Meggi56 05.08.2016 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Będzie tort???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.08.2016 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 On chyba woli wielką torbę z zakupami, w której może zrobić rewizję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.08.2016 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 tort typu lasagne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 05.08.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Do torby nie wstawisz świeczki :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.08.2016 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Może to dziwne, ale on nie jest łakomczuchem. Kradnie jedzenie owszem, ale raczej dla zabawy, z ciekawości, dzisiaj spod komputerowego fotela męża wyjęłam kawałek boczku i nie przypuszczam, żeby mąż go tam zagrzebał. Pusiu masz zwykłą, zwyczajną suszarkę do grzybów???? czy jakaś kosmiczną technologię?? To zwykła, najzwyklejsza suszarka do warzyw/owoców/grzybów. Kurcze musiałam odwołać z jutra koparkę, przez te ulewy nic nie przygotowane, podpięta tylko jedna rynna Pomijam fakt, że tyle wody się marnuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.08.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 i ile takie pomidorki sie suszą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.08.2016 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Zależy do czego.Te ze zdjęcia są do ususzenia na sucho. Są wydrążone i suszą się 6-8 godzin. Tych do zalewny nie wydrążam, suszę na "półsucho" 5-6 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.08.2016 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 w sumie nie długo jak na taką maszynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.08.2016 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Wiesz, w oryginalnym przepisie powinny suszyć się na słońcu.Tylko skąd u nas tyle słońca wziąć?? Takie lato jak zeszłoroczne to jest raz na milenium. Przed budową jak przywoziliśmy całe skrzynki pomidorów do przerobienia to suszarki kilka dni nie wyłączałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 05.08.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 u nas prędzej by zgniły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 05.08.2016 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 No! Godzinę temu przestało lać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 05.08.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Mel Ty jak zwykle jak diabeł z pudełka Cała ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 05.08.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Maly Cholera jest po prostu super inteligentnym kotem Pusiu, a jak robisz zalewę do suszonych pomidorków? Mam identyczną suszarkę, ale nie wpadłam na to, że można w niej suszyć pomidory A u nas właśnie burza i leje. Znowu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 05.08.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 A ja juz chciałam dziękować ci Pusiu ze zeslalas na nas deszcz bo nagle czarno się zrobiło, wiać zaczęło, błyskawice szalały i co? I ani jednej kropli cholera Ja myślałam że Ty suszysz w plastrach a nie lodeczki. Zrób foty jak je wyjmiesz z suszarki. Ciekawa jestem jak to się kurczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Pusiu, a jak robisz zalewę do suszonych pomidorków? Mam identyczną suszarkę, ale nie wpadłam na to, że można w niej suszyć pomidory Pestko - ja w niej suszę wszystko, zioła, warzywa, owoce i grzyby. Kupiłam największą jaką znalazłam i z regulowaną wysokością koszy. Ale kupiłam właśnie żeby suszyć świetny. pomidory. To co w poście wyżej napisałam to przygotowanie pomidorów bez zalewy. Acha - z tym mieleniem na proszek - tak samo robię z suszonymi grzybami, łyżka ususzonych i zmielonych na proszek grzybów daje większy aromat grzybowy niż garść suszonych grzybów. Dodatek do sosu grzybowego, zupy, czy farszu świetny. Teraz suszone pomidory w zalewie. Też kroję w ósemki, tylko nie wydrążam i nie suszę tak na wiórek. Tyle żeby skórka była sucha a środki "nie świeciły" wilgotnym. Po ususzeniu daje je do miski, pryskam octem balsamicznym i posypuję kompozycją ziół (wg uznania). W międzyczasie mam przygotowane słoiczki - na spód wkładam ząbki czosnku, mogą być kawałki cebuli, kolorowy pieprz, kwitnący majeranek - żeby ładnie wyglądały słoiczki, to wg weny twórczej co tam się da. Na to układam posypane ziołami ususzone pomidory. Olej najlepszy jest rzepakowy, może być kujawski. i teraz dwie wersje. Na użycie w krótkim czasie (kilka tygodni). Podgrzewam olej żeby był gorący, ale nie wrzący i bardzo ostrożnie (!!!!!!) pomalutku zalewam nim słoiczki. Potem zakręcam, odwracam do góry dnem, Czekam aż wystygną i gotowe. Na dłuższe przechowywanie. Słoiczki zalewam zimnym olejem, zakręcam i pasteryzuję. Pomidory z zalewy używamy do wyjadania prosto ze słoika, do kanapek - zwłaszcza na biały ser, ale też do pizzy, szpinaku, tarty, crumble, farsze, do ozdoby sałatek surówek, do sushi itp. Zalewę która zostaje w słoiku po pomidorkach, z całą zawartością używam jako bazę do sosów, zup, pieczenia mięs, gołąbków oraz do marynowanych serów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.08.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Hej Pusia, ale smakowicie te pomidory wyglądają Napisz proszę, czy solisz pomidory przed suszeniem, albo razem z przyprawami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 06.08.2016 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Ale mi nadrobiłaś Pusia smaka.... moja mama ma taka sama suszarkę. Używa ją do grzybów i podobnie jak ty robi proszek z nich i dodaje do potraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Hej Pusia, ale smakowicie te pomidory wyglądają Napisz proszę, czy solisz pomidory przed suszeniem, albo razem z przyprawami? Nie daję soli ani grama - zapomniałam napisać. Ale mi nadrobiłaś Pusia smaka.... moja mama ma taka sama suszarkę. Używa ją do grzybów i podobnie jak ty robi proszek z nich i dodaje do potraw Nie wiem na czym to polega, że sproszkowane mocniej pachnie. Melunia?? Ty znowu masz nowy avatar?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 06.08.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Nie wiem na czym to polega, że sproszkowane mocniej pachnie. Melunia?? Ty znowu masz nowy avatar?? nie wiem na czym to polega, ale sama tez wole dodawać proszek grzybowy np do bigosu niz kawałki suszonych grzybów. Tjaaa zmieniłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.08.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 No wlasnie, bo te kupowane pomidory słone i chociaż pomidory suszone jako takie bardzo lubię, to ta sól mi przszkadza z białym serem albo po prostu na chleb razowy - pycha probowalas z innymi odmianami? Z malinowymi może? a ze smakiem sproszkowanych to wg mnie dwie przyczyny, jedna to taka, że niby dając łyżeczkę to mało, a tak naprawdę to całych grzybów byłoby kilka, a poza tym jakkolwiek śmiesznie by to nie zabrzmiało, zwiększa się powierzchnię wymiany smaku I jest bardziej równomiernie rozprowadzoną w potrawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.