Rav86 09.10.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Witam, Będę w najbliższym czasie wymieniał piec w domu wolnostojącym. Kocioł ma być od CW i CO Dom jest dwupiętrowy. Ale drugie piętro ma oddzielne ogrzewanie. Do ogrzania pozostaje piwnica ( 2 spore kaloryfery ) + parter ( około 130m2 ) oraz I piętro ( 130m2 ). Jaką moc kotła doradzilibyście mi? Druga sprawa, czy polecacie kocioł dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę. Obecnie na parterze mieszka moja Mama a na ja pierwszym sam. W przyszłości dojdzie ( mam nadzieję ) żona + dziecko. Jakie są plusy i minusy obu? Trzecia sprawa, czy ktoś mógłby mi wyliczyć potencjalny koszt? Dodam, że dom jest słabo ocieplony, straty ciepła są spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 09.10.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 . Jaką moc kotła doradzilibyście mi? poszukaj jakis kalkulator, bo podstawowe moce to 24-28 kW, słabe ocieplenie....hmmm, chociaż jakis przedział określ, jak masz żeberka to jedno żeberko ma 130 watów, przy temperaturze 80/60 Druga sprawa, czy polecacie kocioł dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę. jednofunkcyjny... dużo wygodniej, chyba że bardzo mało się korzysta to wedy dwu... Obecnie na parterze mieszka moja Mama a na ja pierwszym sam. W przyszłości dojdzie ( mam nadzieję ) żona + dziecko. Jakie są plusy i minusy obu? +mogą ugotować obiad -mogą zawracać 4 litery Trzecia sprawa, czy ktoś mógłby mi wyliczyć potencjalny koszt? . kocioł 4-7 tys jeśli kondensat zasobnik 1-1,5 srubunki, rurki pare stówek komin tez sporo kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav86 09.10.2014 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 +mogą ugotować obiad -mogą zawracać 4 litery Dzięki, aż się uśmiałem wyliczono mi 10tyś dwufunk. i 12tys jednofunk. z zasobnikiem. Wezmę ten jednofunkcyjny... Tylko zastanawiam się czy te 22kW w jednofunkcyjnym bez problemu mi ogrzeje dom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts