Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pali jak smok vakomet vako-s 25 kW

jacek_ania

Recommended Posts

Mógłbyś mi podesłać zdjęcie jak to wygląda u Ciebie żebym mógł to zobaczyć?

Ja Ci zdjęcia nie podeślę, ale za to masz dwie pozycje do przeczyrtania na temat naczynia wzbiorczego w systemie otwartym CO

http://www.instsani.webd.pl/projco24.htm

http://zawijan.wordpress.com/zapytaj-zawijana_2/uklad-otwartyzamkniety/

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja bym raczej szukał problemu w sterowaniu.

Temat do ogarnięcia, bo pewnie gdzieś się grzeje, choć wcale nie musi. Coś tam, strzelam, przebija grawitacyjnie, gdzieś tam brak zaworu zwrotnego, termostatu, albo zaworu 3d. No i ustawienia sterownika kotła. Tu bym szukał, ale nikt tego na odległość nie znajdzie, bo tego nie widzi.

Nie znam SPP, ani Twojego sterownika i jakie ma możliwości.

Ile masz pomp obiegowych. Ile grzejników? Ile głowic termostatycznych? Jak sterujesz podłogówką? Termostat pokojowy? Czy chodzi nonstop? Cwu na osobnej pompce, czy przy okazji grawitacyjnie? Jakiś zawór 3d albo 4d? Siłownik zaworu?

Więcej pytań na tą chwilę nie jestem w stanie zadać, ale jak na nie odpowiesz będziemy mądrzejsi i coś tam pomożemy;)

Ja bym raczej szukał problemu w sterowaniu.

Temat do ogarnięcia, bo pewnie gdzieś się grzeje, choć wcale nie musi. Coś tam, strzelam, przebija grawitacyjnie, gdzieś tam brak zaworu zwrotnego, termostatu, albo zaworu 3d. No i ustawienia sterownika kotła. Tu bym szukał, ale nikt tego na odległość nie znajdzie, bo tego nie widzi.

Tutaj już takie gdybanie z sensem :)

Co do sterownika to ważna rzecz choć nie dominująca bo każdy można ustawić, jeden przy mniejszym nakładzie czasu i cierpliwości a drugi przy większym.

Nie wiem czy SPP będzie lekiem na całe zło.

Do tej pory uważałem i dalej uważam że najlepsze sterowniki pod tłoka to Titanic firmy Prond i Bruli z E-S, oczywiście pozycjonowanie tłoka obowiązkowo i życie staje się prostsze :)

Dobrej nocki życzę.

Dziękuję. Tak na marginesie teraz mieszkam na Lubelszczyźnie a wcześniej mieszkałem w Nysie i mam żonę z Otmuchowa :cool:

Jaki ten świat mały :)

Widzisz gdybyś mieszkał w Nysie to mógłbym wpaść i coś by się wymyśliło chociaż teraz z czasem to masakra, wieczorem na trochę można przysiąść.

Tłoka to ja Ci na odległość nie ustawię.

Gdzie Was tam poniosło ? :)

Już zaglądałem na mapę gdzie Turowola Kolonia czy jakiegoś znajomego kumatego insztalatora tam nie mam ale najbliższy ze 140km i robotą zawalony po pięty.

Edytowane przez karoka65

Dziękuję. Tak na marginesie teraz mieszkam na Lubelszczyźnie a wcześniej mieszkałem w Nysie i mam żonę z Otmuchowa :cool:

Witam mojego krajana:)

Też urodziłem się i pół życia spędziłem w Nysie.

Teraz na obczyźnie w Hanysowie.

Bo Nysa nie dla Hanysa;)

Taki mały żart z Hanysowa.

Edytowane przez zyzolek

Nie znam SPP, ani Twojego sterownika i jakie ma możliwości.

Ile masz pomp obiegowych. Ile grzejników? Ile głowic termostatycznych? Jak sterujesz podłogówką? Termostat pokojowy? Czy chodzi nonstop? Cwu na osobnej pompce, czy przy okazji grawitacyjnie? Jakiś zawór 3d albo 4d? Siłownik zaworu?

Więcej pytań na tą chwilę nie jestem w stanie zadać, ale jak na nie odpowiesz będziemy mądrzejsi i coś tam pomożemy;)

Mam dwie pompy. Jedna od CWU druga od CO. Przed pompą CO zawór 4D, w piwnicy rozdzielacz i z niego i podłogówka i grzejniki razem, 4 grzejnik i 20 m podłogówki. Parter, jeden rozdzielacz podłogówka razem z grzejnikami - 3 grzejniki i podłogówka jakieś 40-45 m2, poddasze jeden rozdzielacz, podłogówka razem z grzejnikami 5 grzejników i podłogówka 7 m2. Z płaszcza wychodzą dwa obiegi, jeden (mały) na CWU + pompa i z tego mam jeszcze dwie kratki łazienkowe w dwóch łazienkach, drugi duży, zaraz po nim zawór czwór drożny pompa do CO

Przeraża mnie w tym piecu ilość spalanego opału. Niezależnie czy jest to miał, czy eko groszek w sezonie zimowym jest to ok 6 ton. Jeden zasobnik 100 kg na dobę. proszę o pomoc

Znawcy i lekarze na odległość radzą to nowy sterownik, to nowy piec, to zła instalacja.

Jak spalasz 100 kg na dobę to lepiej kup sobie kilka elektrycznych grzejników konwekcyjnych.

Wydasz kilka stów, będzie ciepło, bez pracy a i koszty mniejsze niż 6 ton groszku.

BTW to takiej "maniany" to jeszcze nie widziałem.;)

Ale macie problem ...

Pytający ZA DARMO sobie przetestuje sterownik i sam oceni ..

Na forum Boleckiego jeden użytkownik ma na SPP na tłoku i chyba zadowolony , bo zostawił sobie SPP ..

Uważam że SPP jest prosty i idealny dla "normalnego" użytkownika , także dzięki inteligentnemu algorytmowi.

Sterownik nie jest lekiem na spartoloną instalację , ale prawidłowy proces spalania na pewno ograniczy zużycie opału , a na prymitywnym sterowniku gdzie to użytkownik musi wszystko ustawić i pilnować cały proces spalania dla zwykłego użytkownika jest to nierealne ...