mamik 24.07.2016 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Pusia, przyszłam powspółczuć dziury w palcu:hug:, trochę późno, ale szczerze Dobrze, że już mniej boli Ja to bym się zakażenia od razu bała, ale czytam, że Ty jakoś blisko z naszą nizastąpioną służbą zdrowia jesteś, to raczej w takim razie bezpieczna jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.07.2016 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Pusia, przyszłam powspółczuć dziury w palcu:hug:, trochę późno, ale szczerze Dobrze, że już mniej boli Ja to bym się zakażenia od razu bała, ale czytam, że Ty jakoś blisko z naszą nizastąpioną służbą zdrowia jesteś, to raczej w takim razie bezpieczna jesteś Myslę..BA ! nawet jestem pewna, ze to raczej niebezpieczne jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.07.2016 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Aleź to będzie sesja!!! No taka, żeby Aga trupem nie padła Pusia, przyszłam powspółczuć dziury w palcu:hug:, trochę późno, ale szczerze Dobrze, że już mniej boli Ja to bym się zakażenia od razu bała, ale czytam, że Ty jakoś blisko z naszą nizastąpioną służbą zdrowia jesteś, to raczej w takim razie bezpieczna jesteś Nawet bym powiedziała, że "za" blisko, ale ma to swoje plusy, jeden telefon i full serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 24.07.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Myslę..BA ! nawet jestem pewna, ze to raczej niebezpieczne jest Dramatyzujesz Idę na spacer, bo mi cztery litery rosną w takim tempie, że ... ach, co będę gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 24.07.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 mnie już raczej nic nie zaszokuje. Nawet jeśli chcielibyście być jako te mitologicznie pół ludzkie stworzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.07.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Pusiu pozwolisz, ze opowiem o moim dzemie ? Dzieki No wiec tak... Poniewaz wolę konsystencje konfituralną pozmieniałam nieco składniki i ich proporcje. Na dno garnka wlewam odrobine wody zeby sliwki sie nie przypaliły zanim puszcza sok. Zmieniłam sliwki z wegierek na mieszańca ( nie wiem czy u was sie tak to nazywa...jest to ta duza miesista sliwka która wyglada jak wegierka na sterydach). Dlaczego zmieniłam ? A bo uwazam ze jest lepsza. Ma wiecej miąższu czyli tego co zeluje nam masę. Dzieki temu, ze grubasna to dłuzej się dusi, wydzieli wiecej cukru i pektyn co znowu powoduje, ze dodajemy mniej cukru. Śliwki sie duszą, woda i sok odparowuje i sprawdzam słodkośc bo wiadomo, ze śliwka sliwce nie równa. Dodaje cukru wedle uznania i dusze dalej az zacznie mi PRAWIE odpowiadac konsystencja ( przypominam wolę rzadsze niż dzem). Gdy papa jest juz prawie prawie, dodaje łyzke masła i wsypuję kakao naturalne. Wszystko na oko. Mieszam bardzo dokładnie i pozwalam sie masie przemacerować czyli dusze jeszcze troszkę i zaczynam próbowanie. Jesli czuje ze masa jest za mało czeko, dosypuje wiecej kakao ale tu trzeba uwazac żeby nie przesadzić. Jak juz wystarczajaco smakuje, dodaje cukier waniliowy lub nasionka z wanilii i mieszam zeby sie rozpuscił. Goraca mase przekładam do słoików i zakrecam dokładnie a potem dnem do góry. UWAGA MASA JEST STRASZNIE GORACA !!! Podczas pakowania w słoiki masa cały czas powinna sie gotowac na minimalnym ogniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.07.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 dzięki, przeczytałem żonie, czekolady nie używasz? jak będą śliwki to będziemy sprawdzać.. dzisiaj ogórki do słoików poleciały.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.07.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 No właśnie, nie bo moim zdaniem w.smaku nie czuć absolutnie żadnej różnicy a wpływa.ona na konsystencję. Wiadomo jak.zachowuje się czekolada po zasięgnięciu. Masło które.dodaje jest właśnie.tym tłuszczem który wyłazi z.czekolady.Dzięki tłuszczowi masa.jest szklista i tak się nie rozwarstwia, ładnie łączy kakao z pulpą sliwkową.Osoby które przetwarzają wiedzą o czym mówię. Mam nadzieje ze.zona skuma a jak nie to pytajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.07.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 skuma.. bez obaw.. a że śliwki w czekoladzie "suszone" lubi bardzo to takie coś też chętnie zrobi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 24.07.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Zaczęłam to robic dla dzieciaków jako fałszywa Nutellę i nawet nie chca spróbować.W tym roku syn sie przemógł i mimo, ze smakowało, nie poperosił o wiecej.Za to moja 86 letnia babcia co jakis czas wykonuje do mnie wazeliniarski telefon, gada cos o pogodzie, jak to ja swietnie gotuje po czym pada zapytanie czy przypadkiem nie ostał mi sie jakis malutki słoiczek czekosliwki bo strasznie ja lubi.Robiłam tez czekowisnie ale nie lezy mi kompletnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.07.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Zwariować można z Wami, co chwilę jakieś ciekawe linki, pomysły, rośliny, tuningowane powidła czy dżemy. W ulubionych już mi się to wszystko nie mieści, ale łykam wszystko jak pelikan . Do tego wszystkiego doszło jeszcze smutne samookaleczenie się szefowej dziennika. Zdrówka życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.07.2016 05:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Nic się nie martwcie będę żyć. Już obejrzana jestem przez chirurga. Wygląda na to, że nic sobie nie uszkodziłam, ale uraz jest bolesny. Następnym razem użyję nożyczek z zaokrąglonymi końcówkami, które mam do wycinania oczu i uszu u persiastych. Mari dzięki za Twoją wersje dżemu Powidła śliwkowe robię wyłącznie z węgierek i nie daję cukru. Te wersję z czekolada uwielbiamy i my i dzieciaki w rodzinie. A te duże śliwki, granatowe używam do knedli, placka drożdżowego no i do mrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaja2 25.07.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Uff...krwawa historia dobrze zakończona;) Pusia, jakim sposobem robisz powidła bez mieszania? Bo ja mam taki jakiś patent z octem - raz robiłam - ale tam w przepisie jest jednak cukier; mało ale jest. A wolałabym bez cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.07.2016 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Ewa przepraszam ucięło mi posta. Pusia, jakim sposobem robisz powidła bez mieszania?. W piekarniku robię. 3-4 dni po 4-5 godzin od momentu "wrzenia". Pierwsze 3 dni nie mieszam, a potem mieszam dopiero po ostygnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 25.07.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Tyko pozazdrościć mężowi takiego haremu:rotfl::rotfl:!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.07.2016 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Syyyyyyyyylllllllllwwwiaaaaaaaaaaaaaa!!!!! SYLWIA!!!! (ta z wydmowo - leśnym ogrodem) odezwij się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.07.2016 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Sylwia u Anulki siedzi i montuje grzejniki. Chyba że o inną Sylwię chodzi? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236588-Budowa-Na-po%C5%82udnie-wariant-I-czyli-M157a&p=7213092 Ale piękny busz! Nie słyszałam ani nie widziałam, żeby magnolia kwitła powtórnie Super! Brama przepiękna, ma chłopak talent! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.07.2016 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Asieńko to nie ta Sylwia Mnie chodzi o tą co ma kawałek lasu takiego nadmorskiego z piachem i gabiony w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 25.07.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 W tym roku jakoś natura się powściekała z tąobfitością. Wszystko porosło bardzo. Dzikość wielka w naturze tegorocznej nastała, nie macie takiego wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 25.07.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Lato w tym roku ciepłe i mokre, więc i roślinność szaleje Pusia, kiedy Wy to wszystko zjecie Jak by co, to daj znać, przyjadę z pomocą A Sylwia ta, która nie chciała okien połaciowych ??? Czy coś namieszałam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.