mania1220 10.08.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Pusia............... taki zapas bym miala do konca zycia i jeszcze zostawila w testamencie zapisane wnukom miala byc impreza, jeszcze wszyscy sie prosto trzymaja??? piekne masz te jadogy (borowki?? czy jest roznica??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Pokazałam J powiedział „też tak kiedyś zrobimy”. No, pewnie jak je cichcem zakopię w ogrodzie, żeby krewni i znajomi królika nie znaleźli W Górze Kalwarii mamy sklepik, gdzie można nabyć kolumienkę do domowego pędzenia spirytu. Facet sprowadza na zamówienie ze sklepu w Łodzi. Zamierzamy nabyć jak już piwniczka będzie gotowa na przyjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Maniu jagody rosną w lesie na małych krzewinkach. To calkiem inny owoc. Borówka (ta granatowa) u Pusi, to tzw. borówka amerykańska, prawidłowa nazwa borówka wysoka, bo krzewy rosną do 1,5 m wysokości. Pyszna jest http://romanscy.info/borowka-amerykanska/ do poczytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 10.08.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Pestka bo ze mnie taka ogrodniczka jak z koziej d**** traba, sama wiesz nawet truskawek miec nie moge bo cale pozwalam zzerac chipmunkowi poczytam, moze gdzie bede miala miejsce zasadzic jak co zdechnie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Borówka amerykańska lubi bardzo kwaśną ziemię Liście ma pięknie czerwone jesienią, więc poza smakową, to druga korzyść, że krzaczek mozna ładnie poprowadzić jak mini drzewko i będzie ozdobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 10.08.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Pestka wiesz Ty co, sprawdzilam i tutaj nadal sie "jagoda" nazywa (bluberry) tyle ze "wysokokrzaczasta" , a ta lesna jest "niskokrzaczasta" badz "dzika", ale nadal jagoda, macie latwiej szukajac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 10.08.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Może mamy wyższe IQ niż klonowi ludzie i potrafimy odróżnić jedno od drugiego. Widocznie u tych twoich wszystko co kulka to od razu jagoda. Ciekawa jestem jak nazywają meskie kulki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 10.08.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Mari z ta ynteligencja to dyskusyjna sprawa, chcialabym poznac ynteligenta co tak paskudnie ochrzcil po polsku pieknego Diabolo nie o odroznienie chodzi tylko o nazwe, owoce jak truskawki, jagody, agrest i masa innych koncowke maja berry, tylko sie przod zmienia. U Was to dwie rozne nazwy u nas w sumie nie. meskie to balls czyli kule Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 10.08.2016 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 O kim ty mówisz ??? Kule to moze niektórzy maja ale średnia krajowa to raczej ;hiary berry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 U nas Diabolo też funkcjonuje, a ta ze złotymi liśmi nazywa się Luteus Tylko, że to niesą nazwy gatunkowe. Łacińska nazwa to Physocarpus opulifolius 'Diabolo' lub 'Luteus' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 10.08.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 niewiem jaka srednia krajowa nie mam doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania1220 10.08.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 wiem wiem Pestka, pisalysmy u mnie o tym kiedys , mnie poprostu sie nie podoba ta "pecherznica" ...fuj....a taki piekny krzak. Oba krzaki tutaj to "ninebark" , tylko ciemny to Diabolo a jasny Dart's golden ninebark, to w tym normalnym jezyku nie lacinie...lacine to ja za zacisnietymi dzis zebami puszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 10.08.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 Eee...e, tak sobie pop....lam . Wiem, że wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 10.08.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2016 niewiem jaka srednia krajowa nie mam doswiadczenia Moze pora nadrobic zaległości ? Przynajmniej fachowej literatury sobie kup. Wiele roslin, zreszta nie tylko roslin ma skretyniałe nazwy. A owady takie... Niektóre maja takie nazwy ze niewiadomo czy jeśc to czy podziwiać. Nie wspomne o nazwach części ciała człowieka. OBRZYDLISTWO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 11.08.2016 04:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 W Górze Kalwarii mamy sklepik, gdzie można nabyć kolumienkę do domowego pędzenia spirytu. Facet sprowadza na zamówienie ze sklepu w Łodzi. Zamierzamy nabyć jak już piwniczka będzie gotowa na przyjęcie. O tym głośno nie pisz, bo destylacja w Polsce jest przestępstwem Chyba nie myślicie, że wszystkie te nalewki są na zużycie domowe. U nas głównie dla gości na skosztowanie no i kolekcjonersko, bo każdy smak jest zawinięty w srebrna folie i schowany "na zawsze", mamy już spory zbiór takich nalewek kilkuletnich. Nasze mają walor dodatkowy, bo wyrabiamy je wyłącznie z tego co sami wyhodujemy nw ogrodzie, no i na własnym miodzie. Co do borówki amerykańskiej - ma mnóstwo nazw. Jeszcze muszę Wam pokazać - bo mamy taką odmianę, która do złudzenia przypomina jagody leśne choć krzak jest sporo większy od leśnych jagód, no i smak tez inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 No, właśnie, to kolejne kretyństwo. Sprzęt do destylowania można kupić, a co najdziwniejsze, można go mieć – prawo tego nie zabrania – ale już produkować bimbru nie wolno. Wolno robić nalewki, wódki, wina, piwo, cydry, czy perry, choć bez rejestracji i koncesji nie wolno ich sprzedawać. Dlaczego to samo nie mogłoby dotyczyć spirytu?Nie pijemy więcej niż Szwedzi i nie mamy z tym w PL większego niż oni problemu. Francuzi tak uchlewają się winem, że spory procent umiera na marskość wątroby. Nie wiem, czy to ma być ochrona zarobkowania na alkoholu, czy ochrona przed maksymalnym zapijaczeniem narodu.Dlaczego nie miałyby być wydawane zezwolenia na pędzenie w ograniczonej ilości, nawet opodatkowane, dla takich ja my amatorów nalewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 11.08.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 No, właśnie, to kolejne kretyństwo. Sprzęt do destylowania można kupić, a co najdziwniejsze, można go mieć – prawo tego nie zabrania – ale już produkować bimbru nie wolno. Wolno robić nalewki, wódki, wina, piwo, cydry, czy perry, choć bez rejestracji i koncesji nie wolno ich sprzedawać. Dlaczego to samo nie mogłoby dotyczyć spirytu? Nie pijemy więcej niż Szwedzi i nie mamy z tym w PL większego niż oni problemu. Francuzi tak uchlewają się winem, że spory procent umiera na marskość wątroby. Nie wiem, czy to ma być ochrona zarobkowania na alkoholu, czy ochrona przed maksymalnym zapijaczeniem narodu. Dlaczego nie miałyby być wydawane zezwolenia na pędzenie w ograniczonej ilości, nawet opodatkowane, dla takich ja my amatorów nalewek? Pestko, odpowiedź jest bardzo prosta - bo żyjemy w tym kraju. Tu gdzie idiotyzm jest poganiany przez idiotyzm ścigany idiotyzmem. Wiem z for winiarskich, że były inicjatywy obywatelskie w tym temacie, ale psu w d.... bo przecież obywatela trzeba łoić na wszystkim, a akcyza to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Proste słówko – akcyza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 11.08.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 moi znajomi maja mega wypas dystylarnie, z najnowocześniejszym sprzętem, wejście do niej ukryte klapą w trawniku w sumie utrzymują sie z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 11.08.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 To raczej przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts