Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz DOMUŚ czyli prawie stówka z M3System

Recommended Posts

O matko i córko i molikuuuuuuuuuuuuuuuuuu :cry::cry::cry::cry::cry::cry:

To co zrobic z ciepełkiem ?

Nie chce byc uwiazana do pieca i ładowania do niego.

Pompa fajna sprawa, ale to przeciez jeszcze większe koszty niz gaz !

Poza tym, przy poziomej, zryte pół działki jak nie cała a przy pionowej, odwierty kosztuja tyle co zboze !

Help, help, help !:hug::hug::hug:

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak wiem ... literówki :p

jak masz piec z automatycznym podajnikiem ładujesz 1-2 razy w tyg

pompy ciepła (PC) masz kilka rodzajów.

Wspomniane przez Ciebie PC z pionowym i poziomym wymiennikiem ciepła,z 2 studniami, ze zbiornikiem wody ... no i powietrzną (zapytaj Pusi czy jest zadowolona i dlaczego tak bardzo :p)

z tym gazem, to bym tak nie przesądzał że najtańsze jest. Pamiętaj, że sam piec to jedno, jeszcze musisz ten gaz podłączyć no i pytanie w jakim stanie jest twoja instalacja?

Faktycznie przy CO, PC i gazówka są najmniej obsługowe, ale np gazówka wymaga kotłowni i komina, a PC już nie - no i wszystko zależy od konkretnego przypadku.

Poza tym zawsze możesz rozważyć niecentralne ogrzewanie domu - taka opcja też jest i ja u siebie tak będę miał - bo mi się centralne ogrzewanie nie kalkuluje.

Nie centralne ????

Czyli jakie ?

dom o którym mówie to dom z rynku wtórnego.

Nie ma gazu więc i instalacji gazowej nie ma co znowu powoduje, ze stan tej nie istniejacej instalacji jest wprost swietny :lol2:

Pusia, Molik kazał zapytac o twoja PC.

Dlaczego jestes zadowolona ?

Kolejne pytanie...

Wiem, ze u ciebie dom robili kompleksowo i ze płaciłas razem, ale czy w fakturze czy innym papierku, nie masz wyszczególnionych konkretnych pozycji ?

Mozesz to jakos sprawdzić? Zerknąc w papiery ?

Pusia, a czy przy pompie, wymagane jest reku ?

Jak to daje ciepło na dom ? Molik pisał ze nie ma kominów wiec czym to nagrzewa.

Musze to wiedzieć bo wpływa to na decyzje zakupu.

Jesli mam jeszcze robic jakieś rury, tunele i hu wie co jeszcze to inwestycja srednio mi sie opłaca.

Wypiernicze cała pozostała kase na instalacje a gdzie reszta ?

Zaczynam sie denerwowac i martwić.

Mam znajomego który robi w pompach. Pracuje u tescia i ponoc to firma z wieloletnim doswiadczeniem, ale obawiam sie, ze znajomy zielony jak trawa i tylko robi to co mu każą. Nie chce bazowac tylko na jego opinii bo wiadomo, ze wciśnie to co im nie schodzi lub to co drogie.

Chce mieć w miare tania, solidną i sprawdzona instalację, która w póxniejszym uzytkowaniu (rachunki) nie doprowadzi nas do bankructwa.

Pestko o kużwa to Twój piec w cenie mojej pompy ciepła :eek: z tego co pamiętam to 100 zeta kosztuję za metr odwiertu, a jeden metr odwiertu powinien odpowiadać metrowi powierzchni domu.

Mari jeżeli chodzi o reku, to ono odzyskuje ciepło z powietrza wydmuchiwanego z domu i ogrzewa powietrze które nadmuchuję do domu - u mnie to powietrze ma ok 20 stopni, więc ma tylko 3 stopnie mniej niż powietrze w domu. Przez tradycyjną wentylacje ucieka ponad połowa ciepła. Reku powinno się montować przy pompach ciepła ale też przy piecu gazowym, bo też kupę kasy na gaz idzie w komin.. wentylacyjny.

Pompa ciepła podgrzewa wodę w podłogówce tak jak piec na węgiel czy gazowy. :yes: tak samo działa moja pompa ciepła i pompa ciepła jaką ma Pusia. Wyciąga ciepło (u mnie z glikolu, u Pusi z powietrza - w lodowatym powietrzu też ciepło), kumuluje je i podgrzewa wodę.

u mnie jeśli chodzi o ogrzewanie to będą 2 rzeczy: PC P/P (Pompa Ciepła Powietrze/Powietrze) i podłogowe elektryczne tam gdzie płytki, grzejniki elektrycznie tam gdzie parkiet (przy czym montuje je tylko dlatego, żeby mieć zabezpieczenie jak w końcu zima dekady się pojawi (a coś czuję w kościach że za rok będzie :p)

Będę miał tez rekuperacje - a kominów nie mam z prostego względu tam gdzie jest rekuperacja i ma działać efektywnie, nie może być kominów (cała wymiana powietrza musi odbywać się tylko przez reku - bo on odzyskuje temp, a zwykłe kominy nie - z resztą to taki komin w tym przypadku działa podobnie jak otwarte okno.

Z resztą kominy są potrzebne w domu w 2 przypadkach - jako kanały wentylacji grawitacyjnej (która swoją drogą działa słabo i nie ma się nad nią żadnej kontroli) i jako kanał na spaliny (czy to gazowy, czy od kominka, czy od pieca na węgiel/pelet/słome/drewno/...

Jako że rekuperacja jest to wentylacja mechaniczna, to jest w domu zamiast wentylacji grawitacyjnej.

PC jest zamiast pieca, a że w PC nic się nie spala, to komin nie potrzebny (kominka nie chciałem - wystarczy pójść do kogoś kto ma kominek i w nim regularnie pali, a będzie wiedział dlaczego)

a tak generalnie PC każdy z nas ma już w domu, tylko o tym nie wie - no chyba, że lodówki nie masz :p

Lodówka nie jest niczym innym jak PC, tyle że w przypadku PC, to co zimne (czyli wnętrze lodówki) ma być poza domem, a to ciepłe metalowe coś z tyłu lodówki ma być w domu i służyć do grzania - oczywiście lodówka ma za zadanie bardziej chłodzić niż grzać, stąd w lodówce jest zimno, a metalowe coś jest delikatnie ciepłe.

Jeśli chodzi o psiaki, to nie Pusi, nie chodzi mi o prowokację, ale wiem, że nie mam zbyt popularnych/lubianych opinii na temat wszelkiej maści pseudo hodowców, nie do końca też Ci z prawdziwego zdarzenia mnie do siebie przekonują - na przykładzie owczarka, ciężko mi znaleźć argumenty dlaczego na przestrzeni lat u owczarka pojawia się coraz większy spad.

tak jak piszesz, szczeniaki typu Show - czyli te zgodne ze wzorcem (czyli z coraz większym spadem) są uznawane za lepsze, niż Pet (lepsze ze względu na to, że pasują do wzorca) i nie mają tzw wad (gdzie za wadę uznaje się niezgodność ze wzorcem).

Ten wzorzec ustala człowiek, i jak tak dalej pójdzie, to owczarek będzie musiał ciągnąć jajkami po ziemi, a pers mieć mordkę idealnie przylegającą do ściany ... no a co za tym idzie, hodowcy będą takie zwierzęta "produkować" (bo ciężko mi to nazwać hodowlą)

Swoją drogą tak wyglądał pierwszy Champion owczarka niemieckiego (nie wydaje mi się, by dzisiaj miał jakiekolwiek szanse na zwycięstwo)

[ATTACH=CONFIG]344049[/ATTACH]

Podsumowując (i chyba kończąc ten wątek) chodzi mi o to, że niektóre wzorce ras zmierzają w złym kierunku, a co za tym idzie, nawet najlepsze hodowle podążające za wzorcem będą, moim zdaniem" krzywdzić psa.

Badania zdrowotne, szczepienia itd jak najbardziej tak, ale podążanie i zmiana wzorca, by pies spełniał wzorce oddalające rasę od pierwotnego przeznaczenia, powodujące uszczerbek na zdrowiu (tylko po to, żeby pies "ładniej wyglądał" - NIE

u mnie 200 zł za ogrzewanie w ostatnim miesiącu przyszło - dom 350m2, raczej średnio pasywny, non stop wietrzony, bo koty wchodzą i wychodzą drzwiami tarasowymi, w domu jest utrzymywana temperatura ponad 23 stopnie.

co do ogrzewania kiedy przyjdzie zima stulecia, to lepiej mieć coś co nie działa na prąd... bo jak mróz to z liniami mogą sie dziać różne rzeczy.... :eek: też coś czuję, że w przyszłym roku może być niewesoło.

No więc dlatego ja myślę o montażu fotowoltaiki (PV), żeby w jakiś sposób się od tego uniezależnić, a i pewnie jakiś generator w przyszłości się pojawi, jeśli będą problemy z prądem (tyle, ze będzie to musiało być coś mocniejszego, bo w domu wszystko na prąd jest :p)

Może jakiś mały wiatraczek sobie zmontuję

Zapewne w przyszłości będę miał tak, że część kluczowych urządzeń, będzie miała jakieś zasilania awaryjne (choćby UPS, dla tych co muszą pracować, a nie pobierają dużo prądu).

Zobaczymy pomyślę nad tym później, jak już załatwię wszystkie "widzimisię" p inspektor w urzędzie.

Na teraz to myślę nad ogrodzeniem (wokół pewnie siatka, z kombinuję nad frontowym - może jakieś propozycje macie (tak, żebym z torbami nie poszedł :p)

Jezuuuuuuuuuuuuuu! Pusia, Ja Ciebie strasznie przepraszam, ze tak ci tu mieszam we wuntku, ale emocje mna targaja, masa pytań, łeb od myslenie mi juz dymi, zasiedziałam sie w wannie bo sie zadumiłam)jak mówia moje dzieci) i juz sama nie wiem.

Wybaczysz mi ??????? :hug::hug::hug::hug::hug:

Moliku drogi, mój dobrodzieju, moze przeniesiemy się na mój wątek co ?

Tak tylko na pozegnanie...

Jak czytam o waszych wydatkach na dom to aż mi sie wierzyc nie chce, ze tylko tyle płacicie.

To jest N I E M O Ż L I W E !!!!!

Dom, którym starzy tak wspaniałomyslnie chcieli mnie obdarowac to jakis smok Wawelski.

Co 2 czasem 3 miesiące przychodza nam rachunki po 4500- 5000.

Gaz z połowa, woda, prad a gdzie reszta typu internet, telewizja, smieci.

Nie wyrabiamy juz finansowo. Matka nam tylko macha rachunkami przed nosem i ma to w ...

Jak ma dobry humor to opłaci tv od którego jest uzalezniona.

a to ciepłe metalowe coś z tyłu lodówki

Spojrzałam w lustro i jak nic...BRUNETKA !!!

Mówisz o agregacie ?

O reszcie napisze jak wrócę.

Mam latanie i to do 20 z cała moja czwóreczką sympatyczną.

I'll be back :evil:

u mnie 200 zł za ogrzewanie w ostatnim miesiącu przyszło - dom 350m2, raczej średnio pasywny, non stop wietrzony, bo koty wchodzą i wychodzą drzwiami tarasowymi, w domu jest utrzymywana temperatura ponad 23 stopnie.

co do ogrzewania kiedy przyjdzie zima stulecia, to lepiej mieć coś co nie działa na prąd... bo jak mróz to z liniami mogą sie dziać różne rzeczy.... :eek: też coś czuję, że w przyszłym roku może być niewesoło.

Świetne rachunki :D

No, u mnie jest w planach przebudowa linii. Zamiast górą pójdzie w ziemi. Może się wyrobią zanim się wprowadzimy... ;)

I my myślimy o fotovoltaice :) Problem nie w tym co na dachu, ale w akumulatorach. Składowanie energii to spory wydatek.

U nas w promieniu wzroku jest jeden słup energetyczny. Ale nie przeszkadza, bo daleko i na tle drzew. Widać go dopiero, gdy się pprzejeżdża obok. Wszystkie (prawie 50) działek ma pociągnięte kable pod ziemią. Cieszy nas to nie tylko gdy chodzi o estetykę, ale wpływ na przerwy w prądzie ma żaden. W okolicy lasy i tam wszystko idzie napowietrznie. Wystarczy czasem mocniejszy deszcz, sporo śniegu, wiatr i pojawiają się krótkotrwałe przerwy w prądzie.

Cóż, zapomniałem dodać, ze nie myślę o PV off-grid, tylko on-grid - czyli naddatek energii sprzedaję do sieci po 0.75 lub 0.65zł za kWh - czyli mniej więcej po cenie zakupu

Faktycznie instalacje OffGrid póki co nie opłaca się instalować

Iscra większość awarii nie jest przy domu, tylko gdzieś na przesyle (tzw szczere pole lub las - i wtedy pół gminy nie ma prądu :p)

Wszystkie (albo prawie wszystkie) podłączenia prądu mają w swoim przebiegu część naziemną (choćby przesył wysokiego lub średniego napięcia).

Końcówki , czyli od trafostacji do domu, już są robione najczęściej pod ziemią.

marimag myślisz o VIP CLUB?

i tak, niektórzy nazywają to agregatem - choć to chyba kiedyś tak na to mówili, w gruncie rzeczy jest to sprężarka.

i serdecznie Ci współczuje takich rachunków - w zasadzie nie umiem sobie wyobrazić na co tyle wydajesz?

rozumiem, że taką wspaniałą teściową masz? :p

Pusia - chętnie taki projekt bym zobaczył - bo nie uśmiecha mi się płacić dużej kasy za wiatraczek - z resztą to jeszcze będę sprawdzał jak bardzo u mnie wieje i czy się kalkuluje w ogóle coś takiego - i pewnie też coś będę we własnym zakresie kombinował (no może poza akumulatorami i kontrolerem ładowania, ale sam generator jak najbardziej - przynajmniej będę miał jakieś zajęcie a nie TV :p)

No i święta racja z tą energooszczędnością - wydaje się budowę trochę więcej, żeby później było taniej (czyt było za co ratę kredytu płacić :p)

_artur_ rozumiem, że sezon liczysz od września?

ja mam wyliczone, że niby na ogrzewanie wyjdzie mi ok 1800kWh/rok czyli ok 1200zł, ale jak będzie to się dopiero okaże za rok :p

Pusia, Emila możecie powiedzieć jakie macie pomy ciepła?

Pusia w szoku jestem że nie właczają Ci sie grzałki przy takich mrozach, bo czytałam jakis artykuł muratora z przed roku, czy dwóch i tam pisało ze przy okolo -7stopniach pompa juz nie pobiera ciepła z powietrza tyko załaczaja się grzalki.

ja mam zwykłą pompę woda-glikol, polskiej produkcji - tzn to taki składak ze wszystkich najlepszych części.

ecopower c16 - grzeje 15,8 kW, bierze prądu 3,6 kW, a cop ma 4,4, chłodzi - 12,5 kW, do chłodzenia mamy jeszcze profesjonalny bajer przy reku.

do kompletu mamy 4 odwierty po 100 metrów.

nasza też bez grzałek jedzie :lol2: