.

Nie ma czegoś takiego jak samoregulacja podłogówki:no:

taaa? No to co się dzieje z tą energią która nie może zostać oddana w cieplejszym pomieszczeniu? Trafia przez twój komin do nieba?

W życiu nie przyszłoby mi do głowy żeby cokolwiek dławić w okresach przejściowych;) Zarówno grzejąc kotłem na ekogroszek jak i teraz pompą ciepła regulatorem pracy działania był czas jej pracy. I tak: przy +10 powiedzmy, że pracuje 2h na dobę, przy 0st powiedzmy 8h, a przy -20st - 20h i co tu regulować, a przede wszystkim po co:confused: Przy pompie dodatkowo z pomocą przychodzi krzywa grzewcza, więc zakres regulacji jest jeszcze większy. Pętle mam wszystkie otwarte na 100% i od 4 lat nie dotykam, a maksymalne wahania temp w domu to +/- 0,5st spowodowane chęcią dostosowania się do taniej taryfy, bo przy węglu temp była constans.

Nie muszę nic zamykać ani otwierać, latać z imbusami itd...

Mylisz kolego pojęcia cyrkulacji powietrza, z cyrkulacją wody. Otworzę drzwi od tego chłodnego pomieszczenia, przez chwilę czujnik każe tam grzać, a za chwilę stwierdzi, że nie ma takiej potrzeby i OP się wyłączy w tym pokoju po 10 minutach.

Jeśli twierdzisz, że masz solar od słońca na posadzce, to gratuluję. Nagrzewa się posadzka, a nie woda w pexsie. Może jakieś 0,5 st, ale po starcie obiegówki w 2 minuty jest po efekcie.

Paniał?

map78, nie wstrzeliłeś się w temat.

Poczytaj sobie od początku;)

Otóż map się doskonale wstrzelił w temat i popieram to co napisał w całej rozciągłości.

Wyobraź sobie zyzolku, że mam poprowadzone kabelki od rozdzielacza do każdego pomieszczenia. Tak jak ty myslałem nad tym sterowaniem i za namową mądrych z tego forum połozyłem tylko kabelki. Siedzą tam już sobie piąty rok i wiem, że już nigdy nie zostaną do tego wykorzystane. Po pięciu latach doskonale wiem, że żadnego sterowania nie potrzebuję.

No ale ty masz smoka Wawelskiego i jakoś trzeba nad nim zapanować :D

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...