Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Pomocy!! Wojt odmawia przekształcenia w siedlisko rolne!!

Izunia

Recommended Posts

Pomożcie drodzy forumowicze, posiadam 2.5 hektara ziemi rolnej ktora chce przeksztalcic w siedlisko rolne...wojt odmawia twierdząc, ze mam za mało gruntu poniewaz srednia w gminie to 5 hektarow i tylko jak sie ma taka ilosc to mozna przeksztalcic!! Czy to oznacza ze jest jakas nowa ustawa czy widzimisie wojta??

Pomozcie jak wiecie..jak to jest...bo ja nie mam różowego pojęcia. :(

Sama do pewnego czasu tak samo myślałam, że 1 ha z hakiem wystarczy. Moja koleżanka która budowała 6 lat temu wzięła w dzierżawę 1ha i mogła wybudować siedlisko. pani w urzędzie wyjaśniła mi, że tak było kiedyś.

A swoją drogą jest to śmieszne, że KRUS już płaci się gdy jest się właścicielem gospogarstwa powyżej 1 ha. :lol: :lol: :lol:

Naprawdę nie jesteście na bieżąco... 1ha to był kiedyś i też nie wszędzie.

Nowe uregulowania:

Dz.U. 2003 nr 80 poz. 717

Ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

a co do średniej pow. gosp. w gminie - poczytajcie sobie warunki do spełnienia aby dostać decyzję o WZiZT. Jak sie ma więcej niż średnią nie trzeba mieć sąsiada rolnika, jeżeli ma się mniej - trzeba. Oczywiście w przypadku braku aktualnego planu zagospodarowania.

Ja już tę drogę przeszedłem więc pytajcie - albo szukajcie w tym dziale. Było tego sporo.

Witam jeszcze raz mam działke o pow.2200m2 rolną w podwarszawskiej gminie do zabudowy siedliskowej chcę wydzierżawić resztę tj.2,20Ha i moje pytanie brzmi czy sama umowa dzierżawy wystarczy do uzyskania pozwolenia na zabudowę siedliskową czy jest potrzebny akt własności ziemi ( ustawodawca tu zostawia furtkę ) bo gdy rozmawiałem z kier.geodezji w gminie to nie dał mi jednoznacznej odp. więc chyba to zależy od dowolnej interpretacji przepisów i humoru urzędnika lub tego co jest powszechne ..$.. . Dzięki za odp.

A o co chodzi z tym Krusem? z tego co wiem nawet jak ma się ziemie a płaci sie Zus to krusu nie trzeba. Zus zawsze stoi nad krusem. Czy może jednak powinnam płacic ten Krus. mam zabudowe siedliskowa, 1ha30 i nikt sie o krus nie upominała, bo normalnie pracuje zawodowo. moze ktos mi to rozjasni? Dzieki