Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kalina wśród brzóz

fafulja

Recommended Posts

• Odpowiedzi 211
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej! Kibicuję z całego serducha. Nie dziwię się decyzji. Chciałabym kiedyś mieć taki widok... albo na góry...

Twój dom to taka czysta karta w tej chwili, możesz iść w każdym kierunku, ciekawa jestem jaki wybierzesz :) Będę zaglądała. Pisz często, wklejaj inspiracje a przy edycji nie musisz podawać powodu :) - za pierwszym razem też podałam :))

to tu są jakieś standardy?

Nie przejmuj się, im bardziej nieszablonowo tym lepiej chyba. A i tak najważniejsze abyś Ty była zadowolona. Nie przejmuj się zdaniem innych - będziemy CI doradzać a nie mówić co jest lepsze :) Wszyscy tu są raczej życzliwi i chcą pomagać a Ty możesz ale nie musisz z tej pomocy korzystać :) Nie czuj się zobowiązana do niczego. Wszyscy tu jesteśmy z tego samego powodu :D

Co do inspiracji to pomysłów 1500,ale niestety po zrobieniu tego co niezbędne- kotłownia, gładzie,strop,jedna z łazienek, podłogi- finanse pozwolą mi tylko na realizację niektórych i pewnie na raty. I tak za mną chodzi kilka pomysłów,do realizacji "tymi ręcami", aleczy starczy wyobrażni i talentu?

a977a929e6731df03a981af2c9086d84.jpg68a33eb1c3e48aae0a0508b951a7edfd.jpg82f5d2ba9db102e4dcc29ec44c8eaeda.jpg73fb89898a787efe67abe997fda2962d.jpg

tak na szybko i ku pamięci... a jak będzie? czas pokaże

Edytowane przez fafulja

Witam kolejnych gości :) dzis pierwszy "dzień otwarty" w nowym, pustym na razie lokum

. Macie piękne, duże okna.
te okna to jeden z powodów,dla których zapragnęłam właśnie tego domu :) ale też będę mieć z nimi problem -wieczorami salon może się upodobnić do wystawy sklepowej lub sceny- jeden z pierwszych tematów do ogarnięcia to taki system "zasłaniania",który w dzień będzie nie rzucający się w oczy, a wieczorem nas osłoni Edytowane przez fafulja

okna,oknami-kilka koncepcji jest- ale do tego wrócę nieco później -na pierwszy,a właściwie drugi ogień, zaraz za kotłownią pójdą stropy i podwieszane sufity( choć niespecjalnie lubię,ale dają ciekawą możłiwośc rozmieszczenia światła - i tu moja prośba - jak rozplanować wyjścia do lamp na płaszczyźnie sufitu i ew. gdzie lampy stojące a gdzie kinkiety?Najpilniejsze są te sufitowe,bo trzeba je pociągnac nad stropem - mamy drewnianą konstrukcję i a na to pójdziek-g. rzut w poście nr 7. proszę o podpowiedzi :)

Chaos ogólny panuje w moich koncepcjach- jednocześnie myślę o suficie,podłogach, oknach, łazienkach... A wszystko dlatego, że gdy tylko zabrzmi gwizdek-czytaj-sprzeda się nasze obecne lokum nie będzie czasu na dywagacje- trzeba będzie działać. Dzis trochę o podłogach - miotam się pomiędzy gresem półpolerem,oscylującym wokół szarości a drewnopodobnym

kilka pomysłów

Indus_szary-duzy.jpgmission_szary_ceramika gres.jpgsolid szary cer gres.jpgVulcan_szary cer gres.jpgceramika gres excellent.jpg

Domek baardzo przyjemnie się prezentuje - nie dziwię się że Was uwiódł:yes:

Rozkład faktycznie trochę niewygodny (przejście przez salon do kuchni) ale za TAKIE okna w jadalni też wiele mogłabym wybaczyć:D

BTW - nie wiem czemu wszyscy tak bardzo przejmują się tą prywatnością. Fikoły zamierzacie uprawiać na stole czy jak?:) Macie piękne, duże drzewa od frontu, do tego zasłony i wystarczy:D.

Aaa, czy mogę jeszcze jedną, małą, nieproszoną sugestię podrzucić? Zastanówcie się nad wyrzuceniem prysznica z wc. Nie wiem czemu, jest w każdym projekcie, a IMO jest zupełnie nieprzydatny - zwłaszcza w domu parterowym.

Ogólnie - gratuluję fajnego domku i kibicuję.

Zapomniałam o dopisku w kwestii podłóg: wykończenie typu półpoler (lappato) jest podobno najbardziej optymalne pod względem utrzymania w czystości. Co do płytek drewnopodobnych - osobiście nie widziałam ich ani w sklepie, ani w domu, ale wiele osób skreśla je z definicji, jako coś, co udaje coś innego. Twój wybór :bye:

Fikołków może robić nie będziemy, choć kto wie ;) chociaż raczej nie, lata nie te... ten syndrom zasłaniania okien w moim przypadku ma chyba genezę w tym, że dziecinstwo spędziłam w mieszkaniu na parterze kamienicy w sercu miasta-i tam bez zasłaniania się obyć nie mogło. W obecnym mieszkaniu na 2 piętrze w salonie i kuchni mam cały czas odsłonięte, ale one wychodzą na łąki i są normalnej" blokowej " wielkości. W nowym domku mają prawie 3 metry szerokosci kazde, po sąsiedzku stoi taki sam dom i widziałam sceny rodzajowe u sąsiadów wieczorami jak na dłoni. Choć faktycznie oni mają nieco mniej drzew przed domem.poszukam zdjęcia, gdzie widac nasz dom z perspektywy drogi i przyjrzę się jak jest osłonięty

Co do prysznica w wc chyba go zostawię, a argumentow mam kilka-jeśli się mylę proszę mnie naprostować- po pierwsze na samo wc troche szkoda tak dużego pomieszczenia-4,5m2, po drugie w przyszłości jak dziecko podrośnie przydadzą się dwa miejsca gdzie jednocześnie można doprowadzić sie do czystości. Myślałam o otwartym prysznicu z odpływem liniowym na całą szerokość krotkiej ściany, takim bez barierowym, być może w przyszłości trzeba będzie zapewnić opiekę mamie M. Drugien łazience chciałabym nadac nieco przestronniejszy charakter, myślę o wannie wolnostojącej, i tam z prysznica chciałabym zrezygnować. No i najbardziej przyziemny powód- najpierw będzie robiona mała łazienka( finanse :( ) a gdzieś myć się trzeba ;)

Co do podłog- nie jestem zwolennikiem "inspirowanych" mebli - w tym sensie, ze ja ich nie kupię, jak ktoś lubi i ma- nic mi do tego, ale nie przeszkadza mi płytka udająca drewno- o ile jest ładna i dobrze położona, pewnie że wolałabym prawdziwe dechy- ale podłogówka wymaga specjalnych- czyli finanse( monotematyczna jestem, wiem) a poza tym mam 2 duże psy i w moim domu zawsze coś z.pazurami będzie biegać po podłodze a drewno średnio to chyba lubi.

witaj - piękne okna!!!

z prysznica w wc też bym nie rezygnowała - skoro macie dziecko to by wieczorem dwie osoby jednocześnie mogły się kąpać - przykładowo: rodzic w łazience a dziecko w wc

ja też mam dom parterowy i w nim są dwie łazienki + wc jeszcze... w wc też miał być prysznic dodatkowy, ale mąż tupnął nogą że trzecia łazienka to już przesada :-P i się nie zgodził

a jak chciałabyś drewno na podłodze to proponuję to przeliczyć jeszcze :)

bo ładne drewnopodobne płytki kosztują sporo, do tego klej na podłogówkę też tani nie jest - a jego idzie bardzo dużo :( + fuga, której też dużo

może się okazać że deska podłogowa + klej by ją przykleić wyjdzie dużo taniej - wg mnie tak będzie

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...