pestka56 24.08.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 OXYTREE post 12968http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=7131708&highlight=oxytree#post7131708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 OXYTREE post 12968 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=7131708&highlight=oxytree#post7131708 Ale z tego wynika, że Elfir nie ma tej rośliny, tylko wysnuwa teoretyczne wnioski, czyli to co i w necie można wyczytać. A ja jestem empirykiem, dla mnie wartość ma tylko opinia sprawdzona organoleptycznie. Poza tym czym tu się podniecać, plantacji nie założę, JEŚLI sobie posadzę to 1 drzewko w ogrodzie jako ciekawostkę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 No to ja chyba muszę też popytać czy się da Najlepiej u źródła, czyli 'tych od alarmu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.08.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Mnie niepokoi to, że odrasta z korzenia znowu w błyskawicznym tępię, a a korzeń ma na 9 metrów w głąb... może sie z tego niezły problem zrobić i tępienie perzu, sumaków, akacji, chmielu i innych to przy tym będzie pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 A przeczytałaś to podlinkowane przez Elfir. Poza tym do mnie trafia to co napisała o tym drzewku. Jest doświadczoną ogrodniczką. Ma wiedzę o roślinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Najpierw musi się przyjąć, a potem przeżyć zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 A przeczytałaś to podlinkowane przez Elfir.. Przeczytałam i odpisałam - chyba faktycznie postów nie widzisz: Ale z tego wynika, że Elfir nie ma tej rośliny, tylko wysnuwa teoretyczne wnioski, czyli to co i w necie można wyczytać. A ja jestem empirykiem, dla mnie wartość ma tylko opinia sprawdzona organoleptycznie. Poza tym czym tu się podniecać, plantacji nie założę, JEŚLI sobie posadzę to 1 drzewko w ogrodzie jako ciekawostkę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Ten widziałam, ale po drugim czytaniu troche inaczej rozumiem. Elfir nie ma nie tylko tego drzewka, ale i mnóstwa innych roślin, o które jest pytana, które sadzi w projektowanych przez siebie ogrodach. Wątpię, by wielu ludzi miało, poza tymi związanymi ze stroną oxytree. Ale ufam jej ocenie, bo jest dobrą ogrodniczką. Wie o roślinach więcej niz ja kiedykolwiek będę wiedziała. Wysnuwa wnioski na podstawie swojej wiedzy i tego co o tej hybrydzie przeczytała w necie. I to jest ta możliwość czerpania, porównywania i oceniania informacji, która budzi moje zaufanie. Jedno można posadzić jako ciekawostkę. Z tą rośliną może być jak z moją wierzbą w płocie. Zanim posadziłam, przeczytałam wszystko co się dało. Odbyłam parę dyskusji korespondencyjnych z producentem wierzby energetycznej. Niby wszystko wiedziałam, a kilka rzeczy mnie zaskoczyło nawet dość boleśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Niby wszystko wiedziałam, a kilka rzeczy mnie zaskoczyło nawet dość boleśnie. Ot właśnie - i tu jest to do czego cały czas zmierzam - praktyka!!! Praktyka okazała się inna niż teoria. Dlatego mnie teoria nie interesuje. Dlatego swoją wiedzę opieram na doświadczeniu, na praktyce. Dlatego w razie wątpliwości szukam odpowiedzi od ludzi którzy wiedzą - czyli mają, wypróbowali, używają, a nie takich co są oczytani n a ten temat. Teoria... hipoteza, przypuszczenie, prawdopodobieństwo.... pół na pół, na dwoje babka wróżyła itp. Prosty przykład - roślina opisana w źródłach rozmaitych jako wytrzymała na mróz - a u mnie marznie, weź inną opisywaną jako marznącą - a u mnie rośnie!! Gdybym bazowała na teorii, na opiniach z netu - pewnie nigdy bym mojego domu nie wybudowała. Wybacz Pestko, ale dla mnie tylko praktyka ma znaczenie i tylko na tej podstawie wyrabiam sobie o czymś zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.08.2016 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pusiu a probowałaś tą drugą roślinkę co Ci zdycha posadzić koło tej która rośnie. Może to jakieś zaciszne miejsce jest? dziewczyny załóżmy, że to drzewko posadzimy w ogrodzie, klimat cieplejszy, w zeszłą zimę nie było mrozu chyba? podobno do -24 wytrzyma, załóżmy, że wytrzyma, to sztuczna roślina, więc może coś pokombinowali w genach. I co z nią później zrobić. Rośnie to to podobno jak głupie, trzeba ściąć. i już to widzę,od razu urzędasy wytropią, że drzewko było, o średnicy pnia 100-letniego dębu i go ni ma, jak w ruskim cyrku, karę dofasolą niezłą za to.... Pestko co cię w wierzbie zaskoczyło?? namierzyłam wierzbę z kotami wielkości persów Pusi mam plan, żeby posadzić sobie ją u mnie, jeden krzaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pusiu a probowałaś tą drugą roślinkę co Ci zdycha posadzić koło tej która rośnie. Może to jakieś zaciszne miejsce jest? Nie łapię?? A która mi zdycha?? dziewczyny załóżmy.... No to se popisałam o teorii .... Gadał dziad do obrazu a obraz ani razu ... klimat cieplejszy, w zeszłą zimę nie było mrozu chyba? U mnie było na przełomie grudnia/stycznia przez ponad dwa tygodnie od minus 12 do minus 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 24.08.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 a roślinka -24 podobno wytrzymuje, czyli miałaby szanse - można teraz wkroczyć do praktyki i ją sadzić. no zdycha ta która przemarza. Pusiu bez teorii nie ma praktyki.. nie przeskoczysz tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 24.08.2016 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Pusiu bez teorii nie ma praktyki.. nie przeskoczysz tego. Mam inne zdanie - teoria i praktyka mało kiedy się pokrywają I owszem - przeskoczę - nie biorę pod uwagę opinii teoretyków, są bezwartościowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.08.2016 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Emi, mam płot wokól ogrodu posadzony z wierzby energetycznej. ona rośnie jak krzew. Potrafi mieć kilka metrów przyrostu w sezonie. To jest i dobre i złe. Trzeba ciąć i to ostro. Zwalnia z przyrostem w połowie sierpnia, ale, żeby na wiosnę nie było badziewiasto, to będę jeszcze ze 2 razy przed zimą przycinać. Ta szybkość wzrostu to było pierwsze zaskoczenie. Drugie – zanim nie wyrośnie na co najmniej 1,5 metra, to jest bardzo wrażliwa na chwasty. Tam gdzie źle odchwaściłam wierzby zdechły. Teraz już żadne licho ich nie bierze. Są na tyle zagęszczone i tak szybko puszczają liście wiosną, że całkiem nieźle chronią przed rozsiewaniem się chwastów. Trzecie – zapleciona nie przyrasta w grubości pędów. A właściwie przyrasta, ale bardzo, bardzo wolno. Zupełnie jak drzewka szczepione na pniu. Czwarte – nie strzyżona ma wielkie liście. Cięta ma ładne drobne listki. Wybierz się do ogrodu na dachu Biblioteki UW w W-wie. Tam jest ciekawy szpaler wierzb. Mają około120-140 cm wysokości i są strzyżone jak sześciany na krótkich nóżkach. Ładne A jaką wierzbę chcesz posadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.08.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2016 Ale mam pytanie o Roombę jak ona współpracuje lub nie z alarmem można odkurzać jak alarm uzbrojony? oo.. wreszcie coś ciekawego - wprost z mojej zawodowej "działki" tylko odpowiedź brzmi - to zależy - od czego - ano od tego jaką masz centralę i czujki - jeśli takie które teoretycznie na małe zwierzęta nie reagują to powinno być ok, na czujkach jest napisane że do 30kg ale to raczej pobożne życzenia.. ale roomba powinna się prześliznąć.. nawet jak nie masz czujek tylko "zwykłe" to można je najczęściej "stępić" w samej czujce lub programowo w centrali ustawić liczniki czy logikę.. jak masz kontaktrony w oknach to można ustawić strefę obwodową i jak masz zamiar odkurzać to załączać tylko tą strefę.. ja osobiście mam czujki nie "pet friendly" tylko "zwykłe" - no prawie bo takie z górnej półki z dosyć zaawansowaną obróbką sygnału, ale centrala jest tak poustawiana że mimo labradora i kota w domu przez dwa lata nie miałem nawet jednego fałszywego alarmu.. może pies nie jest zbyt biegający i skaczący bo to leń (jaki pan taki kram ) ale swoje waży i łazi po domu na pewno Najlepiej u źródła, czyli 'tych od alarmu" no,ten kto robił na pewno będzie najlepiej wiedział co masz i jak to poustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.08.2016 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 oo.. wreszcie coś ciekawego - wprost z mojej zawodowej "działki" Strasznie się cieszę, że coś Cie u mnie zainteresowało Choć myślałam, że prędzej PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 25.08.2016 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Proszę się częstować jeżynkami - same witaminy http://images76.fotosik.pl/838/70111fc8ccea9f30med.jpg całe wiadro od wujka przytaszczyłam, a drugie chyba pożarłam na miejscu i kolejne 2 wiadra pomidorów - suszymy się cały weekend Uwielbiam lato :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 25.08.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Łaaaa, ale pycha! Chętnie się poczęstuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.08.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Strasznie się cieszę, że coś Cie u mnie zainteresowało Choć myślałam, że prędzej PV no nie wytrzymie sam dom ze styropianu i liczniki energii są ciekawe.. rośliny mnie interesują raczej ze względu na smak (kiełbasa na drzewach nie rośnie niestety ) PV też.. no a wątki poboczne to już poezja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.08.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Też się poczęstuję. Uwielbiam jeżyny a nie jadłam ich już całe wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts