Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz DOMUŚ czyli prawie stówka z M3System

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pięknie!!!

My już niestety trochę zaniedbaliśmy ogród; nie mamy już ani czasu, ani serca... tylko maliny nic sobie z tego nie robią i owocują jak wściekłe.

W nowym ogrodzie nadrobicie :)

wyciagłam już ser na sernik, więc drożdżowe upiekę później, mam akurat drożdże żywe w domu :lol2: mam nadzieję, że z mąką orkiszową pełnoziarnistą wyjdzie bo mam tylko taką. no oprócz żytniej pełnoziarnistej i owsianej :lol2:

powinno się udać, bo też ż pełnoziarnistej robiłam.

podawałaś przepis wtedy kiedy Piratek był operowany :sick: kochane moje maleństwo. jedyne co mu zostało z tego okresu to rozpieszczenie do granic możliwości, w głowie się nie mieści jaka to przylepa jest :lol2:

No pamiętam.

Niestety tak się obawiam...:(

U nas nie padało prawie 2 tygodnie, wiec się cieszę, podlało świeżo posadzonego kasztanka, którego jesteś matką chrzestną :)

A my po zamontowaniu deszczówki zabieramy się za kolejny etap - fotowoltaika.

Póki co - ryjemy przepisy, chcemy porównać oferty kredytów a dotacją - przy domu energooszczędnym to ściema, ale może przy dotacjach do PV lepiej to wygląda??

Ktoś coś w temacie?? Tylko błagam - zero teorii, konkretnie osoby w temacie.

My też o tym myślimy i jakiś wywiad J robił, ale na razie się wstrzymaliśmy ze względu nakoszty i kłopot z magazynowaniem energii.

Jeśli robisz fotovoltaikę z dotacją, to elektrownia od ciebie nie odkupi nadmiarów. Akumulatory są bardzo drogie, często trzeba je wymieniać. Poza tym potrafią wybuchnąć. Mamy bliskich znajomych, którzy prowadzą od kilku lat firmę zajmującą się produkcją akumulatorów do różnych zastosowań, ale też tanio by nie było.

Zajrzyj na wątek PaRa. On właśnie przyznał się, że ma szansę na dotację z gminy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244304-Zx100&p=7239106#post7239106

My też o tym myślimy i jakiś wywiad J robił, ale na razie się wstrzymaliśmy ze względu nakoszty i kłopot z magazynowaniem energii.

Jeśli robisz fotovoltaikę z dotacją, to elektrownia od ciebie nie odkupi nadmiarów. Akumulatory są bardzo drogie, często trzeba je wymieniać. Poza tym potrafią wybuchnąć. Mamy bliskich znajomych, którzy prowadzą od kilku lat firmę zajmującą się produkcją akumulatorów do różnych zastosowań, ale też tanio by nie było.

Zajrzyj na wątek PaRa. On właśnie przyznał się, że ma szansę na dotację z gminy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244304-Zx100&p=7239106#post7239106

Pestko, ale jakie akumulatory o czym Ty piszesz, ja mówię o instalacji zużywającej energię na dom lub sprzedawana do sieci, nie ma potrzeby żadnego magazynowania. To dawne dzieje. Czytałaś o prosumencie?? o taryfach gwarantowanych??

Nie wierze w dotacje bo to zwykle nie opłaca się inwestorowi, nażera się bank i NFOGiŚ, a dotacji zostają grosze, dodatkowo musisz stertę papierów przewalić.

Dlatego się zastanawiam czy nie lepiej za własną gotówkę to zrobić.

Tak zrobiliśmy w przypadku budowy naszego domu - z dotacją wyszłoby ok. 50 - 70 tys drożej

Interesuje nas instalacja 3kw.