Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać kocioł

Rav86

Recommended Posts

Witam,

Będę w najbliższym czasie wymieniał piec w domu wolnostojącym. Kocioł ma być od CW i CO

Dom jest dwupiętrowy. Ale drugie piętro ma oddzielne ogrzewanie.

Do ogrzania pozostaje piwnica ( 2 spore kaloryfery ) + parter ( około 130m2 ) oraz I piętro ( 130m2 ).

Jaką moc kotła doradzilibyście mi?

Druga sprawa, czy polecacie kocioł dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę. Obecnie na parterze mieszka moja Mama a na ja pierwszym sam. W przyszłości dojdzie ( mam nadzieję ;) ) żona + dziecko. Jakie są plusy i minusy obu?

Trzecia sprawa, czy ktoś mógłby mi wyliczyć potencjalny koszt?

Dodam, że dom jest słabo ocieplony, straty ciepła są spore.

.

Jaką moc kotła doradzilibyście mi?

poszukaj jakis kalkulator, bo podstawowe moce to 24-28 kW, słabe ocieplenie....hmmm, chociaż jakis przedział określ, jak masz żeberka to jedno żeberko ma 130 watów, przy temperaturze 80/60

Druga sprawa, czy polecacie kocioł dwufunkcyjny czy jednofunkcyjny z zasobnikiem na ciepłą wodę.

jednofunkcyjny... dużo wygodniej, chyba że bardzo mało się korzysta to wedy dwu...

Obecnie na parterze mieszka moja Mama a na ja pierwszym sam. W przyszłości dojdzie ( mam nadzieję ;) ) żona + dziecko. Jakie są plusy i minusy obu?

+mogą ugotować obiad

-mogą zawracać 4 litery

Trzecia sprawa, czy ktoś mógłby mi wyliczyć potencjalny koszt?

.

kocioł 4-7 tys jeśli kondensat

zasobnik 1-1,5

srubunki, rurki pare stówek

komin tez sporo kosztuje