Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec z podajnikiem na eko-groszek oraz paliwa stałe

dmi

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy także proszę wybaczyć jeśli źle nazwałem temat bądź też w niewłaściwym dziale go umieściłem.

Sprawa wygląda następująco:

Do piątku muszę zakupić owy piec, maksymalnie mogę przeznaczyć 6500zł. Informacje co do parametrów:

- powierzchnia do ogrzania to 160-170m2

- ogrzewany będzie parter oraz pierwsze piętro

- jeśli to ma znaczenie to komin jest wysoki od piwnicy do zadaszenia na wysokość około 10-12m

- posiadam w piwnicy masę drewna oraz węgla, wolałbym to wszystko wykorzystać oraz czasami też ogrzewać tym powierzchnie

Zależy mi przede wszystkim na odpowiedniej co do ceny sprawności cieplnej, sądzę iż minimum 80%, piec powinien być ekonomiczny-jeśli za tą cenę taki istnieje. Mam swoje typy, które przedstawiam poniżej, prosiłbym o sensowne opinie na ich temat oraz dorzucenie swoich "trzech groszy" Z góry przepraszam za prawdopodobnie pochopny temat(mogłem umieścić go w temacie RANKING KOTŁÓW NA EKO GROSZEK) ale zależy mi bardzo na czasie, dlatego zrozumcie.

1. opcja

LAWA EKO BIS: http://www.kotly-lawa.isnet.pl/node/5

2. opcja

Elektromet 20kw http://www.ceneo.pl/11226651#tab=click (przykładowo)

3. opcja

Galemt 16kw http://www.ceneo.pl/10571980 (przykładowo)

Wyczytałem także iż Sztoker oraz Hef to bardzo dobre piece tylko czy w tej cenie coś się znajdzie ? Odnośnie tych pieców co wymieniłem to konstrukcyjnie są podobne? Lawa EKO BIS wykonana jest standardowo z blachy o grubości 6mm. Jeśli się zdecyduję na Lawę z Pleszewa to w przeciągu 2tyg. otrzymam piec ale mam jeszcze wątpliwości...

Więcej pożytku byłoby kolego gdybyś podał czy te 160m to nowy czy stary budynek i jak jest ocieplony, jakie ma okna itp.

To ma znaczenie żeby Ci doradzić czego potrzebujesz :)

Jeśli dom cieplejszy to może stykło by coś o mocy 12kW ( Skam-P ).

Mam coś takiego na stanie i w cenie byś się zmieścił.

Jeśli domek "chłodniejszy" to 15kW, jak "dziurawy" możesz za 17-tką się rozejrzeć.

Sztoker najmniejszy ma 15kW ale już ponad 7 tysi wyjdzie, do tygodnia mogę wysłać.

,,,, 1. opcja

LAWA EKO BIS: http://www.kotly-lawa.isnet.pl/node/5 ,,,,

Opcji pierwszej nie polecam.

Powód jest prozaiczny, Pan Marek właściciel zakładu P.P.H.U. LAWA onegdaj zamieścił na swojej stronie internetowej sfałszowane Świadectwo badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego".

Dobrym rozwiązaniem też jest jak masz sterownik internetowy (dla mnie był to priorytet), nie musisz siedzieć w kotłowni i patrzyć jak ci się pali lub i nie, tylko np. wieczorem sprawdzisz statystyki z całego dnia palenia, wprowadzisz korekty i piec cię jeszcze powiadomi jak coś jest nie tak.

Jak masz dużo drewna i chcesz się męczyć paląc na awaryjnym ruszcie (większość pieców z podajnikiem ma ruszt awaryjny tylko z nazwy, bo w grzaniu sprawność marna i mała komora załadunkowa), popatrz na rozwiązanie tego palenia.

I tu się z Maherem zgodzę w całości jego wypowiedzi, ruszt to pic żeby odłowić klienta.

.

Powód jest prozaiczny, Pan Marek właściciel zakładu P.P.H.U. LAWA onegdaj zamieścił na swojej stronie internetowej sfałszowane Świadectwo badania na "znak bezpieczeństwa ekologicznego".

Zobacz post poniżej Twojego. Tak to wygląda poza forum w polskiej rzeczywistości, Ty jednak w tym świecie żyjesz ( forumowym )

Wychyl Andrzeju nos za okno, przejedź się po budowach, bo na forum bardzo "wąski" jest ten świat i odległy od rzeczywistości, taki sztuczny bym powiedział i bardzo mało realny :)

Zobacz post poniżej Twojego. Tak to wygląda poza forum w polskiej rzeczywistości, ,,,,

Jak rzeczywistość wygląda to ja wiem.

,,,, Ty jednak w tym świecie żyjesz ( forumowym ) Wychyl Andrzeju nos za okno, ,,,,

Karoka65 pare dni temu miałem przyjemność posterować DRONEM za bagatela tylko 4 000 zł.

Zasięg sterowania tej "zabawki" do 200m, zawisnę z kamerą nad każdym kominem.

Dron spłacił się właścicielowi, podczas swoich pierwszych 20 minut lotu.

Taka będzie za niedługo rzeczywistość, oczywiście w Polsce.

Andrzeju sterowałem dzisiaj autobusem za ponad milion, tyle że co to ma do tematu ? :)

Z tematem to raczej nic nie ma wspólnego, ale drażnią mnie pewne rzeczy.

Może jestem nadpobudliwy na niektóre kwestie, tak jak kolega Arturo72 , chociaż przyznać muszę, że sumienia czystego nie mam.