fifpol 09.10.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 (edytowane) Witam. Mam trochę nawiedzonego sąsiada. Zamontowano mi antenę do internetu. Przymocowana jest do ławy kominiarskiej. Sąsiad nakazuje jej demontaż jako że jest niebezpieczna. A niebezpieczeństwo ma polegać na tym iż w momencie w którym w blok uderzy piorun, ława jest metalowa i styka się z instalacją odgromową, też jest przewodnikiem i w nią również pójdzie cały prąd któy wejdzie mi do domu. Czy przypadkiem nie po to jest instalacja odgromowa aby uderzyło w nią i zeszło do ziemi nie "przeskakując" sobie na ławę...? Antena jest poniżej prętów wysuniętych w górę z tej instalacji. Na zdjęciach jest zamontowana antena, jak idzie przewód, i instalacja odgromowa.Z góry dzięki za odpowiedź. http://imgur.com/a/JvcdE Pozdrawiam. Edytowane 9 Października 2014 przez fifpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.10.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Od "wchodzenia prądu" jest instalacja odgromowa, twoja instalacja antenowa jest tutaj w miarę poprawna (na siłę możnaby się czepiać szczegółów, maszt antenowy mógłby mieć swój osobny zwód, ale tak jak jest może być), sąsiad się najzwyczajniej w świecie czepia, olej go. Jeśli w dach bezpośrednio rąbnie piorun, to niezależnie od piorunochronu urządzenie podpięte do tej anteny zapewne szlag trafi, podobnie jak i jakąśtam część elektroniki pod tymże dachem, twoja instalacja tu niewiele zmieni w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts