asterixx 09.10.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Witam, wytłumaczcie mi proszę sprawę układania wełny na poddaszu. Wełna jest w rolkach o szerokości 100cm. Ja mam odległość między krokwiami od 50 do 80cm. Wiec biorąc np. przypadek, gdy odległość wynosi 70cm. Co zrobić z odpadkiem 30cm który powstaje przy docinaniu wełny?Potraktować to jako odpad, to spore marnotrastwo. Jak to zagospodarować? Czy z takich pasków układa się ocieplenie, np. składając po dwa, trzy paski do kupy? pozdrawiamasterix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 09.10.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Tnij te 50 czy 70 cm z długości.Wychodzi kawałem o wymiarach np 70 cm x 100 cm gdzie 70 to odległość między krokwiami a 100cm to odległość np od murłaty w kierunku szczytu. Drugą warstwę wełny - tę pod krokwie rozwijasz jako całość beli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejewsky 17.10.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Cześc planuję ocieplenie poddasza na wiosnę, czy ktoś wie materiały z isover mają wysoką izolacyjność cieplną i szczelność izolacji termicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ISOVER 19.10.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Cześc planuję ocieplenie poddasza na wiosnę, czy ktoś wie materiały z isover mają wysoką izolacyjność cieplną i szczelność izolacji termicznej? Witam, zachęcam do korzystania ze strony internetowej marki Isover, są na niej podane wszystkie parametry (w tym wartości współczynników przewodzenia ciepła) dla każdego produktu. W swojej gamie produktowej mamy różne rodzaje wełen, także tą o najniższym współczynniku przewodzenia ciepła na rynku: Isover Multimax 30. http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30 Jeżeli chodzi o szczelność izolacji termicznej - wszystko zależy od projektu oraz prawidłowego wykonania. Ja mogę tylko przypomnieć, że najważniejsza jest ciągłość izolacji (brak przerw oraz mostków termicznych). Pozdrawiam, Paweł Stefański ____________________ Online Ekspert ISOVER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 21.10.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Decydując się na wybór produktu trzeba uwzględnić wszystkie właściwości materiału izolacyjnego.Wełny mineralne skalna i szklana posiadają porównywalne właściwości izolacyjne. Różnice pomiędzy nimi biorą się wprost z materiału, z którego powstają, oraz z procesu produkcyjnego. Porównywalne materiały z wełny skalnej mają zdecydowanie większą gęstość – czyli fizycznie w tej samej objętości znajduje się więcej materiału. Przekłada się to na trwałość i większą stabilność wymiarów wełny skalnej. Produkty z wełny skalnej są zazwyczaj sztywniejsze, co pozwala dla większych grubości na montaż pomiędzy krokwiami bez konieczności sznurkowania – przyspiesza to montaż izolacji. Większa gęstość przekłada się zazwyczaj na lepszą izolacyjność akustyczną – gdyż masa wycisza. Dodatkowo skalna wełna ROCKWOOL jest hydrofobizowana – czyli zabezpieczana przez wilgocią. Nie pozwala to zamoknąć na budowie i zwiększa trwałość produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts