Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pali jak smok vakomet vako-s 25 kW

jacek_ania

Recommended Posts

No dobra jeśli się uda poniżej foty

[ATTACH=CONFIG]284015[/ATTACH]

Moje uwagi dotyczące instalacji.

- Brak bezpośredniego połączenia do naczynia wyrównawczego. (o ile takie zostało w ogóle zainstalowane a kocioł dopuszczony został do sytemu otwartego)

- Wylot zaworu ciśnieniowego praktycznie bezpośrednio na elektroniczny regulator kotła

- Uszczelnienie czopucha pianką poliuretanową.

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moje uwagi dotyczące instalacji.

- Brak bezpośredniego połączenia do naczynia wyrównawczego. (o ile takie zostało w ogóle zainstalowane a kocioł dopuszczony został do sytemu otwartego)

- Wylot zaworu ciśnieniowego praktycznie bezpośrednio na elektroniczny regulator kotła

- Uszczelnienie czopucha pianką poliuretanową.

Akurat przez to co dostrzegło Twoje bystre oko na pewno palił mniej nie będzie niestety :)

No tego perfekta.

Wydaje mi się po opisie, że problemu nie ma z procesem spalania, problem jest z utrzymaniem właściwej temperatury w domu (za wysoka) spowodowanej przegrzewaniem podłogi. Najpierw trzeba instalację do kultury doprowadzić.

Widzisz,instalacja skopana ale i sterownik nie ciekawy. By dobrze spalać opał ręcznie potrzebne dużego doświadczenia. Czyli taki Spp ułatwił by chłopu życie,a testy za free pokażą czy warto zmienić sterownik .

Akurat przez to co dostrzegło Twoje bystre oko na pewno palił mniej nie będzie niestety :)

Ale jak zechce się zainteresować faktami i dostrzeże potencjalne niebezpieczeństwo, to zmieni układ instalacji CO i będzie żył bezpieczniej.

Co do kotła i jego sporego apetytu, to moje subiektywne zdanie jest takie, że tego typu kotły z palnikiem tłokowym czy też rynnowym nie powinny być dostępne w sprzedaży.

Co do kotła i jego sporego apetytu, to moje subiektywne zdanie jest takie, że tego typu kotły z palnikiem tłokowym czy też rynnowym nie powinny być dostępne w sprzedaży.

Oooo, widzisz Andrzeju, teraz się zgadzamy i co w całej rozciągłości tej wypowiedzi :)

A koleżanka weźmie sobie poprawkę na tych kolegów którzy całe zło widzą po stronie sterownika.

Oni mają kotły na ślimakach i z całym szacunkiem dla nich raczej nie mają pojęcia jak się prowadzi tłoka.

Andrzej widziałeś ostatnie zdjęcia? To nie to?

Ja nie jestem z branży hydraulicznej.

To co jest na ostatnich prezentowanych przez Ciebie zdjęciach to wymiennik CWU dwupłaszczyznowy poziomy z dołączoną pompą cyrkulacyjną.

Naczynie wzbiorcze powinno być umieszczone np. na poddaszu.

To może Wasze sugestie zbierzmy do kupy i... co jest nie tak z instalacją?

Na pewno trzeba się zaopatrzyć w rtl na podłogówkę na powrocie, piwnica 3 szt, parter 4 szt, góra 1 szt

co dalej... co nie tak z instalacją? Linia do zbiornika wyrównawczego chyba jest od bojlera, nie tak?

Nie ogarniam tego tematu, naczynię wyrównawcze mam na strychu, ale dostęp do niego mam utrudniony. Może jutro tam wejdę i uda mi się coś zobaczyć. Sami tutaj nie damy sobie rady niestety. Ten zaworek do dopuszczania wody do układu jest teraz zakręcony i jest tu (może jest mało widoczny ale widać, że jest zakręcony):

DSC_0230.jpg

Idę spać :( jutro tu zajrzę