zyzolek 13.10.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 I koniecznie ze zdławioną rurką, bo inaczej jest źle Jak ktoś oszczędza, to potem biega po domu z termometrem i imbusem do rozdzielacza i z powrotem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.10.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nie wiem jak jest u Liwka. Ja patrze przez pryzmat swojej instalacji gdzie mam przydlawiona tylko jedna petle w sypialni dziecka, a reszta jest otwarta na max i pompa dziala na stosunkowo niskiej Tz przynoszac tym wymierna poprawe sprawnosci i zmniejszenie kosztow CO. Dlawienie wiekszosci petli byloby w mojej skromnej opinii wlasnie oznaka nieoptymalnego wykonania takiej instalacji. Gdyby kazda instalacja robiona "na czuja" tak wygladała, to nie miałbym pytań. Ale w moim aktualnym miejscu zamieszkania "wszędzie co 10cm" musi być gdzieniegdzie solidnie dlawione. I nie tylko u mnie, jak widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Gdyby kazda instalacja robiona "na czuja" tak wygladała, to nie miałbym pytań. Ale w moim aktualnym miejscu zamieszkania "wszędzie co 10cm" musi być gdzieniegdzie solidnie dlawione. I nie tylko u mnie, jak widać... Bingo! Dokładnie o tym mówię. Projekt podłogówki to dobra rzecz, ale robiony dobrze. A dławienie podłogówki to "leczenie" błędów projektowania i wykonania. Dławimy, bo często inaczej się nie da. Ale ideał to otwarte na 100% pętle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.10.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Bingo! Dokładnie o tym mówię. Projekt podłogówki to dobra rzecz, ale robiony dobrze. A dławienie podłogówki to "leczenie" błędów projektowania i wykonania. Dławimy, bo często inaczej się nie da. Ale ideał to otwarte na 100% pętle Podaj chociaz jedno opracowanie naukowe które mówi o tym ideale, to jest tylko twój wymysł i fantazja. Co leczenia to faktycznie ono by sie przydało, ale na pewno nie do projektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Podaj chociaz jedno opracowanie naukowe które mówi o tym ideale, to jest tylko twój wymysł i fantazja. Co leczenia to faktycznie ono by sie przydało, ale na pewno nie do projektów. jak się Ciebie przyciśnie merytorycznie, to zaczynasz wycieczki personalne. Tak się nie godzi, panie Andrzeju! profesjonaliście - a jest nim pan na pewno - wypada wytłumaczyć jak chłop krowie na rowie, dlaczego pan dławisz tylko tyle i aż tyle i nie ma co się denerwować, bo się pan pomyli w kolejnym projekcie, który pan w międzyczasie liczy - już nieważne, czy w powierzchni domu, czy długości pętli - czy w jednym i drugim zarazem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No i co z okresami przejściowymi jesień / wiosna?Podłogówkę projektuje się dla określonej Tw i określonej minimalnej Tz.W okresach przejściowych bez żadnego sterowania musisz dławić, bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba.Taka wada wodnej podłogówki.Ps. To jest tak samo, jak z tym jednym tanim włącznikiem oświetlenia. Jednym przyciskiem włączasz światło w całym domu, a potem biegasz szybko po całej chacie wykręcać żarówki, bo się pali w całym domu, zamiast tylko w salonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 13.10.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No i co z okresami przejściowymi jesień / wiosna? Podłogówkę projektuje się dla określonej Tw i określonej minimalnej Tz. W okresach przejściowych bez żadnego sterowania musisz dławić, bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba. Taka wada wodnej podłogówki. Ps. To jest tak samo, jak z tym jednym tanim włącznikiem oświetlenia. Jednym przyciskiem włączasz światło w całym domu, a potem biegasz szybko po całej chacie wykręcać żarówki, bo się pali w całym domu, zamiast tylko w salonie. a pyxis tak ma i sobie chwali piękna metafora. piękna! wzruszyłam się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba. Taka wada wodnej podłogówki. Ps. To jest tak samo, jak z tym jednym tanim włącznikiem oświetlenia. Jednym przyciskiem włączasz światło w całym domu, a potem biegasz szybko po całej chacie wykręcać żarówki, bo się pali w całym domu, zamiast tylko w salonie. No to powiesz mi co się dzieje z tą energią ze słonecznego pomieszczenia kiedy działa pompka obiegowa? A powiesz gdzie zostanie oddana energia z wodnej podłogówki, w pomieszczeniach zbyt chłodnych czy w tych ciepłych? Ostatnie pytanie. Wiesz co to jest samoregulacja wodnej podłogówki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ja zyzol nie strzelam z armaty do wróbelka, ja wystarczy że mu dam pstryczka w dupę, tyle wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wiedziałem Liwko, że wyskoczysz z samoregulacją podłogówki. Czekałem na to i się doczekałem.Mam dla ciebie przykrą wiadomość.Nie ma czegoś takiego jak samoregulacja podłogówki:no: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Wiedziałem Liwko, że wyskoczysz z samoregulacją podłogówki. Czekałem na to i się doczekałem. Mam dla ciebie przykrą wiadomość. Nie ma czegoś takiego jak samoregulacja podłogówki:no: taaa? No to co się dzieje z tą energią która nie może zostać oddana w cieplejszym pomieszczeniu? Trafia przez twój komin do nieba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Leci w kosmos;) A tak na marginesie, po co ta pompa obiegowa ma chodzić? Bo grzeje słońce przez okno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Albo inny przylad.Zamknij podłogówkę w jednym pomieszczeniu u siebie i je wychłodź. Następnie otwórz je tak jak było poprzednio. Dlaczego grzejąc to pomieszczenie nie podniesiesz temperatury w innych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A tak na marginesie, po co ta pompa obiegowa ma chodzić? Bo grzeje słońce przez okno? Pomyśl o solarze. To taki "rodzaj podłogówki". Odbiera ciepło i przenosi gdzie indziej dążąc do równowagi. Paniał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.10.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No i co z okresami przejściowymi jesień / wiosna? Podłogówkę projektuje się dla określonej Tw i określonej minimalnej Tz. W okresach przejściowych bez żadnego sterowania musisz dławić, bo woda płynie tam gdzie chce i kiedy chce, a nie tam gdzie trzeba i kiedy trzeba. Taka wada wodnej podłogówki. W życiu nie przyszłoby mi do głowy żeby cokolwiek dławić w okresach przejściowych;) Zarówno grzejąc kotłem na ekogroszek jak i teraz pompą ciepła regulatorem pracy działania był czas jej pracy. I tak: przy +10 powiedzmy, że pracuje 2h na dobę, przy 0st powiedzmy 8h, a przy -20st - 20h i co tu regulować, a przede wszystkim po co:confused: Przy pompie dodatkowo z pomocą przychodzi krzywa grzewcza, więc zakres regulacji jest jeszcze większy. Pętle mam wszystkie otwarte na 100% i od 4 lat nie dotykam, a maksymalne wahania temp w domu to +/- 0,5st spowodowane chęcią dostosowania się do taniej taryfy, bo przy węglu temp była constans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nie muszę nic zamykać ani otwierać, latać z imbusami itd...Mylisz kolego pojęcia cyrkulacji powietrza, z cyrkulacją wody. Otworzę drzwi od tego chłodnego pomieszczenia, przez chwilę czujnik każe tam grzać, a za chwilę stwierdzi, że nie ma takiej potrzeby i OP się wyłączy w tym pokoju po 10 minutach.Jeśli twierdzisz, że masz solar od słońca na posadzce, to gratuluję. Nagrzewa się posadzka, a nie woda w pexsie. Może jakieś 0,5 st, ale po starcie obiegówki w 2 minuty jest po efekcie.Paniał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 map78, nie wstrzeliłeś się w temat.Poczytaj sobie od początku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 map78, nie wstrzeliłeś się w temat. Poczytaj sobie od początku;) Otóż map się doskonale wstrzelił w temat i popieram to co napisał w całej rozciągłości. Wyobraź sobie zyzolku, że mam poprowadzone kabelki od rozdzielacza do każdego pomieszczenia. Tak jak ty myslałem nad tym sterowaniem i za namową mądrych z tego forum połozyłem tylko kabelki. Siedzą tam już sobie piąty rok i wiem, że już nigdy nie zostaną do tego wykorzystane. Po pięciu latach doskonale wiem, że żadnego sterowania nie potrzebuję. No ale ty masz smoka Wawelskiego i jakoś trzeba nad nim zapanować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A ty latasz z imbusem przypiętym jak do rozporka.Palisz światło w całym domu, a potem wykręcasz żarówkihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page185http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page727 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 13.10.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nie rozumiem co to za linki, przecież tam wihajster potwierdza to o czym tu piszemy Przepływ reguluje się rotametrem, raz ustawiony zachowuje nastawę do trzeciej wojny światowej. ...bo co za różnica czy imbusem czy rotametrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts