Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamontowanie anteny.

fifpol

Recommended Posts

Witam. Mam trochę nawiedzonego sąsiada. Zamontowano mi antenę do internetu. Przymocowana jest do ławy kominiarskiej. Sąsiad nakazuje jej demontaż jako że jest niebezpieczna. A niebezpieczeństwo ma polegać na tym iż w momencie w którym w blok uderzy piorun, ława jest metalowa i styka się z instalacją odgromową, też jest przewodnikiem i w nią również pójdzie cały prąd któy wejdzie mi do domu. Czy przypadkiem nie po to jest instalacja odgromowa aby uderzyło w nią i zeszło do ziemi nie "przeskakując" sobie na ławę...?

Antena jest poniżej prętów wysuniętych w górę z tej instalacji.

Na zdjęciach jest zamontowana antena, jak idzie przewód, i instalacja odgromowa.

Z góry dzięki za odpowiedź.

http://imgur.com/a/JvcdE

Pozdrawiam.

Edytowane przez fifpol

Od "wchodzenia prądu" jest instalacja odgromowa, twoja instalacja antenowa jest tutaj w miarę poprawna (na siłę możnaby się czepiać szczegółów, maszt antenowy mógłby mieć swój osobny zwód, ale tak jak jest może być), sąsiad się najzwyczajniej w świecie czepia, olej go.

Jeśli w dach bezpośrednio rąbnie piorun, to niezależnie od piorunochronu urządzenie podpięte do tej anteny zapewne szlag trafi, podobnie jak i jakąśtam część elektroniki pod tymże dachem, twoja instalacja tu niewiele zmieni w temacie.