Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz DOMUŚ czyli prawie stówka z M3System


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ciekawa jestem jak taka moc przekłada się na moc silnika??? czy mogą być takie cuda, że jednak silnik daje radę? wszyscy używają KA i jakoś sobie radzą, ciasto na chleb wyrabiają....... ale jest jeszcze cena - 2 razy większa za KA,

 

Ta moc to moc silnika właśnie.. Mikser kupiony, jedziemy wlasnie do domu..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pestko zależy jak duże porcje pieczesz - w tym dużym mikserze ciężko ubić np, jedno białko, bo się rozmaśli po misce i tyle będzie z ubijania.

 

w tym jest taka końcówka elastyczna (czy nakładka) która do samego dna miski sięga, nawet tyle nie rozmaśla..

 

Problem do tej pory miałam tylko z sernikiem, do którego szła duza ilość białek + bita śmietana, objętościowo zrobiło się tego bardzo dużo i mieszać musiałam już ręcznie w garze przyda się drugi mikser, żeby np. ubić tą pianę do sernika, który miksuję się w drugim mikserze :lol2:

 

żona chciała drugą miskę, ale sprzedający dorzucił przystawkę do lodów za doskonałą cenę ( w ogóle całość za super cenę, sporo poniżej wszystkich znalezionych w necie) gdzie jest miska plastikowa wielkości tej normalnej, więc są dwie..

 

Żona na pewno będzie zadowolona z zakupu :D mój właśnie lody kręci, moja ulubiona przystawka do miksera :lol2:

 

u nas też testowo właśnie.. poproszę przepis :)

 

dobra - teraz się nie śmiać, jestem facetem więc się nie znam, ale czy ktoś może mi wyjaśnić:

dokupię sobie drugi większy mikser - przy okazji gotujący :lol2: rewelacyjna sprawa przy cieście parzonym, przy robieniu lodów,

jak grzanie w czasie gotowania do robienia lodów będzie pomocne??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żeby zrobić lody najpierw trzeba zrobić krem angielski - gotuję się śmietanę kremówkę razem z żółtkami ubitymi z cukrem i powstaje taki rzadki budyń ;) w sumie prawie zawsze trzeba podgrzać śmietanę, żeby cukier dobrze rozpuścił, nawet jak robi się lody bezjajeczne.

 

druga miska bardzo przydatna, cieszę, że też ją mam, chociaż w necie te plastikowe nie są drogie i można dokupić

 

przepisy czerpię stąd http://www.mojewypieki.com/kategoria/lody2/lody,-sorbety,-granita.

 

 

Twojej żonie przydałaby się takie mieszadło do delikatnego przekładania - jak piecze biszkopt, żeby wmieszać mąkę do ubitej masy jajecznej, mam ją w planach, ciekawa jestem jak działa i czy faktycznie fajnie biszkopt wymiesza nie robiąc plaksy :lol2:

Edytowane przez Emila3000
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twojej żonie przydałaby się takie mieszadło do delikatnego przekładania - jak piecze biszkopt, żeby wmieszać mąkę do ubitej masy jajecznej, mam ją w planach, ciekawa jestem jak działa i czy faktycznie fajnie biszkopt wymiesza nie robiąc plaksy :lol2:

 

jakieś jest, masz jakiś link bo parę jest w komplecie.. na razie przetestowane maszynka do mięsa, lodów, młynek.. ciasta chyba jutro..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to duży zestaw kupiliście :D malakser też jest?

 

te mieszadło wygląda tak http://www.totu.com/totu.com/image?size=duze&name=kenwood_AT511 http://www.ronatsklep.pl/upload/1920/mieszadlo_do_delikatnego_przekladania_at511_do_ken wood_chef_i_sense_2.jpg 130 zł jak właśnie patrzyłam

 

biszkopty mieszam ręcznie tym mieszadłem balonowym, wychodzi lepiej niż łopatką :lol2: ciekawa jestem działania tego mieszadła

 

https://www.youtube.com/watch?v=DA2TuhZYvwo

Edytowane przez Emila3000
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Takiego mieszadła nie ma, malakser jest (toto z tarczami do szatkowania)

kupiony taki zestaw, ładnych parę kilo:

http://imageshack.us/a/img924/7344/KW4E3p.jpg

pasuje do blatu:

http://imageshack.us/a/img923/5384/loXRBF.jpg

 

plan jest jeszcze na przystawkę do przecierania owoców, może wałkowarkę do makaronu (albo takie coś do robienia makaronu co wygląda jak maszynka do mięsa i robi np. świderki) i sokowirówkę..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sokowirówkę, tylko wolnoobrotową wyciskarkę. Znacznie lepiej działa od sokowirówki, więcej sku, skuteczniejsza i cicha. Kenwood ma http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/czajniki-tostery-sokowirowki-wyciskarki-kenwood/wyciskarki-woloobrotowe-i-sokowirowki/wyciskarka-wolnoobrotowa-jmp600wh
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

śliczny mikser :wiggle: z nowym modelem blendera :rolleyes:

 

sokowirówki nie kupuj.

Jak chcecie cos do soków to sokowirówkę wolnooborotową - czyli wyciskarkę

dziewczyny na forum mają wyciskarkę BOTI - w dobrej cenie, podobno dobrze wyciska.

z tańszych (bo są też takie za kilka tyś :lol2") jest kenwood. Ja mam panasonica - ma przystawkę do robienia sorbetów z mrożonych owoców - Julka w ten sposób potrafi pochłonąć pół kilo truskawek za jednym zamachem.

 

wyciskarka jest lepsza od sokowirówki, bo nie niszczy włókien owoców, pracuje w niskich temperaturach - na wolnych obrotach - więc nie niszczą się witaminy. Wyciskarce jest taki ślimak który miażdży owoce i tłoczy z nich sok. Jest też mniej mycia :lol2: podobno można w niej też zrobić mleko z orzechów :)

 

chociaż może ta sokowirówka też jest dobra, ale zawsze to sokowirówka - agresywnie wyciska sok.

 

resztę przystawek też bym przygarnęła :rolleyes: głównie wałkownice :wiggle:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

o widzicie.. tyle że chyba o tym samym pisałem na pierwszym miejscu - to przystawka do przecierania owoców:

http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/chef-and-major-attachments/at644-przystawka-do-przecierania-owocow

chyba że to jeszcze coś innego.. sokowirówka jest na ostatnim..

takich osobnych ustrojstw mamy parę i żona właśnie stwierdziła że koniec z całą graciarnią i stąd te zakupy.. zrobienie 40 tortów ją to kosztowało ale już stwierdziła że było warto.

 

nad tym do makaronu też się zastanawiamy, czy wałkownica czy to wyglądające jak maszynka do mięsa:

http://www.kenwoodworld.com/pl-pl/produkty/kenwood-roboty-kuchenne/chef-and-major-attachments/przystawka-do-wyrobu-makaronu-at910

 

a gdzie wcięło Pusię? właśnie się zorientowałem że psujemy jej wątek ;)

Edytowane przez _artur_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecierak przeciera, ale nie oddziela soku.

Wolnoobrotowa wyciskarka oddziela sok od skórek, miąszu i pestek, które wypycha osobno całkiem suche.

Dałam linka do wyciskarki Kenwooda w poprzednim poście.

Ja mam Botti i jest genialna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie no mam wrązenie, że ten przecirak działa podobnie - też jest ślimak, też jest sitko, tez ma 2 wyloty, z jednego leci to co przez sitko nie przeleci - skórki, a z drugiego leci sok z miąższem jak u nas w wyciskarce :) u mnie ten sok jest taki, że łycha staje :lol2:

 

wyciskarki kenwooda nie kupiłam tylko dlatego, że ma pomarańczowe te gumki na sitku, nie mogłabym na to patrzeć :lol2: panasonic jak się okazało, ma genialną przystawkę do sorbetów - zamiast sitka montuje się taką plastikową obudowę, która blokuje wylot dla skórek - całe owoce są miażdżone i wylatują tam gdzie sok, idealnie pokruszone, ale nie robi plaksa jak podczas blendowania owoców tradycyjnie blenderm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...