Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pakiet w XPS

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

99 % produktów na rynku to domorosłe para produkty ...

co to za produkt z ramą o U 1,0 ... przecież to jest paździerz. :bash:

najlepszy profil re hauuuł geno 120 ... osiąga Uf 0,7 :bash: by sobie darowali ... 15cm kloc XPS z jednej 15cm kloc XPS z drugiej i Uf 0,1 ..:jawdrop:

ja rozumiem to tak że jak sam pakiet ma 0,1 a okno 1,0 to 0,9 idzie na strate przez rame. czy jest inaczej ?

Okno ma, bo to dzieli się i na szybę i na kawałek ramy, stąd nie przepisuje ani do ramy, ani do szyby.

Tylko do okna jako całości. Pakiet dwuszybowy na ramce alu traci przez tą ramkę na (1mb) ramki 0,1 /0,12 W/mK

co jest wyrażone w jednostce m*K. a mając m wychodzi już cała strata czyli W/K a mając różnicę K.. zostają same waty.

Jeśli pakiet ma 1,1 W/m2K sam pakiet bez ramy, jest wstawiony np jako fix .. to w zasadzie liczy się jako sama szyba..

w tedy mając np obwodu okna 1x1m daje ile ? 4mb obwodu .. co daje 0,4 W/K co stanowi +1,1 bo 1,1 tyczy się samej szyby .

a raczej jest liczony dla jej środka ..czyli pakiet łącznie traci nie 1,1 .. a 1,5 W/K z tego 0,4 na mosteczek..

ile to procent ? z 1,1 ? ~37 % na łoko.

Okno ma, bo to dzieli się i na szybę i na kawałek ramy, stąd nie przepisuje ani do ramy, ani do szyby.

Tylko do okna jako całości. Pakiet dwuszybowy na ramce alu traci przez tą ramkę na (1mb) ramki 0,1 /0,12 W/mK

co jest wyrażone w jednostce m*K. a mając m wychodzi już cała strata czyli W/K a mając różnicę K.. zostają same waty.

Jeśli pakiet ma 1,1 W/m2K sam pakiet bez ramy, jest wstawiony np jako fix .. to w zasadzie liczy się jako sama szyba..

w tedy mając np obwodu okna 1x1m daje ile ? 4mb obwodu .. co daje 0,4 W/K co stanowi +1,1 bo 1,1 tyczy się samej szyby .

a raczej jest liczony dla jej środka ..czyli pakiet łącznie traci nie 1,1 .. a 1,5 W/K z tego 0,4 na mosteczek..

ile to procent ? z 1,1 ? ~37 % na łoko.

ok, wszystko jasne. myślałem że Ug pakietu to o wiele mniej, aczkolwiek nie aż 1,1W/m²K.

Tu przykład z Oknoplast Krk: Trzykomorowy pakiet zbudowany z szyb o gr. 3mm o Ug=0,4, wypełniony argonem, pozwalający obniżyć współczynnik przenikalności cieplnej dla całego okna do poziomu Uw=0,7 W/m2K

I dla tego przypadku nie jesteśmy w stanie zejśc poniżej 0,4 gdybyśmy taki pakiet dali w XPS. Trochę mnie to zmartwiło bo niewiem sąd wydawało mi się że Ug pakietu to nawet 0,1W/m²K.

A są woogóle na rynku pakiety z próżnią w środku ?

• 4 weeks później...

Po dzisiejszych wichurach:

http://swidnica24.pl/to-byla-straszna-noc-foto/

prowizorycznie osadzone pakiety -

Montaż pakietów szybowych.

Oto pierwszy osadzony pakiet szybowy w XPS:

[ATTACH=CONFIG]307979[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]307980[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]307981[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]307982[/ATTACH]

Na razie jest to próbna instalacja, żeby sprawdzić wytrzymałość i poprawność klejenia XPS'u. Więcej fotek z montażu będzie później.

stoją dalej :) Ba, nawet się nie poluzowały!

Śmiem twierdzić, że jak zrobię pełne obramowanie z XPS i uszczelnię to klejem od MAG'a - waterblock firestone - to większe obawy miałbym o okna montowane na kotwy ;).

Śmiem twierdzić, że jak zrobię pełne obramowanie z XPS i uszczelnię to klejem od MAG'a - waterblock firestone - to większe obawy miałbym o okna montowane na kotwy ;).

Dziękuję za zdjęcia, właśnie chodziło mi o taką informację ;)

Teraz tylko interesuje mnie grubość ramy z fix'a. Jeśli ma co najmniej 1cm to idealnie było by zrobić małe ścięcie narożnika od strony szyby, żeby stworzyć lukę na ten wyżej wspomniany klej do uszczelnienia okien i xps. Co o tym myślicie?

U siebie chcę mieć 3 takie okna, 2x 90x130cm i 1 100x100.

Barth3z, zamierzasz później dać jakiś parapet? i co zrobisz ze szczeliną między nim a oknem? Jakaś listwa z gumką?

Dziękuję za zdjęcia, właśnie chodziło mi o taką informację ;)

Teraz tylko interesuje mnie grubość ramy z fix'a. Jeśli ma co najmniej 1cm to idealnie było by zrobić małe ścięcie narożnika od strony szyby, żeby stworzyć lukę na ten wyżej wspomniany klej do uszczelnienia okien i xps. Co o tym myślicie?

Nie ma potrzeby robić tej luki.

U siebie chcę mieć 3 takie okna, 2x 90x130cm i 1 100x100.

Barth3z, zamierzasz później dać jakiś parapet? i co zrobisz ze szczeliną między nim a oknem? Jakaś listwa z gumką?

Szczelinę wypełnię uszczelniaczem do EPDM - Lap Sealant firmy Firestone.

genialne zdjęcia!! po takim teście niemam więcej pytań.

>Bart, przypomnę twój test tak dla potomnych:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodoła/page4 Den Braven: Jednoskładnikowy, trwale elastyczny super lepki i gęsty klej na bazie MS POLIMERU (modyfikowanych silanów) do mocowania mocno obciążonych elementów w budownictwie i przemyśle.

Czyli kleisz wszystkie pakiety na tego MAMUT-a ? niespodzianka dla mnie ten klej.ciekawe że niepiszą że to jakis super specjalny do styropianu

• 1 month później...
przeglądnąłem zdjęcia w DB. Masz jakiś plan na ten wściekły róż widziany z zewnątrz i żółty z płyt?? Pół biedy jeśli byłoby to na piętrze ale Twoje są na wysokości przechodzenia.. Może trzeba było zastosować szary XPS. Szary XPS u mnie wygląda jak z fabryki :) Jakiś kątowniki PCV??

przeglądnąłem zdjęcia w DB. Masz jakiś plan na ten wściekły róż widziany z zewnątrz i żółty z płyt?? Pół biedy jeśli byłoby to na piętrze ale Twoje są na wysokości przechodzenia.. Może trzeba było zastosować szary XPS. Szary XPS u mnie wygląda jak z fabryki :) Jakiś kątowniki PCV??

Od wewnątrz płyty PIR i XPS będę docinał na grubość fugi pakietu szybowego, aby nic nie było widoczne.

Od zewnątrz będę wklejał płyty magnezowe i malował w kolorze antracytu. Coś na wzór z tej wizualizacji:

D 4B ST4.jpg

• 4 months później...

czytając o mowo policzyłem na szybko naprężenia ściskające od szyb pakietu szybowego na xps:

Pakiet 3 szyby 4-16-4-16-4 to 12mm szyby gdzie 1mm 1m² to 2,5kg, czyli 12*2,5=30kg*2,1m²(1,45 *1,45)¬=60kg

Powierzchnia oparcia 12mm*1450mm=17400mm²

588N/17400 mm² =1,94MPa

co jest naprężeniem o wiele za dużym niż dopuszczalne dla xps 5000CS Basf które wynosi 700kPa, o dopuszczalnych naprężeniach długotrwałzch już nie wspomnę. Efektem tego może być że dla tak dużych szyb może nastąpić zgniatanie xpsa na styku z szybą(te czerwone punkty na obrazku). Szyba przesuwała by się w dół, a xps naciskałby uszczelnienie co mogłoby spowodować rozszczelnienie pakietu. Z drugiej strony zakładam że pakiet jest z boku i u góry przyklejony do xps, więc pomniejszało by to naprężenia na dole. Mimo teżo uważam że do dużych szyb jak ta liczona jest już duże ryzyko uszkodzenia pakietu. Takiego efektu niebyłoby oczywiście gdy pakiet ma rame. W tych rozważaniach zakładam że xps jest przyklejony dużą powierzchnią do muru, tak że nie nastąpi jego zerwanie.

pakiet.jpg

Edytowane przez dzinks0

• 2 years później...
  • 1 month później...