KolesMaz 09.10.2014 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Witam, o pompie ciepła dowiedziałem sie z folderów reklamowych, ale praktycznego zastopsowania nie miałem okazji zobaczyć.Planuję budowę domku o powierzchni całkowitej ~190m2 i użytkowej 150m2. Dom prostokatny, mocno ocieplony i uszczelniony.Razem z rekuperacją. I zastanawiam sie nad źródłem ciepła do tego domu. Nie chcę mieć gazu w domu, tylko prąd i wodę.Działka o powierzhbi 1100m2. Biorąc pod uwagę, że ogrzewanie będzie podłogowe w całym domu, to z jakim kosztem muszę się liczyć, jeśli będę chciał montować pompe cieplną? Jaki model najlepiej wybrać ,żeby było najtaniej? Czy pompę cieplna powietrzną, czy z wymiennikiem gruntowym? Nie zamierzam brać jednej firmy, tylko po kolei wykonać niezbędne czynności samemu. Pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.10.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Żeby móc choćby w przybliżony sposób Ci odpowiedzieć to musisz co najmniej podać zapotrzebowanie na ciepło twojego domu (tylko nie to z projektu bo ono z reguły ma się nijak do rzeczywistości, czy z internetu za 40 zł bo tym bardziej) - zleć wykonanie porządnego OZC , oraz zakres prac z tym związany. Odwierty, poziomy kolektor a może powietrzną. Liczyć z podłogówką czy bez. Tak można ewentualnie strzelić że powiedzmy od 30 do 100K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekBB 20.10.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Popieram - na początku musi Ci ktoś wyliczyć zapotrzebowanie na ciepło. Potem dopiero można pewnie dobrać pompę jak i kolektor płaski lub pionowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts