Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pali jak smok vakomet vako-s 25 kW

jacek_ania

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Piec vakomet z Pleszewa 25 kW kupiłem w 2010 roku. Pierwszą zimę paliłem miałem z Bogdanki, następną groszkiem z bogdanki, później eko groszkiem ekopower 24 kJ, a teraz kupiłem eko energy 26 kJ. Przeraża mnie w tym piecu ilość spalanego opału. Niezależnie czy jest to miał, czy eko groszek w sezonie zimowym jest to ok 6 ton. Jeden zasobnik 100 kg na dobę. Próbowałem już przeróżnych ustawień ilości podawanego paliwa i ilości powietrza z mizernym skutkiem. Posiadam sterownik perfekt t, który wg mnie jest strasznie ubogi. Byłem niedawno u kolegi który ma piec defro ze ślimakiem i jak zobaczyłem jego palenisko (mały płomyk) ledwie się żarzy, a piec dochodzi do zadanych 50 st. U mnie temperatura zadana na piecu również 50 ale żeby piec doszedł do nadzoru, niestety muszę podawać bardzo często paliwo 60 sek i 24-26% powietrza. Wtedy dochodzi do nadzoru (płomień wygląda jakby z palnika), ale w nadzorze jest bardzo krótko ( i co zauważyłem to płomienie zawijają aż za płaszcz). Przy takich ustawieniach robią się spieki. Przy mniejszych ustawieniach tj dmuchawa 20% i podawanie np.. co 600 sek dopala je idealnie na popiół, ale co z tego jeżeli takie palenie wystarcza na wodę, przy większym obiegu jak załączę grzejniki to nawet przy zadanych 50 st nie dochodzi w ogóle do nadzoru. Dom mój ma ok 220 -240 m do ogrzania. Pomóżcie bo nie wiem już co robić. Kupiłem teraz kilka ton tego eko groszku cholernie drogi powyżej 800 zł za t, ale przy takim paleniu na zimę pewnie mi nie wystarczy :(

Co do ustawień sterownika:

0 język polski

1 korekcja nocna

2 korekcja ekonomiczna

3 czas

4 dzień

5 powietrze (lato20%/zima 26%)

6 min przerwa w pracy lato/zima (600s/60s)

7 tryb letni/zimowy

8 temp. cwu 47 st

9 bez podajnika nieaktywny

10 temp. pompy co 35 st

11 zakres reg 0 st

12 wsp. pogodowy 70%

13 przerwa nadzoru 84 min

14 moc przedmuchu nadzoru 25% (ale i tak nie ma różniczy czy jest to 100 %)

15 prior. cwu nieaktywny (przy aktywnym w zimie przy spadku wody przestaje grzać grzejniki i grzeje tylko wodę i w domu robi się zimno)

16 histereza cwu 5 st

17 obr min dmuchawy 20%

18 ob. max dmuchawy 50%

19 czas ruchu podajnika 70 s ( przy mniejszym czasie np. 15 sek stwerownik wyświetla błąd i przechodzi w stan wygaszania, musi przejść czujnik podajnika o 1 pełny obrót, nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale jest tak od nowości)

20 czas całkowania 0s

21 max przerwa w pracy 1800 s (przy trybie letnim wystarcza, przy zimowym nie ma szans)

22 czas nadmuchu nadzoru 60 s

23 czas wygaszania 90 min

24 min temp zadana 48 st

25 czas przedmuchu 30s

26 przerwa przedmuchu 2m

27 czas awaryjnego przesuwu 200 s

na piecu ma ustawione 50 st proszę o pomoc

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie nr.1 czy dom jest ocieplony ? Jeśli tak to jak ...

Bo niestety jeśli dom nieocieplony a potrzebuje mnóstwo energii ..

A sam dom też nie mały.

Ja proponowałbym wymianę sterownika na jakiś bardziej inteligentny i prostszy w ustawieniach , np. SPP ...

Bo według mnie ten co masz jest zbyt skomplikowany dla zwykłego użytkownika .

Osobiście zmniejszałbym dawkę podawanego paliwa i zwiększał ilość powietrza ...

Witam wszystkich forumowiczów. Piec vakomet z Pleszewa 25 kW kupiłem w 2010 roku. Pierwszą zimę paliłem miałem z Bogdanki, następną groszkiem z bogdanki, później eko groszkiem ekopower 24 kJ, a teraz kupiłem eko energy 26 kJ. Przeraża mnie w tym piecu ilość spalanego opału. Niezależnie czy jest to miał, czy eko groszek w sezonie zimowym jest to ok 6 ton. Jeden zasobnik 100 kg na dobę. c

6 lat temu zamierzałem kupić piec właśnie z Pleszewa, a że miałem blisko to tam podjechałem.

Jak zobaczyłem że stalowe konstrukcje pieców stoją na powietrzu w błocie, pod gołym niebem to dałem sobie spokój.

Kupiłem Elektromet. Pomijając fakt, że teraz za darmo bym nie chciał żadnego ekogroszku, to palił mi maksymalnie 1.5 worka na dobę przy mrozie.

(do ogrzania 180m2). Nasuwa mi się jednak pytanie: czemu dopiero teraz się obudziłeś że piec dużo pali ? :(

Tak dom ocieplony styropianem 15 cm. Co do obudzenia się to może i fakt, ale zmieniłem paliwo, wydaje mi się, że na dużo lepsze niż miałem wcześniej ale to spalanie mnie dobija. Co do ogrzania samej wody zjechałem parametry maksymalnie i jest w miarę ok, dobrze dopala na popiół, mało idzie węgla - zasobnik na być może 10 - 12 dni przy ciągłym paleniu, ale jak włączę grzejniki to na tych parametrach nie osiąga temperatury zadanej.

Moje parametry na wodę:

0 język polski

1 korekcja nocna

2 korekcja ekonomiczna

3 czas

4 dzień

5 powietrze 20%

6 min przerwa w pracy lato 600s

7 tryb letni

8 temp. cwu 47 st

9 bez podajnika nieaktywny

10 temp. pompy co 35 st

11 zakres reg 0 st

12 wsp. pogodowy 70%

13 przerwa nadzoru 84 min

14 moc przedmuchu nadzoru 17%

15 prior. cwu nieaktywny

16 histereza cwu 5 st

17 obr min dmuchawy 1%

18 ob. max dmuchawy 30%

19 czas ruchu podajnika 70 s ( przy mniejszym czasie np. 15 sek stwerownik wyświetla błąd i przechodzi w stan wygaszania, musi przejść czujnik podajnika o 1 pełny obrót, nie wiem dlaczego tak się dzieje, ale jest tak od nowości)

20 czas całkowania 0s

21 max przerwa w pracy 1800 s (przy trybie letnim wystarcza, przy zimowym nie ma szans)

22 czas nadmuchu nadzoru 60 s

23 czas wygaszania 90 min

24 min temp zadana 48 st

25 czas przedmuchu 25s

26 przerwa przedmuchu 3m

27 czas awaryjnego przesuwu 200 s

Macie jakieś propozycje codo zmiany ustawień?

Edytowane przez jacek_ania

Tak dom ocieplony styropianem 15 cm.

Macie jakieś propozycje codo zmiany ustawień?

Tak jak pisałem ...

Proponuję albo wymianę sterownika na inny (np. SPP) , bo ten co masz , to szkoda czasu i nerwów , bo za dużo ustawień i sterownik nie ma żadnej "inteligencji" , więc szansa że go "ogarniesz" tak abyś nie marnowała opał jest bardzo mała.

Jak nie chcesz wydawac kasy i chcesz walczyć z tym sterownikiem to , tak jak pisałem zmniejszaj dawkę podawanego paliwa i wydłużaj przerwę czasu pomiędzy podawaniami paliwa i zwiększaj ilośc powietrza (czyli zwiększaj nawiew)

Myślę że zacznij od proporcji 1:10 , czyli podawanie 10s paliwa i 100s przerwy. Jakby kocioł nie dawał rady to zwiększaj cały czas ilość powietrza (zwiększaj obroty wentylatora) , tak długo aż zobaczysz że kocioł ma wystarczająco moc.

Jak będzie przesypywał opał to zwiększaj przerwę czyli np. z 100 na 110s ..

Kolor płomienia powinien być biało-zółty.

I tyle :)

Kaszpir007 z tym podawaniem to jest tak, u mnie czas podawania musi wynosić pełny obrót tłoka, czyli czas podawania wynosi ok 50s, jeżeli go zmniejszę to na tym moim przecudnym sterowniku wyskakuje błąd i piec wchodzi w wygaszanie. Mam tak od nowości, dzwoniłem do Pleszewa to czas podawania kazali mi wydłużyć do 70s żeby ominąć ten defekt. Podejrzewam, że musi być walnięty czujnik od podawania, albo no właśnie. Ale z drugiej strony krótki czas podawania nic nie da, bo przy tym moim tłoku szuflada najpierw się cofa a później idzie do przodu i wysypuje wtedy pewną dawkę opału. Mogę jedynie ustawić częstsze czasy podawania np. co 10s będzie podawał taką samą ilość opału. Co do zwiększenia ilości powietrza to z moich obserwacji wynika, że płomień jest bardzo duży i zawija się aż za płaszcz, robią się spieki no i ma kolor prawie biały. Chociaż przy dużej ilości powietrza łatwiej go podgonić do wyższej temperatury. Nie mam przysłony na czopuchu i pewnie jakieś ciepło ucieka do komina.

Wivaldi co do obudzenia się dopiero teraz to jest tak. Opał kupowałem wcześniej różnej klasy kalorycznej no i za mniejsze pieniążki. Czy to miał później groszek i eko groszek. Teraz nie było tego co kupowałem w tamtym roku i go nie będzie, jest duuuużo droższy. 830 zł za tonę już trochę mnie dobiło. Co do sterownika to co moglibyście mi polecić do tego pieca, co by mogło się sprawdzić w moim przypadku. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie.

Edytowane przez jacek_ania

A czy ktoś z forumowiczów posiada taki sterownik i czy zdaje egzamin?

Ja mam ;)

Masz nawet u mnie w podpisie ;)

Zarejestruj się na forum "boleckiego" (SPP) i zapisz się na listę do wypożyczenia (za darmo) sterownika i sami stwierdzicie czy Wam odpowiada i jesli będzie odpowiadał to kupicie , a jak nie to wyślecie innemu z kolejki oczekujących ...

Osobiście uważam że ten twój sterownik to tragedia i nie nadaje się dla zwykłego użytkownika.

Jeśli u Ciebie minimalny czas podawania to 50 sekund to daj przerwę pomiędzy podawanie opały na 500s aby proporcje były 1:10

Po przestawieniu reguluj tylko już nadmuchem (zwiększaj) i obserwuj ...

Opisz może budowę tego wynalazku, to znaczy

- wymiary kanałów spalinowych

- czy są tam jakieś zawirowacze

opisz instalację grzewczą

Dlaczego problemem jest to, że kocioł nie wchodzi w nadzór? Przecież jego zadaniem jest grzać a nie stać. Czy wtedy, gdy się tak dzieje, masz komfort termiczny w domu?

QIM. Ok dom wybudowany w 2009 r, trzy kondygnacje, ocieplenie styropian 15 cm. Piec w piwnicy, jeden rozdzielacz - podłogówka razem z grzejnikami 3 grzejniki i 20 m podłogówki + dodatkowy grzejnik w garażu. Parter, jeden rozdzielacz podłogówka razem z grzejnikami - 3 grzejniki i podłogówka jakieś 40-45 m2, poddasze jeden rozdzielacz, podłogówka razem z grzejnikami 5 grzejników i podłogówka 7 m2. Piec z podajnikiem tłokowym, z płaszcza wychodzą dwa obiegi, jeden (mały) na CWU + pompa i z tego mam jeszcze dwie kratki łazienkowe w dwóch łazienkach, drugi duży, zaraz po nim zawór czwór drożny pompa do CO i odejście na w/w rozdzielacze. Po temperaturze zadanej na 50 st i przy ustawieniach letnich bez CO powiedziałbym, że jest w miarę ok. Zawór czwór drożny ustawiony na 4-5/10 podawanie co 600s dmuchawa 20%, temperatura wody 47 st. Kocioł dochodzi do zadanych 50 st, wchodzi w nadzór, dochodzi powiedzmy do 52 st, jest w tym czasie jakieś 7-10 min. Spalanie 3 worki 25 kg na 10-12 dni. Jest ok. Dopala idealnie na popiół. Jedyne co dziwnego zauważyłem to to, że przy trybie letnim puszcza temperaturę na grzejniki na poddaszu tak jakby od dołu i grzejniki ale tylko na górze są ciepłe. Jeżeli skręcę na czwór drożnym na 0, grzejników już nie grzeje. Co do dużego obiegu, tu zaczynają się schody. Temperatura na piecu również 50 st, wyłączony priorytet na wodę, chodzą razem dwie pompy. Przy tych samych parametrach podawania, temperatura na piecu spada do 36-38 st. Przestaje później grzać wodę i się zaraz wychładza, a to co na piecu ledwie idzie na grzejniki. Po zmianie ustawień dmuchawa 28% częstotliwość podawania co 60 sek dobija w górę do temperatury zadanej, wchodzi w nadzór przekracza temp. dobija powiedzmy do 60 st. Stan taki utrzymuję się powiedzmy również z 10 min i spada. Ale przy takich parametrach jeden zasobnik wystarczy na dobę. Nie mam regulatora pokojowego, grzejniki z termostatami, od pieca do rozdzielaczy miedź, później plastik.