Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym Samson - schemat

lence

Recommended Posts

Witam

Prosił bym o weryfikacje mojego "czytania" poniższego schematu podłączenia kominka samson pw 130.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0CCcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.samson-sklep.pl%2Fpl%2Fp%2Ffile%2F031c4414ea9f7d51a80c180a2f587a1f%2FWklad-120PW130PW.pdf&ei=ta82VLHeOKjY7AbdqICYBA&usg=AFQjCNGxmWAE7XAc6U1v1obLcQkTkXShkQ&sig2=qnuvrPm96p98aUf3hCfMfw

W moim przekonaniu kruciec "powrotu" jest jasno zdefiniowany i znajduje sie po prawej stronie kotła, a krócce "zasilania" są dwa do wyboru: u góry po lewej lub po prawej stronie. Czy ma znaczenie po której stronie podłącze ''zasilanie"? Wygląda mi na to że te krócce u góry są symetryczne. Czy może się myle?

dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam

.

Czy takie rozwiązanie gdzie z prostego wkładu powietrznego zdjęto czopuch i przykręcono "coś takiego" jest dobrym pomysłem ?

Innymi słowy " to jest gów...ane" urządzenie, po co takie montowac? - dobrze Cie zrozumiałem?

Uprzedzam odpowiedź, już takie mam za późno na korekte.

Jeżeli wlot i wylot będą po tej samej stronie to urządzenie będzie mniej sprawne? Będzie problem z odbiorem ciepła,nie będzie dobrego przepływu czynnika przez "płaszcz"? Czyli jezeli ma coś z tego byc to musi byc po przeciwległych stronach?

dziekuje za odpowiedz

Zapewne jest to prosty płaszcz dla którego działania lepiej jeśli podłączenie będzie na krzyż , dokładniej opłynie powierzchnię wymiennika czyli poprawi odbiór ciepła .

Przy wkładach bardziej skomplikowanych wewnątrz takie przyłącze można robić po jednej stronie .