bnq 08.10.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Witam!Zlikwidowałem schody do piwnicy i mam w stropie dziurę 2x1m którą chcę zamurować. Mój wykonawca proponuje konstrukcję drewnianą: poprzeczne belki i na to podwójna płyta OSB, na to siatkę i klej. Na podłodze ma być położony gres 30x60. Obawiam się że na styku beton-drewno płytki będą pękać, wykonawca twierdzi że nie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w takiej sprawie ? Alternatywnie, mogę dać w poprzek otworu dwuteowniki 80, zbrojenie i zalać to betonem. Niestety problemem jest skąd wziąć dobrej jakości beton w takiej małej ilości. Nie zamówię gruszki z 0.3m3 betonu. Poza tym jedynym miejscem podparcia jest ścianka działowa z cegły dziurawki (6cm), więc nie chciałbym jej nadmiernie obciążać.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.BN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 09.10.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 ja bym ponawiercał gęsto dziury po obwodzie otworu i włożył w nie pręty 14 a później zalał (możesz kupić suchy beton niemal w każdej betoniarni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bnq 09.10.2014 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Jaka powinna być grubość takiej płyty i jakie tam powinno być zbrojenie ? Otwór ma 190x85 cm, i ma wytrzymać typowe mieszkaniowe obciążenie (nic specjalnego tam nie będzie stało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasito 07.09.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 Witam.Wiem, temat nieco po terminie ale zastanawiałem się również nad wierceniem otworów pod pręty by zalać otwór po schodach.Pytanie tylko czy trzeba je ułożyć na krzyż czy wystarczy tylko w poprzek(po długości 2metrów)?Również chciałbym by strop/posadzka było by wszystko było bezpieczne i trwałe...Z góry dzięki za info:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts