Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz DOMUŚ czyli prawie stówka z M3System

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Asia masz rację.

Ej, Pusia przecież Ty tolerancyjna jesteś???

No jestem!! Dlatego wyobraź sobie jakie te dwa indywidua zrobiły na mnie wrażenie. Zwłaszcza że obsmarowywały taką ładna blondyneczkę, w dodatku fajnie ubraną - to tez jakaś. aktorka była.

Ewa, jestem, nienawidzę komuś tak prosto w oczy dowalać (chyba już tylko w skrajnych sytuacjach gdy się bronię lub jestem wyprowadzona z równowagi).

Nie oceniam gustów, a kim ja jestem żeby to robić.

Tu na FM zwykle taktownie milczę gdy coś mi się nie podoba.

Ale niestety bolączką tego forum jest spora liczna samozwańczych guru, które uważają całkiem inaczej.

Zwróćcie uwagę że nie pytałam CO jest piękne tylko KTO to ustala.

J

Wg mnie mpzp to jest nieporozumienie i ograniczenie prawa własności. Co komu do tego, jaki kolor dachu mam?

dla mnie nadużyciem trochę jest ustalanie mi czy na mojej działce mogę postawić dom czy sklep, postawię to na co będzie zapotrzebowanie. Ale za to wolę jak pewne kwestie wyglądu są narzucone, bo trzeba by było przemieszczać się po ulicach z zamkniętymi oczami. Wielu ludzi ma wyobraźnie nieograniczoną i czasem trzeba ją trochę utemperować. Ale to ciągle nie znaczy, że coś jest ładne a coś nieładne, tylko chodzi o pewną spójność. I o dojrzałość społeczeństwa - w Hiszpanii czy Austrii ludzie potrafią się dostosować (też nie wszyscy) i tworzyć coś spójnego, a w Polsce większość chciałaby się mocno wyróżnić i co najgorsze - pokazać swoje bogactwo i wyższość. Stąd bierze się dużo koszmarków, a nie z poszukiwania piękna.

Kto decyduje co jest ładne i piękne - naprawdę nie wiem.

Ej, Pusia przecież Ty tolerancyjna jesteś???

Całą drogę do domu zastanawiałam się dlaczego to napisałaś. I już wiem - oceniłam ich.

Powinnam dopisać, że gdyby szli/szły ulicą, pewnie nie zwróciłabym na nich/nie uwagi. Nie interesuje mnie kto jak wygląda ani co ma na grzbiecie.

Ale oni jechali i to ostro po innych, dlatego takiego bulwersa strzeliłam. Najpierw do lusterka a potem oceniać innych.

Całą drogę do domu zastanawiałam się dlaczego to napisałaś. I już wiem - oceniłam ich.

Powinnam dopisać, że gdyby szli/szły ulicą, pewnie nie zwróciłabym na nich/nie uwagi. Nie interesuje mnie kto jak wygląda ani co ma na grzbiecie.

Ale oni jechali i to ostro po innych, dlatego takiego bulwersa strzeliłam. Najpierw do lusterka a potem oceniać innych.

No popatrz - jedno zdanie, a ile refleksji. Właściwie to miałam na myśli to wyrażenie: "a obok niej stało coś - popapraniec genetyczny jakiś,"

No popatrz - jedno zdanie, a ile refleksji. Właściwie to miałam na myśli to wyrażenie: "a obok niej stało coś - popapraniec genetyczny jakiś,"

No przesadziłam, a chodziło mi, że nie umiem sprecyzować płci ani po ubiorze, ani po wyglądzie ani po sposobie bycia. Chciałam użyć formy bezosobowej a wyszło jak wyszło. Bije się w pierś.

zgadzam się z Immoral, że MPZP powinien być od tego, żeby jakoś uregulować otoczenie, z korzyścią dla oczu;) Nie chodzi o to, by ograniczać, ale o to, by hamować chaos. Np poprzez określenie grających ze sobą odcieni elewacji (kilkanaście do wyboru) i dachów - obiektywnie można ustalić, jakie odcienie ze sobą grają - istnieją przecież koła kolorów, wg których można dopasować na zasadzie kontrastu/uzupełniania (zabijcie, nie pamiętam, jak to się fachowo nazywa). Kowalski może mieć wymarzony żółty/niebieski/pomarańczowy dom w odcieniu, który pasuje do zielonego/różowego/fioletowego domu Nowaka zza płotu.

Co do Dudy-Gracza już się wypowiadałam w temacie o kiczu ;)

Miałam coś napisać, ale chyba wyszła by mi z tego książka.

Mam w domu problem „urodowy”. Wiecie o tym, bo pisalam i pokazywałam te obrazy. Jedno jest pewne, obcowanie z czymś takim uczy tolerancji do granic ;)

A ja chciałam powiedzieć, że w całym ferworze tego naszego filozofowania omal nie zapomniałam:

Naszemu domkowi stuknęły właśnie 2 latka :wiggle:

Rok temu opisałam refleksje po roku mieszkania, w tym roku będę nudna do obrzydliwości, bo powtórzę to samo - to był dobry wybór i dobra decyzja, nadal nic byśmy nie zmienili gdyby cofnąć czas, jedyne może co się zmieniło to, że kochamy ten domek jeszcze więcej :wiggle:

A ja chciałam powiedzieć, że w całym ferworze tego naszego filozofowania omal nie zapomniałam:

Rok temu opisałam refleksje po roku mieszkania, w tym roku będę nudna do obrzydliwości, bo powtórzę to samo - to był dobry wybór i dobra decyzja, nadal nic byśmy nie zmienili gdyby cofnąć czas, jedyne może co się zmieniło to, że kochamy ten domek jeszcze więcej :wiggle:

To cieszy najmocniej - kiedy czas mija, a miejsce, w którym się jest dalej zachwyca tak, jak na początku albo i bardziej :)

Gratulacje! Oby każdy miał takie wrażenia po dwóch, dwunastu, dwudziestu latach mieszkania w wymarzonym domu :)

Pstrykając pilotem po kanałach trafiłam, nawet nie wiem na jakim kanale, na program gdzie dwie dziwne postaci oceniały czy ktoś jest ubrany dobrze czy źle. Nie pamiętam tytułu, ale pokazywane były migawki "gwiazd" i innych "vipów" i te postaci wypowiadały się na temat ich strojów.Jedną z tych postaci było jakieś okropnie brzydkie na pysku babsztylisko, włosów chyba nigdy nie myje a ubrana w taki szmateks, że kijem bym tego nie dotknęła, a obok niej stało coś - popapraniec genetyczny jakiś, ciężko ustalić płeć, wyglądu nawet nie jestem w stanie opisać, coś pomieszanego z zakładem dla obłąkanych i Edwardem Nozycorękim i piratami z Karaibów. (to wszystko moje subiektywne odczucia "piękna" jeśli kogoś uraziłam to przepraszam)

Czyli co - oni ustalają kanony mody? .

Ale przysmarowałaś tym dwóm modowym ekspertom, wymiękłem! :D. Wiem o czym piszesz. Na Polsat Play albo Polsat Cafe leci to coś, z tymi "człowiekami" :). Jacyków zwany Pajacykowem i wyszczekana Ruzia Pończoszanka ubrana zazwyczaj w jakieś guano z pomocy dla powodzian. Ubrani jak obłąkańcy, komentują stroje tzw. celebrytów. Za długa spódnica, nie ten kolor torebki, za długie kolczyki, jak ona tak mogła i inne tego typu bzdety rodem z ławeczki pod monopolowym. Trochę tak jakbym miał na głowie stary aluminiowy durszlak, żakiet śp. cioci wywinięty na lewą stronę, podarte grube różowe rajstopy, do tego zielone szpilki i zwracał uwagę normalnie ubranej żonie, żeby się przebrała, bo robi mi obciach :D. Mieszkając dłuższy czas w Norkowni, nauczyłem się jednego. Nie ważne jak się ubieram, jakim samochodem jeżdżę, w jakim domu mieszkam, jeżeli jestem z tym wszystkim szczęśliwy, to nikt mi nie będzie dopierdzielał i mówił jak mam i powinienem żyć. Dziwny kraj :). Przefasonowaliśmy sobie z żonką gusta, zeszliśmy na ziemię i życie stało się prostsze. Spotykam różne dziwne domy w okolicy, kiczowate nawet, ale jak komuś pasuje różowa lub czerwona elewacja, to trudno, traktuje to jako ciekawostkę, stada ogrodowych krasnali, kaczuszek i boćków też toleruję :D. Jak dla mnie, im większa różnorodność zabudowy, kolorystyka itd., tym lepiej. Nie chciałbym mieszkać na osiedlu żółtych bungalowów z czerwonym dachem, czy tym podobnych szeregowców. Niech będzie kolorowo, różniasto i ciekawie.