andrzej777 10.10.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Witam, organizuję sobie właśnie łazienkę (niestety jest dość wąska i niska) i chciałbym ją powiększyć. Wysokość powiększę optycznie poprzez prostokątne płytki układane w pionie, gorzej będzie z szerokością. Na pewno będą na podłodze płytki ułożone w karo, myślałem również o zrobieniu jednej ściany całej ciemnej (podobno optycznie poszerza). Dlatego też moje pytanie, czy dobrą ścianę chcę zrobić ciemną? http://images68.fotosik.pl/259/73abcf23bc725346gen.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 10.10.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A gdzie wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej777 10.10.2014 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Sorrki, faktycznie zabrakło trochę informacji. Pomieszczenie ma wysokość 223cm. http://images66.fotosik.pl/259/612f18989bf2ece7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 10.10.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 W wąskim i długim pomieszczniu krótkie ściany powinny mieć jakieś poziome podziały a długie ściany powinny być optycznie skrócone przez zastosowania pionowych elementów. Cała tylna ściana w innym(ciemniejszym) kolorze może podkreślić długość tej lewej ściany 320cm bo od razu będzie widać gdzie się ona kończy(zmiana kolorów w narożniku). Jeśli już to proponowałabym "wyciągnięcie" ciemniejszego koloru z tylnej ściany na kawałek tej długiej, może na szerokość wanny(ok.70-75cm) albo wnęki(110cm). Albo podobny trik z poziomymi pasami - nie muszą być jakieś bardzo kontrastowe w stosunku do bazowego koloru ścian. Ja nie lubię pionowego układania prostokątnych płytek(może i podwyższa optycznie ale też zwęża ściany), lepiej według mnie po prostu zrobić sufit w tym samym kolorze co ściany albo jaśniejszy ale to już raczej kwestia osobistych preferencji. Na podłodze płytki mogą być w karo, tak jak planujesz, albo jakieś podłużne ułożone w poprzek. Jak największe lustro. Jeśli stelaża wc nie da się wkuć w ścianę to najlepiej jakby był z tych niskich(ok.90cm)jak najmniej wystający ponad blat umywalki lub można go zabudować do sufitu a na pewno powinien być płytki(typu slim, ok.10cm głębokości, i krótki sedes podwieszany, 48-50cm). Standardowy stelaż 120cm wysokości(jak na wizualce)może wyglądać na nieproporcjonalnie wysoki w tak niskim pomieszczeniu. Wizualki sa tylko przykładowe, nie wiem czy planujesz parawan nawannowy, jakieś murowane półki/wnęki nad wanną, gdzie będzie grzejnik... Drzwi otwierają się do środka na prawą ścianę(tam gdzie umywalka) i są na środku ściany 125cm? Jeśli z jakichś względów nie chcesz drzwi otwieranych na zewnątrz to dobrze by było gdyby chociaż były maksymanie przysunięte do lewej ściany i otwierały się na lewo albo drzwi łamane lub harmonijkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts