PusiaKssawery 06.08.2016 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Tjaaa zmieniłam Szalona Kobieto No wlasnie, bo te kupowane pomidory słone i chociaż pomidory suszone jako takie bardzo lubię, to ta sól mi przszkadza Wiesz, w tych kupnych ... oby to tylko sól była probowalas z innymi odmianami? Z malinowymi może? No właśnie teraz te od wujka to malinówki. Limy są późniejsze. Limy są jakby mniej mokre. Z tych środków wydrążonych z pomidorów robię albo taka surówkę ze śmietaną, albo je miksuję i taki gęsty sok fajny wychodzi. W ogóle to jestem uzależniona od pomidorów (to moje warzywo nr 1) i od truskawek (to mój owoc nr 1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.08.2016 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Wiesz, w tych kupnych ... oby to tylko sól była no niestety wiem, czasem wolę nie czytać co jem, bo stres też zdrowy nie jest, to przynajmniej jeden szkodliwy czynnik eliminuję Żeby robić samemu trzeba mieć dobre zródło, że tak powiem, surowca, choć pewnie dla chcącego ... Może w końcu kiedyś zacznę robić przetwory, na razie jakoś nie mam takiego nawyku niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 no niestety wiem, czasem wolę nie czytać co jem, bo stres też zdrowy nie jest, to przynajmniej jeden szkodliwy czynnik eliminuję Żeby robić samemu trzeba mieć dobre zródło, że tak powiem, surowca, choć pewnie dla chcącego ... Może w końcu kiedyś zacznę robić przetwory, na razie jakoś nie mam takiego nawyku niestety Jasne, że trzeba mieć pewne źródło. Bez sensu jest robienie własnoręczne czegoś co i tak pozostaje nawalone chemią. Ostatnio zdębiałam, gdy przeczytałam na opakowaniu jakiś ziół (chyba z prymata), że mają w składzie glutaminian sodu i jakieś inne gówna. Po huk do suszonych ziół pakować konserwanty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.08.2016 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 No dokładnie, przyprawy staram się czytać przed kupieniem, a najchętniej kupuję nie mieszanki, tylko pojedyncze idę "zaczynać dzien" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 06.08.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Pusia jakiej marki masz suszarkę, w której można regulować wysokość?? Narobiłaś mi smaka na suszenie pomidorów i własną produkcję suszonych pomidorów w zalewie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Moja jest taka http://olx.pl/oferta/optimum-uniwersalna-suszarka-kn-128e-do-grzybow-owocow-ziol-i-warzyw-CID628-IDewfZf.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meggi56 06.08.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź, jadę do miasta szukać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.08.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Przepis wpisałam w moją elektroniczną książkę kucharską Ja słabo kucharzę, a bakcyla przetworów złapałam dopiero u mnie na wsi zaczynając od nalewek Świetnie wychodzi mi konfitura z winogron bezpestkowych, i z brzoskwiń, które udaje się u nas na targu kupić. Poza tym robię kosmiczne ilości żurawiny z jabłkami i gruszkami. Sama pochłaniam żurawinę całymi słoikami. Powoli rozpędzam się przetworowo a mój J obiecuje, że wreszcie w tym roku (jeśli pogoda pozwoli) skończy piwniczkę i wędzarenkę. Suszarkę mam niestety bez regulowanej wysokości, bo te pół cm, które można uzyskać stawiając „talerze” z lekkim przesunięciem wokół osi, nie da się nazwać regulacją. Mamik, jesteś skazana na robienie przetworów. Zobaczysz, że też w to wpadniesz po uszy i tylko żal Ci będzie, że nie wszystko możesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź, jadę do miasta szukać :) Suszarek do wyboru do koloru i drogie nie sa. Ta moja juz 5 rok ma. Poza tym robię kosmiczne ilości żurawiny z jabłkami i gruszkami. Sama pochłaniam żurawinę całymi słoikami. A jaką masz żurawinę?? Moja w tym roku będzie miała pierwsze wielkie owocowanie - wiadro powinno być, pięknie dojrzewa. Co do regulacji suszarki, to moja ma takie 1.5 cm wysokości wypustki, które stawia się na podpórkach. I robi to różnicę np. właśnie przy pomidorach, które potrzebują więcej miejsca niż zioła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 06.08.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Pusia,.a jak z poborem mocy takiej suszarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Pusia,.a jak z poborem mocy takiej suszarki? Nie mam zielonego pojęcia, nigdy tego nie sprawdzałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 06.08.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 pewnie nie dużo, przecież to dmucha ciepławym powietrzem a nie żywym ogniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.08.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Kupuję na targu zawsze od tego samego sprzedawcy hodowlaną żurawinę. Niestety u mnie nie ma warunków do posadzenia żurawiny, a w okolicy dziko też nie rośnie Moja suszarka to Zelmer i ma 250 W, więc niewiele. Pusi ma tyle samo. Ale są też takie po 400 W http://www.euro.com.pl/suszarki-do-grzybow-i-owocow.bhtml?gclid=CjwKEAjwlZa9BRCw7cS66eTxlCkSJAC-ddmwJN1y8K5OiSCYf-3J2uZ1mAglP7gq89NXbBhJ9JuvMBoC0Xzw_wcB&gclsrc=aw.ds Suszarki sa dość niedrogie, więc chyba dokupię drugą do „specjalnych poruczeń”, ale to już jak będzie piwniczka Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Kupuję na targu zawsze od tego samego sprzedawcy hodowlaną żurawinę. Niestety u mnie nie ma warunków do posadzenia żurawiny, Ale do uprawy żurawiny nie potrzeba specjalnych warunków. Za wyjątkiem miejsca i piasku o odpowiedniej gramaturze to kompletnie bezproblemowa roślina. Dodatkowo bardzo dekoracyjna, no i jaka frajda, że masz własnoręcznie wyhodowany owoc, który lubisz. Swoje sadzonki kupowałam w poleconej szkółce żurawiny, tam też są wszelkie informacje potrzebne do uprawy. http://zurawina.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.08.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Chodzi głównie o miejsce. Mam taki niby lasek, gdzie mogłabym o posadzeniu żurawiny pomyśleć, ale na razie walczę tam z chwastami. Ta część ogrodu przylega do nieużywanej, potwornie zachwaszczonej drogi, za którą jest jeszcze bardziej zachwaszczona łąka. Dopiero w tym roku zajęliśmy się tłumieniem chwastów na tej drodze. Wcześniej było masę innych priorytetów. Jak sobie poradzę z chwaściorami, to zacznę realizować pomysł na mech w lasku i może znajdę też miejsce dla żurawiny Musiałabym tam nieźle zakwasić glebę, ale chcę tu też przenieść borówkę amerykańską, wię obie rośliny powinny być zadowolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.08.2016 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Pusiu, kupowałaś sadzonki w tym sklepie z linku? A wiesz może jaką masz odmianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 No pomyśl, pomyśl W tym roku całą moją żurawinę chcę przerobić na nalewkę, ale w następnych latach jak będę miała więcej owoców to poproszę Cię o przepisy żurawinowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 06.08.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 zapisałam sobie linka do szkołki, też chce u siebie takie leśne zakątki zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Moja nie rośnie w lasku, w pełnym słońcu koło borówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 06.08.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2016 Pusiu, kupowałaś sadzonki w tym sklepie z linku? A wiesz może jaką masz odmianę? Tak u nich kupowałam, polecił mi ich znajomy, który też tam kupuje. Kupiłam 5 odmian, z każdej oferowanej przez nich po 1 sadzonce. Wszystkie rosną równie dobrze i mają duże owoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts