Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pali jak smok vakomet vako-s 25 kW

jacek_ania

Recommended Posts

Piec w piwnicy, jeden rozdzielacz - podłogówka razem z grzejnikami 3 grzejniki i 20 m podłogówki + dodatkowy grzejnik w garażu. Parter, jeden rozdzielacz podłogówka razem z grzejnikami - 3 grzejniki i podłogówka jakieś 40-45 m2, poddasze jeden rozdzielacz, podłogówka razem z grzejnikami 5 grzejników i podłogówka 7 m2. Piec z podajnikiem tłokowym, z płaszcza wychodzą dwa obiegi, jeden (mały) na CWU + pompa i z tego mam jeszcze dwie kratki łazienkowe w dwóch łazienkach, drugi duży, zaraz po nim zawór czwór drożny pompa do CO i odejście na w/w rozdzielacze. Po temperaturze zadanej na 50 st i przy ustawieniach letnich bez CO powiedziałbym, że jest w miarę ok.

Problem jest w grzejnikach - nie powinny być zasilane z tej samej belki co podłogówka, gdybym miał taki problem to spróbowałbym przewymiarować grzejniki (może nawet wymieniłbym je - przynajmniej część - na klimakonwektory), aby móc zasilać je taką samą temperaturą co podłogówkę, wtedy może system zadziałałby lepiej. Jak wcześniej zwrócono uwagę - zaizoluj rury - przyłóż się do tego i zrób to solidnie.

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czemu, przecież dom jest z 2009r, instalacja z 2010r dostęp w tym czasie do info uzasadnia decyzje instalatora i inwestora?

Zawsze znajdą się doradcy, sprzedawcy i instalatorzy co wiedzą wszystko najlepiej na świecie.

A potem jest jak jest i inwestor zostaje sam.

W tym temacie jest, jak jest i trzeba coś zaradzić bez rozwalania domu.

Tutaj już takie gdybanie z sensem :)

Co do sterownika to ważna rzecz choć nie dominująca bo każdy można ustawić,

Ster to rzecz bardziej dominująca niż wywód o zbiorniku wyrównawczym

Nie wiem czy SPP będzie lekiem na całe zło.

Do tej pory uważałem i dalej uważam że najlepsze sterowniki pod tłoka to Titanic firmy Prond i Bruli z E-S, oczywiście pozycjonowanie tłoka obowiązkowo i życie staje się prostsze :)

Skoro nie wiesz, bo nie masz ochoty wiedzieć to nie sugeruj że będzie gorszym lekiem niż Titanic czy Bruli. Tym bardziej że mu tych sterów na testy nie załatwisz. Piec NAJLEPSIEJSZY mu udostępnij do testów, tak będzie najlepiej bo na ten przykład ja uważałem i uważam że najlepsze piece pod domy palące 100kg to Skamy i te od Heńka z olusza, oczywiście durszlakowaty deflektor obowiązkowo i życie staje się prostsze.

-> jacek_ania.

-Czujnik pieca do rury wyjściowej z kotła i pod piankę.

-Czujnik CWU na rurę powrotną do pieca... i pod piankę.

- Krańcówkę tłoka pewnie masz najbardziej pospolitą, czyli kontaktrona więc podłączysz do SPP w styki GND i KR

-Pompę C.O możesz przepiąć, ale ja bym się nie bawił i zostawił na starym sterze.

-Pociągnij skrętke do kotłowni, podłącz bramkę, nie wiem czy dostałeś do niej czujnik spalin ale by się przydał.

Jak ogarniesz podmianę stera to daj znać- 503-064-713, zobaczysz go z resztą w instrukcji albo po włączeniu stera. Jak nie odbieram to znaczy że akurat śpię.

Pierwsze kilka dni zapewne zejdzie żeby ogarnąć właściwe spalanie, potem będzie trochę czasu pobawimy się w zamykanie obiegów i testy co wyżera opał. Bo rozumiem że masz możliwości zakręcania poszczególnych obiegów...?

Myślę że taka taktyka jakiś obraz sytuacji da.

Nie mam zamiaru się tutaj rozpisywać bo zaraz wojna będzie, gdyby do tego przytłaczał Cię nadmiar "dobrych rad" typu co masz skopane i gdzie to kupić to forum.bolecki.pl (tam się najwyżej dowiesz że na alledrogo)

BTW, też mam korzenie z Nysy/Otmuchowa ale jakoś nie czuje żeby to był jakiś wspólny mianownik do oh ah, tak że sory pany

Edytowane przez bolek_bolecki