מרכבה 06.03.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 90% na pewno nie .. jeśli okno ma stratę 1,7 W/m2K całe to mostek termiczny o wartości 0,1-0,12 W/mk daje na obwodzie takiego okna zakładając 4mb szyby to daje ile ? 25 -pod 30% ..całego okna .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 07.03.2015 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 99 % produktów na rynku to domorosłe para produkty ... co to za produkt z ramą o U 1,0 ... przecież to jest paździerz. najlepszy profil re hauuuł geno 120 ... osiąga Uf 0,7 by sobie darowali ... 15cm kloc XPS z jednej 15cm kloc XPS z drugiej i Uf 0,1 .. ja rozumiem to tak że jak sam pakiet ma 0,1 a okno 1,0 to 0,9 idzie na strate przez rame. czy jest inaczej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Okno ma, bo to dzieli się i na szybę i na kawałek ramy, stąd nie przepisuje ani do ramy, ani do szyby.Tylko do okna jako całości. Pakiet dwuszybowy na ramce alu traci przez tą ramkę na (1mb) ramki 0,1 /0,12 W/mK co jest wyrażone w jednostce m*K. a mając m wychodzi już cała strata czyli W/K a mając różnicę K.. zostają same waty. Jeśli pakiet ma 1,1 W/m2K sam pakiet bez ramy, jest wstawiony np jako fix .. to w zasadzie liczy się jako sama szyba..w tedy mając np obwodu okna 1x1m daje ile ? 4mb obwodu .. co daje 0,4 W/K co stanowi +1,1 bo 1,1 tyczy się samej szyby .a raczej jest liczony dla jej środka ..czyli pakiet łącznie traci nie 1,1 .. a 1,5 W/K z tego 0,4 na mosteczek..ile to procent ? z 1,1 ? ~37 % na łoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 08.03.2015 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Okno ma, bo to dzieli się i na szybę i na kawałek ramy, stąd nie przepisuje ani do ramy, ani do szyby. Tylko do okna jako całości. Pakiet dwuszybowy na ramce alu traci przez tą ramkę na (1mb) ramki 0,1 /0,12 W/mK co jest wyrażone w jednostce m*K. a mając m wychodzi już cała strata czyli W/K a mając różnicę K.. zostają same waty. Jeśli pakiet ma 1,1 W/m2K sam pakiet bez ramy, jest wstawiony np jako fix .. to w zasadzie liczy się jako sama szyba.. w tedy mając np obwodu okna 1x1m daje ile ? 4mb obwodu .. co daje 0,4 W/K co stanowi +1,1 bo 1,1 tyczy się samej szyby . a raczej jest liczony dla jej środka ..czyli pakiet łącznie traci nie 1,1 .. a 1,5 W/K z tego 0,4 na mosteczek.. ile to procent ? z 1,1 ? ~37 % na łoko. ok, wszystko jasne. myślałem że Ug pakietu to o wiele mniej, aczkolwiek nie aż 1,1W/m²K. Tu przykład z Oknoplast Krk: Trzykomorowy pakiet zbudowany z szyb o gr. 3mm o Ug=0,4, wypełniony argonem, pozwalający obniżyć współczynnik przenikalności cieplnej dla całego okna do poziomu Uw=0,7 W/m2K I dla tego przypadku nie jesteśmy w stanie zejśc poniżej 0,4 gdybyśmy taki pakiet dali w XPS. Trochę mnie to zmartwiło bo niewiem sąd wydawało mi się że Ug pakietu to nawet 0,1W/m²K. A są woogóle na rynku pakiety z próżnią w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.03.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 A są woogóle na rynku pakiety z próżnią w środku ? W ogóle to są już od pewnego czasu. Na rynku światowym, co oczywiste, W Europie dopiero będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 08.03.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Jest to dobre owszem pakiet o grubości 8,5 mm ma U 0,63 W/m2K SHGC = 0,34 czyli już odpada .. 1/2 tego co daje pakiet 3 szybowy Ug 0,6 i g 0,6 ... no cóż .. widzialność 0,69 nieźle .. nie mniej jak powłoki low E są tak będą .. wredna radiacja robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 09.03.2015 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Czyli tak czy inaczej pozostaje nam sam pakiet w xps jako najlepsza opcja za rozsądne pieniądze. W takim razie rozwiążmy problem montażu bo chyba największym promlemem pozostaje by zamontowac tak by wszystkie szyby miały podparcie, tak aby nie uległ rozszczelnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.04.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Po dzisiejszych wichurach: http://swidnica24.pl/to-byla-straszna-noc-foto/ prowizorycznie osadzone pakiety - Montaż pakietów szybowych. Oto pierwszy osadzony pakiet szybowy w XPS: [ATTACH=CONFIG]307979[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]307980[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]307981[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]307982[/ATTACH] Na razie jest to próbna instalacja, żeby sprawdzić wytrzymałość i poprawność klejenia XPS'u. Więcej fotek z montażu będzie później. stoją dalej Ba, nawet się nie poluzowały! Śmiem twierdzić, że jak zrobię pełne obramowanie z XPS i uszczelnię to klejem od MAG'a - waterblock firestone - to większe obawy miałbym o okna montowane na kotwy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 03.04.2015 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Po dzisiejszych wichurach: http://swidnica24.pl/to-byla-straszna-noc-foto/ prowizorycznie osadzone pakiety - stoją dalej Ba, nawet się nie poluzowały! Śmiem twierdzić, że jak zrobię pełne obramowanie z XPS i uszczelnię to klejem od MAG'a - waterblock firestone - to większe obawy miałbym o okna montowane na kotwy . Dziękuję za zdjęcia, właśnie chodziło mi o taką informację Teraz tylko interesuje mnie grubość ramy z fix'a. Jeśli ma co najmniej 1cm to idealnie było by zrobić małe ścięcie narożnika od strony szyby, żeby stworzyć lukę na ten wyżej wspomniany klej do uszczelnienia okien i xps. Co o tym myślicie? U siebie chcę mieć 3 takie okna, 2x 90x130cm i 1 100x100. Barth3z, zamierzasz później dać jakiś parapet? i co zrobisz ze szczeliną między nim a oknem? Jakaś listwa z gumką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Dziękuję za zdjęcia, właśnie chodziło mi o taką informację Teraz tylko interesuje mnie grubość ramy z fix'a. Jeśli ma co najmniej 1cm to idealnie było by zrobić małe ścięcie narożnika od strony szyby, żeby stworzyć lukę na ten wyżej wspomniany klej do uszczelnienia okien i xps. Co o tym myślicie? Nie ma potrzeby robić tej luki. U siebie chcę mieć 3 takie okna, 2x 90x130cm i 1 100x100. Barth3z, zamierzasz później dać jakiś parapet? i co zrobisz ze szczeliną między nim a oknem? Jakaś listwa z gumką? Szczelinę wypełnię uszczelniaczem do EPDM - Lap Sealant firmy Firestone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 03.04.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Po dzisiejszych wichurach: http://swidnica24.pl/to-byla-straszna-noc-foto/ prowizorycznie osadzone pakiety - stoją dalej Ba, nawet się nie poluzowały! Śmiem twierdzić, że jak zrobię pełne obramowanie z XPS i uszczelnię to klejem od MAG'a - waterblock firestone - to większe obawy miałbym o okna montowane na kotwy . genialne zdjęcia!! po takim teście niemam więcej pytań. >Bart, przypomnę twój test tak dla potomnych: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodoła/page4 Den Braven: Jednoskładnikowy, trwale elastyczny super lepki i gęsty klej na bazie MS POLIMERU (modyfikowanych silanów) do mocowania mocno obciążonych elementów w budownictwie i przemyśle. Czyli kleisz wszystkie pakiety na tego MAMUT-a ? niespodzianka dla mnie ten klej.ciekawe że niepiszą że to jakis super specjalny do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.05.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 No i zrobiłem Montaż samych pakietów w ramie z XPS'a i płyty PIR. Zdjęcia w dzienniku:http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post6869003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.05.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 przeglądnąłem zdjęcia w DB. Masz jakiś plan na ten wściekły róż widziany z zewnątrz i żółty z płyt?? Pół biedy jeśli byłoby to na piętrze ale Twoje są na wysokości przechodzenia.. Może trzeba było zastosować szary XPS. Szary XPS u mnie wygląda jak z fabryki Jakiś kątowniki PCV?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.05.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 przeglądnąłem zdjęcia w DB. Masz jakiś plan na ten wściekły róż widziany z zewnątrz i żółty z płyt?? Pół biedy jeśli byłoby to na piętrze ale Twoje są na wysokości przechodzenia.. Może trzeba było zastosować szary XPS. Szary XPS u mnie wygląda jak z fabryki Jakiś kątowniki PCV?? Od wewnątrz płyty PIR i XPS będę docinał na grubość fugi pakietu szybowego, aby nic nie było widoczne. Od zewnątrz będę wklejał płyty magnezowe i malował w kolorze antracytu. Coś na wzór z tej wizualizacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.10.2015 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 (edytowane) czytając o mowo policzyłem na szybko naprężenia ściskające od szyb pakietu szybowego na xps: Pakiet 3 szyby 4-16-4-16-4 to 12mm szyby gdzie 1mm 1m² to 2,5kg, czyli 12*2,5=30kg*2,1m²(1,45 *1,45)¬=60kg Powierzchnia oparcia 12mm*1450mm=17400mm² 588N/17400 mm² =1,94MPa co jest naprężeniem o wiele za dużym niż dopuszczalne dla xps 5000CS Basf które wynosi 700kPa, o dopuszczalnych naprężeniach długotrwałzch już nie wspomnę. Efektem tego może być że dla tak dużych szyb może nastąpić zgniatanie xpsa na styku z szybą(te czerwone punkty na obrazku). Szyba przesuwała by się w dół, a xps naciskałby uszczelnienie co mogłoby spowodować rozszczelnienie pakietu. Z drugiej strony zakładam że pakiet jest z boku i u góry przyklejony do xps, więc pomniejszało by to naprężenia na dole. Mimo teżo uważam że do dużych szyb jak ta liczona jest już duże ryzyko uszkodzenia pakietu. Takiego efektu niebyłoby oczywiście gdy pakiet ma rame. W tych rozważaniach zakładam że xps jest przyklejony dużą powierzchnią do muru, tak że nie nastąpi jego zerwanie. Edytowane 4 Października 2015 przez dzinks0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.10.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Pakiet 3 szyby 4-16-4-16-4 to 12mm szyby gdzie 1mm 1m² to 2,5kg, czyli 12*2,5=30kg*2,1m²(1,45 *1,45)¬=60kg Powierzchnia oparcia 12mm*1450mm=17400mm² 588N/17400 mm² =1,94MPa Powierzchnia oparcia: 0,012m*1,45m=0,0174m² 588N/0,0174m²=33793Pa, czyli ok 34kPa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 04.10.2015 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Powierzchnia oparcia: 0,012m*1,45m=0,0174m² 588N/0,0174m²=33793Pa, czyli ok 34kPa faktycznie 0,034MPa coś musiałem najwyraźniej źle klepnąć myszką. Dzięki, widać że sam sie nad tym zastanawiałeś przed montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.10.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 faktycznie 0,034MPa coś musiałem najwyraźniej źle klepnąć myszką. Dzięki, widać że sam sie nad tym zastanawiałeś przed montażem Całą chałupę mam obsadzoną pakietami w XPSie, więc takiej gafy bym nie popełnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasta 20.12.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2017 Jak na tego typu rozwiązanie patrzy ubezpieczalnia przy WYPŁACIE odszkodowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.02.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Jak na tego typu rozwiązanie patrzy ubezpieczalnia przy WYPŁACIE odszkodowania? A jak ma patrzeć ? Kwestia przeczytania co się podpisuję. Nie mam żadnych zapisów w umowie mówiących o sposobie osadzenia okien/pakietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts