Izunia 07.06.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Pomożcie drodzy forumowicze, posiadam 2.5 hektara ziemi rolnej ktora chce przeksztalcic w siedlisko rolne...wojt odmawia twierdząc, ze mam za mało gruntu poniewaz srednia w gminie to 5 hektarow i tylko jak sie ma taka ilosc to mozna przeksztalcic!! Czy to oznacza ze jest jakas nowa ustawa czy widzimisie wojta?? Pomozcie jak wiecie..jak to jest...bo ja nie mam różowego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 07.06.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Hej W mojej gminie jest potrzebne 3,08 ha a więc trochę mniej. Z tego wynika, że w każdej gminie ta średnia jest inna. Pozdrawiam i życzę wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izunia 07.06.2004 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 Czy to znaczy ze ta zasada , ze jak sie ma powyzej jednego hektara to juz nie obowiazuje?? bo ja myslałam ze jak sie ma powyzej hektara to bez problemu mozna sie ubiegac o siedlisko... nic juz nie rozumiem.... ale dziekuje za posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa szymkiewicz 08.06.2004 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Sama do pewnego czasu tak samo myślałam, że 1 ha z hakiem wystarczy. Moja koleżanka która budowała 6 lat temu wzięła w dzierżawę 1ha i mogła wybudować siedlisko. pani w urzędzie wyjaśniła mi, że tak było kiedyś. A swoją drogą jest to śmieszne, że KRUS już płaci się gdy jest się właścicielem gospogarstwa powyżej 1 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 08.06.2004 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Ano jest taka ustawa. Nie całkiem nowa bo ma prawie rok. Trzeba mieć tyle ziemi ile wynosi sredni areał gospodarstwa w gminie. Oczywiście każda gmina ma inną srednią. pozytywne jest to , że "MIEĆ" to znaczy być właścicielem lub dzierżawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 08.06.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2004 Naprawdę nie jesteście na bieżąco... 1ha to był kiedyś i też nie wszędzie. Nowe uregulowania: Dz.U. 2003 nr 80 poz. 717 Ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym a co do średniej pow. gosp. w gminie - poczytajcie sobie warunki do spełnienia aby dostać decyzję o WZiZT. Jak sie ma więcej niż średnią nie trzeba mieć sąsiada rolnika, jeżeli ma się mniej - trzeba. Oczywiście w przypadku braku aktualnego planu zagospodarowania. Ja już tę drogę przeszedłem więc pytajcie - albo szukajcie w tym dziale. Było tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.06.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 No to właśnie tak piszę. Tylko nie wiem skad ci się wzięło , że sąsiad ma być rolnikem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ireneusz M. 09.06.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2004 Mysle ze rozwiazaniem moze byc podpisanie umowy dzierzawnej z kims na brakujaca powierzchnie i dolaczyc do wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 15.06.2004 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2004 No to właśnie tak piszę. Tylko nie wiem skad ci się wzięło , że sąsiad ma być rolnikem! ano dlatego zeby dostac prawo zabudowy siedliskowej, zdaje sie ze o to chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 18.06.2004 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Czy on rolnik czy nie to bez znaczenia, ale musi mieć dom, żeby można było określić rodzaj zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.06.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Właśnie .Sąsiad może być nawet księdzem, byle na jego działce poza kościołem był dom mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy12 21.06.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 witam mam pytanko czy do zabudowy siedliskowej jest potrzebny akt własnosci ziemi rolnej czy wystarczy tylko umowa dzierzawy jeżeli tak czy jest ustawowo okre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy12 21.06.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Witam jeszcze raz mam działke o pow.2200m2 rolną w podwarszawskiej gminie do zabudowy siedliskowej chcę wydzierżawić resztę tj.2,20Ha i moje pytanie brzmi czy sama umowa dzierżawy wystarczy do uzyskania pozwolenia na zabudowę siedliskową czy jest potrzebny akt własności ziemi ( ustawodawca tu zostawia furtkę ) bo gdy rozmawiałem z kier.geodezji w gminie to nie dał mi jednoznacznej odp. więc chyba to zależy od dowolnej interpretacji przepisów i humoru urzędnika lub tego co jest powszechne ..$.. . Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 21.06.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Trzeba mieć "tytuł prawny" do gruntu. Więc może być umowa dzierżawy. Przynajmniej u mnie, ale "co kraj to obyczaj" a u nas "co urzędas to interpretacja". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lola 22.06.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 A o co chodzi z tym Krusem? z tego co wiem nawet jak ma się ziemie a płaci sie Zus to krusu nie trzeba. Zus zawsze stoi nad krusem. Czy może jednak powinnam płacic ten Krus. mam zabudowe siedliskowa, 1ha30 i nikt sie o krus nie upominała, bo normalnie pracuje zawodowo. moze ktos mi to rozjasni? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 26.06.2004 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Krusu nie musisz płacić. Budować można na cudzej ziemi. Można nie być właścicielem nawet centymetra, ale właściciel musi wyrazić zgodę na zabudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts