Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układanie wełny na poddaszu

asterixx

Recommended Posts

Witam,

wytłumaczcie mi proszę sprawę układania wełny na poddaszu. Wełna jest w rolkach o szerokości 100cm. Ja mam odległość między krokwiami od 50 do 80cm. Wiec biorąc np. przypadek, gdy odległość wynosi 70cm. Co zrobić z odpadkiem 30cm który powstaje przy docinaniu wełny?

Potraktować to jako odpad, to spore marnotrastwo. Jak to zagospodarować? Czy z takich pasków układa się ocieplenie, np. składając po dwa, trzy paski do kupy?

pozdrawiam

asterix

Cześc planuję ocieplenie poddasza na wiosnę, czy ktoś wie materiały z isover mają wysoką izolacyjność cieplną i szczelność izolacji termicznej?

Witam,

zachęcam do korzystania ze strony internetowej marki Isover, są na niej podane wszystkie parametry (w tym wartości współczynników przewodzenia ciepła) dla każdego produktu.

W swojej gamie produktowej mamy różne rodzaje wełen, także tą o najniższym współczynniku przewodzenia ciepła na rynku: Isover Multimax 30.

http://www.isover.pl/Nasza-oferta/ISOVER-Multimax-30

Jeżeli chodzi o szczelność izolacji termicznej - wszystko zależy od projektu oraz prawidłowego wykonania. Ja mogę tylko przypomnieć, że najważniejsza jest ciągłość izolacji (brak przerw oraz mostków termicznych).

Pozdrawiam,

Paweł Stefański

Online Ekspert ISOVER

Decydując się na wybór produktu trzeba uwzględnić wszystkie właściwości materiału izolacyjnego.

Wełny mineralne skalna i szklana posiadają porównywalne właściwości izolacyjne. Różnice pomiędzy nimi biorą się wprost z materiału, z którego powstają, oraz z procesu produkcyjnego. Porównywalne materiały z wełny skalnej mają zdecydowanie większą gęstość – czyli fizycznie w tej samej objętości znajduje się więcej materiału. Przekłada się to na trwałość i większą stabilność wymiarów wełny skalnej. Produkty z wełny skalnej są zazwyczaj sztywniejsze, co pozwala dla większych grubości na montaż pomiędzy krokwiami bez konieczności sznurkowania – przyspiesza to montaż izolacji. Większa gęstość przekłada się zazwyczaj na lepszą izolacyjność akustyczną – gdyż masa wycisza. Dodatkowo skalna wełna ROCKWOOL jest hydrofobizowana – czyli zabezpieczana przez wilgocią. Nie pozwala to zamoknąć na budowie i zwiększa trwałość produktu.