krzy27 12.10.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Na innym forum znajdziesz "poradnik jak palic w kotle z podajnikiem tlokowym". Z takim węglem problem jest po wyłączeniu dmuchawy. To co się kisi nie wyjdzie wtedy przez komin a osiądzie na ściankach wymiennika. Nie znaczy to że węgiel jest do niczego. Znaczy to że węgiel jest za dobry do Twojego kotła. Niestety nie pałam sympatią do podajników tłokowych wyłącznie z tego względu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Panowie czekam na nowe pomysły, nowy dzień nowe propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Testy. Może podczas zimy... Póki co niech organizuje hydraulika Ok piszesz o hydrauliku a ja muszę wiedzieć, czego chcę i co mam mu powiedzieć odnośnie ewentualnych przeróbek, chodzi mi o konkrety a tu cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.10.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Nie traktuj tego złośliwie ale najlepszą propozycją będzie wymiana pieca.Nie znam tego bym coś więcej mógł od siebie doradzić. Patrząc na Twój problem szybko znalazłem temat "Vakomet VAKO-S 40kW tuning tłokowca" na innym forum. Nie jestem tam nawet zarejestrowany i nie mam podglądu zdjęć z tego tytułu. Widzę natomiast że nie jest to problem jednostkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Mam problem, chodzi mi o konkretne rozwiązanie mojego problemu a nie wyśmiewanie się, że nie taki piec, nie taki tłok, nie takie paliwo. Póki co, nie wymienię pieca do póki mi nie padnie bo mnie na to jak na razie nie stać i chciałbym abyście podpowiedzieli konkrety co i jak ewentualnie przerobić. Z tego co się rozeznałem mógłbym dołożyć jeszcze rtl na powrót z podłogówki i nic więcej się od Was nie dowiedziałem, poza tym, że ma skopane centralne. Fajnie. Skoro nie mam połączenia z naczyniem wyrównawczym to po co mi hydraulik montował zbiornik na strychu. Zwracam się z prośbą do osób biegłych w temacie CO i o pomoc w tym konkretnym przypadku. Będę jeszcze testował inny sterownik bardziej przyjazny osobom, które nie muszą się na wszystkim znać typu SPP. Ale co więcej. Po prostu nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ogrzewanie podłogowe z reguły wykonuje się na mieszaczu (zawór 3D). Może być termostatyczny. Pompa podłogówki na być między zaworem mieszającym a obiegiem podłogi. Wrzuć w google "schemat ogrzewania podłogowego" obejrzyj grafiki. Tak to ma wyglądać. Może zasadne jest pociągnąć osobny pion dla ogrzewania podłogowego? Tylko wizja lokalna może odpowiedzieć na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 No tak, jeżeli w tym domu nie mieszkasz to możesz sobie jeszcze piony stawiać, a jak już masz tynki, kolory na ścianach i płytki na podłodze to już nie jest takie proste. Ja w tym domu mieszkam. Mam mało miejsca w szafkach z rozdzielaczami i jedyne sensowe rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy, to właśnie te rtl. Nie rozumiem jeszcze, tak łopatologicznie za co jest odpowiedzialne naczynie wyrównawcze. Bo bania na strychu jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.10.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Zapytaj na priv Vld, on się zna na tłokach.Jarecki też ma o tym pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ogrzewanie podłogowe z reguły wykonuje się na mieszaczu (zawór 3D). Może być termostatyczny. Pompa podłogówki na być między zaworem mieszającym a obiegiem podłogi. Wrzuć w google "schemat ogrzewania podłogowego" obejrzyj grafiki. Tak to ma wyglądać. Może zasadne jest pociągnąć osobny pion dla ogrzewania podłogowego? Tylko wizja lokalna może odpowiedzieć na to pytanie. Z reguły. A jeżeli instalację robił Ci stary hydraulik (stara szkoła) i to jeszcze z polecenia to byś wiedział co do czego jest na początku. Nie znam się na wszystkim i nie wiem akurat na temat połączeń instalacji CO i po prostu polegałem na jego fachowości. Zrobił jak zrobił, a ja muszę z tym się pogodzić i ewentualnie jakoś go poprawić w miarę fizycznych możliwości. Znam się na wielu innych rzeczach ale nie CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 13.10.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 jacek_ania, na pewno też nie zaszkodzi zaizolowanie wszystkich rurek w tej kotłowni, bo teraz spora część ciepełka właśnie tam zostaje:(Naczynie wyrównawcze w układzie otwartym odpowiada za zrównoważenie i bezpieczeństwo instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Teraz budując dom pewne rzeczy zrobiłbym inaczej, nie wszystkie ale niektóre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 jacek_ania, na pewno też nie zaszkodzi zaizolowanie wszystkich rurek w tej kotłowni, bo teraz spora część ciepełka właśnie tam zostaje:( Naczynie wyrównawcze w układzie otwartym odpowiada za zrównoważenie i bezpieczeństwo instalacji. Kotłownia w piwnicy. Piwnica cała pod ziemią. Jest dosyć ciepło, ale jeśli to coś da, na pewno tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 13.10.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Mam problem, chodzi mi o konkretne rozwiązanie mojego problemu a nie wyśmiewanie się, że nie taki piec, nie taki tłok, nie takie paliwo. Póki co, nie wymienię pieca do póki mi nie padnie bo mnie na to jak na razie nie stać i chciałbym abyście podpowiedzieli konkrety co i jak ewentualnie przerobić. Wrzuciłem Ci dwa rozwiązania. Wiem że może Cię nie stać na wymianę więc skorzystaj z drugiego. Rusz głową bo samo się nie zrobi. Ja też nie myślę dla Ciebie kopiować innego forum przeklejać obrazki bo to po prostu jeden wielki bezsens. Skoro ktoś to opisał i jest łatwo dostępne to po co? Zabłyszczeć ze się znam na Twoim piecu nie widząc go nawet? Zobaczyłem że w Twoim piecu jest coś czego nie powinno być w poprawnie spalającym piecu. Naprawa skopanej instalacji tego akurat nie usprawni. A z informacji jakie tu wypisujesz dużo potwierdza ten stan rzeczy. Autor tematu wymienia koszt 30zł oprócz kosztu pieca więc do choroby aż taki biedny chyba nie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 13.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Życie zmusza, by znać się na wszystkim, inaczej... A to już wiesz... Nie taka instalacja, nie taki kocioł, nie taki sterownik.Chwila z google i już wiemy, że "NACZYNIE WYRÓWNAWCZE jest zabezpieczeniem układu otwartego przed przegrzaniem. Inaczej możemy je nazwać zbiornikiem bezciśnieniowym przyjmującym zmiany objętości wody, wywołane zmianami jej temperatury w instalacji ogrzewania wodnego oraz zapewniającym swobodne połączenie z atmosferą przestrzeni wodnej instalacji. " Podpowiem jeszcze, że na rurze między nim a kotłem nie może być żadnej armatury. Powiem Ci, że postaram się nie zabierać zdania w Twoim temacie tutaj. Nie jestem hydraulikiem i się nie znam na instalacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.10.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Ania, to wszystko to tylko gdybanie na odległość. Niema tu takiego asa żeby po kilku fotkach wiedział co jest nie tak. Trzeba by to zobaczyć na miejscu, co jest co, która rurka gdzie idzie, jaką fantazję miała ta "stara szkoła". Proponowane RTL można zastosować ale w małych pomieszczeniach ( łazienka, kibelek itp ) Tak jak pisze kolega QIM, najlepiej zawór termostatyczny albo chociaż zwykły 3D, dodatkowo dobrze jest mieć rotametry na sekcjach rozdzielacza, dokładniej można doregulować temp. w danych pomieszczeniach. Powiem Ci że sprzedaję kotły CO, mam w ofercie tłoka jednego z producentów ale nikomu o nim nawet nie wspominam Wolę sobie spokojnie przed kompem posiedzieć niż kilka razy dziennie wisieć na słuchawce wkurzając się razem z jego właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Przy tamtym piecu co piszesz, kolega pali miałem, co wsadzi musi iść. Ja kupiłem eko groszek i muszę go zużyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.10.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Życie zmusza, by znać się na wszystkim, inaczej... A to już wiesz... Nie taka instalacja, nie taki kocioł, nie taki sterownik. Chwila z google i już wiemy, że "NACZYNIE WYRÓWNAWCZE jest zabezpieczeniem układu otwartego przed przegrzaniem. Inaczej możemy je nazwać zbiornikiem bezciśnieniowym przyjmującym zmiany objętości wody, wywołane zmianami jej temperatury w instalacji ogrzewania wodnego oraz zapewniającym swobodne połączenie z atmosferą przestrzeni wodnej instalacji. " Podpowiem jeszcze, że na rurze między nim a kotłem nie może być żadnej armatury. Powiem Ci, że postaram się nie zabierać zdania w Twoim temacie tutaj. Nie jestem hydraulikiem i się nie znam na instalacjach. A ja dopowiem że chyba w 99% instalacji jakie widziałem u ludzi to nawet montaż tego naczynia jest "skopany" Zwróć uwagę na to co wytłuściłem bo przeważnie panowie instalatorzy ze "starej szkoły" jak i niektórzy ich uczniowie z nowej szkoły wyprowadzają tylko rurkę do tego naczynia gdzieś z pionu a wtedy to już tylko zbiornik wyrównawczy który uzupełnia wodę odparowaną z instalacji a nie żadne zabezpieczenie układu otwartego. Czy jest to naczynie dobrze podłączone czy nie kocioł i tak nie będzie spalał mniej niestety, także to tylko dalej gdybanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.10.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Przy tamtym piecu co piszesz, kolega pali miałem, co wsadzi musi iść. Ja kupiłem eko groszek i muszę go zużyć. Wiem jak pracuje tamten kocioł bo widziałem go na testach w bardzo porządnej firmie która produkuje regulatory, był tam maglowany kupę czasu. Naprawdę jak na tłoka to jest bardzo ok ale...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_ania 13.10.2014 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 A ja dopowiem że chyba w 99% instalacji jakie widziałem u ludzi to nawet montaż tego naczynia jest "skopany"... Mógłbyś mi podesłać zdjęcie jak to wygląda u Ciebie żebym mógł to zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Mógłbyś mi podesłać zdjęcie jak to wygląda u Ciebie żebym mógł to zobaczyć? Powiem Ci w tajemnicy że kiedyś asem też nie byłem i wierzyłem że "stara szkoła" wie co robi. Od kilku lat zacząłem się zajmować czym się zajmuję i zmusiło mnie to do poznania chociaż jakichś podstaw. Podłączenie tego naczynia w mojej instalacji też jest skopane Nie możliwe w tej chwili jest zrobienie tego poprawnie bo kocioł został przeniesiony i tam gdzie jest teraz naczynie musiało by być ze 3 metry nad dachem na świeżym powietrzu Może Ci to trochę humor poprawi ale patrz wyżej, z tego powodu spalanie nie spadnie. Nie mam nigdzie podłogówki, same grzejniki a taki kogel mogel że dziwne że to wszystko działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts