Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga - mozaika dębowa w nowoczesnym wnętrzu co z nią zrobić?

burza843

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mieszkam w domku, którym robiliśmy remont generalny, poza wymianą podłogi. Wnętrza są nowoczesne, niestety stara dębowa mozaika wszystko psuje

Z jednej strony szkoda jej wymieniać bo jest solidną drewnianą podłogą, ale strasznie nas drażni, do tego stopnia że nie możemy na nią patrzeć i musimy coś zmienić. Liczę na Państwa pomoc oraz pomysł jak możnaby było ją unowocześnić.20141009_115843[1].jpg20141009_115817[1].jpg

z góry dziękuję

burza

Mozaikę mamy w 3 pomieszczeniach: w sypialni, w pokoju dziecka oraz na korytarzu. Na korytarz wchodzi się po schodach, dlatego pierwsze wrażenie jest okropne bo wzrok przykuwa właśnie ta podłoga. W salonie mamy duże sosnowe deski, które również zżółkły dlatego tam będziemy rozjaśniać podłogę lakierem wodnym. Nie wiem natomiast co z pozostałymi pomieszczeniami gdzie jest właśnie mozaika:(

20141009_141142[1].jpg

20141009_141149[1].jpg

20141009_141158[1].jpg

20141009_141217[1].jpg

20141009_141246[2].jpg

Zgadzam się, kipesko na tym zdjęciu widać.....Ale mozaikowe podłogi są super, moi znajomi taką mają i wcale przez to ich wnętrz nie straciło na nowoczesności. Trzeba po prostu dobrać właściwe meble – to raz, dwa to kolor ścian i po trzecie dodatki. Wszystko da się zrobić, a jak nie masz pomysłu, to zawsze można skorzystać z usług proejektanta wnętrz.

• 7 months później...
Mozaikę mamy w 3 pomieszczeniach: w sypialni, w pokoju dziecka oraz na korytarzu. Na korytarz wchodzi się po schodach, dlatego pierwsze wrażenie jest okropne bo wzrok przykuwa właśnie ta podłoga. W salonie mamy duże sosnowe deski, które również zżółkły dlatego tam będziemy rozjaśniać podłogę lakierem wodnym. Nie wiem natomiast co z pozostałymi pomieszczeniami gdzie jest właśnie mozaika:(

ja tam nic nowoczesnego nie widzę. Wręcz patrząc na schody powiedziałabym klasyka +meble z paździerza. Mozaika to najpiękniejsza cześć Waszego domu, Bron Boże nie zastępuj jej papierowymi panelami. Nalezy ja tylko odnowić, wycyklinować i zaolejować na jasno.

Bardzo fajna ta mozajka i nawet nowoczesna w formie- też bym ją tylko odnowił.

Do tego ewentualnie nowoczesne białe listwy przypodłogowe i dawała by radę.

Jak dla mnie okropne w obecnej formie to są te schody i ogólnie ciemne drzwi i meble.

Jak widać gusta sa różne i nie ma co przekonywać na siłę - najprościej połozyć na nią podobające się panele i tyle.

Może ktoś kiedyś je zdejmie i doceni mozajkę pod nimi ;) Broń boże tylko jej nie zrywać.

Edytowane przez 99tomcat