Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu, jego wielkość a koszty utrzymania

dubi1985

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum, zatem chcialbym Was wszystkich serdecznie przywitać, o ile jest to możliwe ;-)

Post pierwszy i zapewne od dziś będę tu stałym bywalcem przez następne kika lat .

Bylbym bardzo wdzięczny za informację w jakim stopniu koszt utrzymania ( i budowy ) domu 150m2 ( plus garaż 35m,2 ) jest większy od budynku 110m2 (plus garaż (35m2) . Oba projekty to domy parterowe. Moim marzeniem od lat były pomieszczenia duże, salon 30-40m2, kuchnia 20m2 ( wyspa ) i pokoje 15, 17 m2. Moje obawy - czy będę w stanie utrzymać dom, mam na myśli ogrzewanie, czy koszty budowy miedzy jednym a drugim projektem są dużo większe?

Bedę wdzięczny za podpowiedz.

Pozdrawiam,Piotr

Koszty dużo większe. Na forum przyjeło sie że wynonczenie domu do stanu developerskiego to około 2000zł-2500zł/m2 powierzchni całkowitej

Co do kosztów utrzymania to u mnie są malutkie, dom w lukrecji 2, pow całkowita około 145 metrów. Własnie zakonczyłem pierwszy rok mieszkania i utrzymanie to grosze:

Prąd 1280zł (wszystkie żarówki normalne i indukcja)

Woda 1400zł 3 osoby

Gaz 1530 piec kondensacyjny

5m3 drewna do kominka 900zł

=5110 zł + podatek 1000zł czyli wychodzi na miesiąc 500zł

Dom standard, 15 cm styropianu, 25 wełny na skosach, okna 2 szybowe, temp minimalna w domu 21 stopni, w kominku palone raz dziennie w zimie bez dokładania po rozpaleniu

Budowa dodatkowych 40 metrów to pewnie od 60-100tyś zł zalezy od materiałów i standartu. Utrzymanie to kwestia CO zalezy czym masz zmiar grzać ale nie bałbym sie tego. U mnie (grzeję gazem) w najzimniejszym czasie 40m2 jakieś 120-130zł/mc tak z proporcji licząc.

Koszty budowy byłyby jakoś porównywalne jeśli były by to podobne budynki konstrukcyjnie, sposobu wykonania, wykończenia. Przykładowo mój sąsiad buduje dom większy od mojego powierzchnia użytkowa o niecałe 30 m2, ale dodatkowo garaż w bryle, ja mniejszy dom ale garaż dwustanowiskowy wolnostojący i pomieszczenie gospodarcze. Mój projekt to prosta bryła, bez udziwnień, łatwy i tani w budowie, u niego ilość "udziwnień" i "ozdobników" ogromna, podejrzewam, że różnica w końcowych kosztach będzie znaczna. Edytowane przez sylwekr

Dziękuję za odpowiedzi. Zatem czas chyba zejść na ziemię :( Dom chcę budować systemem gospodarczym, tj budowa fundamentów, murów, wylewki tynk.Wykończenie - polozenie paneli itp również sam bądz znajomy, Głównie miałem na myśli róznicę kosztów materiałów, dach i koszty ogrzewania. Jeśli chodiz o bryły tych projektów, sa identyczne

mniejszy - http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-cyprysikach-g2-ver-2/mae01fdb0f0d49

większy - http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-cyprysikach-2-g2/mf5120b6f78b54

Edytowane przez dubi1985

Faktycznie porównujesz bardzo podobne (bliźniacze projekty). Powiem tak, jeśli faktycznie większość prac wykonasz sam, to według mnie nie będzie różnicy w kosztach 100 tys jak tam podane. Ale według mnie te kosztorysy co są podane i wszystko byś zlecił to można się nie zmieścić w tych kwotach. Duże znaczenie ma standard wykończenia, ale nie są to najtańsze w realizacji projekty.

Co do wyboru podejdż do tego tak jak ja, jaka powierzchnia domu mi potrzebna teraz, za 10 lat, za 20 i czy na emeryturze dam radę to utrzymać. Dlatego buduję dom 100m powierzchni, ale wolę więcej zainwestować teraz w to aby był jak najtańszy w utrzymaniu.

Edytowane przez sylwekr

Zawsze prostsza bryła to niższe koszty budowy i eksploatacji .

Czę sto widuje domy w których metrów i zakamarków jest dużo tylko "ustawnych ścian" jakoś nie za wiele.

Wybierając projekt własnego domu odrzuciłem skrajności salono-kuchnio-hol- coś tam jeszcze oraz drugą pełno małych klitek..

Projekty są jednego typu, więc wzrost kosztów budowy będzie wynikał praktycznie wprost ze wzrostu powierzchni. 152 m2 a 207 m2. Moim zdaniem koszt budowy większego wyjdzie o jakieś 100k większy - na wszystkich etapach się nazbiera mniej więcej taka kwota.

Mniejszy projekt ma kosztorys liczony z zestawień materiałów, a większy tylko orientacyjny - czyli liczony z m2.

Oba domy należą do dość kosztownych w budowie - mają sporo mb fundamentów i ścian nośnych, ciężkie stropy, łamane wielospadowe dachy i po trzy kominy. Kosztorysy oczywiście netto i nie jestem pewna, co właściwie przyjęto w przypadku systemu gospodarczego.

Osobiście szacuję, że za stany pod klucz systemem gospodarczym wyszłoby jakieś 400k za mniejszy i 500k za więszy.

Koszty utrzymania - ogrzewanie też można wprost ze wzrostu kubatury szacować, bo docieplenia są takie same, a przeszklenia podobne. Jeżeli w mniejszym CO wyszłoby załóżmy 1500 zł, to większy 2000. No ale dochodzi jeszcze przygotowanie CWU, a to już są bardzo indywidualne kwestie. Wzrost kosztów energii elektrycznej raczej byłby niewielki, bo sprzęty w obu domach byłyby prawdopodobnie takie same. Może parę punktów oświetlenia wypadłoby więcej w tym większym domu.

Jeżeli chodzi o samo ogrzewanie, jeżeli dom będzie solidnie docieplony, to różnica, można rzec, że pomijalna w skali roku.

Rzecz jasna dużo zależy od systemu wentylacyjnego, jaki zrobisz, ale czy to będzie 30m2 więcej, czy mniej, w takim, czy innym systemie, to można przyjąć, że róznica będzie wahać się około 5%. Czyli tyle, co nic.

• 2 months później...

Wracając do tematu - jaki założyłem jakis czas temu, zdecydowaliśmy sie na budowę domu w nieco prostszej wersji ( tak się wydaje , niż projekty Dom w Cypriskach i jego druga wersja ) , pozostalismy oczywiscie przy domku parterowym - projekt Julia ( http://www.dobredomy.pl/projekt/julia/ )

Mogę śmiało napisać że jest to dom , według nas - idealny , taki, jaki szukalismy. Wprowadzimy bardzo znikome korekty. Trzymajcie zatem kciuki, bo osiągniecie celu będzie trudne :-)

uklad troche podobny do mojego, pracownia-projekty.dom.pl/d5_dominik_z_garazem_ce.htm

nie bedzie zle, ja tez 4 lata temu zaczalem budowac bez blizszej perspektywy mieszkania, a niedlugo juz koniec, zostaly tylko lazienki i podlogi i troche pierdol. mnie wyjdzie ok 330 do zamieszkania, tylko ze prpjekt powoekszylem, ma 140 plus garaz

Z aktualnymi kosztami to nie mam doświadczenia, bo wszystko przede mną. Przeraziły mnie jednak plany budowy kuchni 20 m2. Widzę, że w projekcie, który wybraliście kuchnia jest w sam raz, a dodatkowo w dużej mierze otwarta. Masz więc zgrabną kuchnię i kontakt z resztą domu i choć wyspy nie ma, to jest to wg mnie lepsze rozwiązanie.

Poczytaj sobie wątki "z czego jestem zadowolony w swoim domu", "czego bym nie robił w domu". Tam wielkie kuchnie są generalnie krytykowane ze względu na potrzebę nieustannego biegania. Powodzenia!

koszty podobnych domów różniących się powierzchnią o 30m2 nie będą proporcjonalnie większe tylko nieco większe. Proporcjonalnie więcej zapłacisz za podłogi, tynki które sa z m2. Ale tak samo zapłacisz za media, kotłownię, możesz nie płacić więcej za meble (na razie ich nie wstawiajac). Warto budować większy.

Koszty utrzymania się jakoś radykalnie nie zmieniają. Oczywiście koszty ogrzewania domu bezpośrednio wynikają z metrażu, ale w praktyce te różnice nie są duże - dom większy np. o 20% nie musi być droższy w ogrzaniu o 20%, bo ta dodatkowa powierzchnia może być zmyślnie upakowana w bryle budynku. Warto budować większy dom i o korzystnym bilansie energetycznym. Nie ma sensu budować domu większego, ale np. w gorszym standardzie, bo wtedy koszty utrzymania urosną boleśnie...