Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lampki podszafkowe w kuchni - jakie polecacie? + oświetlenie pomieszczenia.

Recommended Posts

Jakie polecacie lampki podszafkowe w kuchni? Pochwalcie się jakie macie, jak są włączane i jak się sprawują.

Możecie podesłać też foto :)

Robię gruntowny remont kuchni, więc nie ma problemu z poprowadzeniem instalacji.

Również mile widziane porady odnośnie całego oświetlenia w kuchni

(pomieszczenie 4x4m, na dwóch ścianach ciąg mebli, nad nimi planuję sufitowy schodek z halogenami + główna lampa na środku sufitu)

Ja wczoraj zamontowałem taśmę LED.Ładnie oświetla blat.W każdym miejscu jest jednakowo widno.Wcześniej miałem halogenki i było kiepsko.

Tylko taśma IP 65.

Jest jednak mały problem.Taśma jest dosyć ciężka i ta fabryczna taśma samoprzylepna słabo trzyma.Dzisiaj rano cała taśma leżała na blacie.

Można dokupić specjalne szyny do montażu,ale ja tego nie chciałem.Nakleiłem na szafki,kupioną wcześniej,taśmę dwustronną i do niej przykleiłem taśmę LED.Na razie trzyma.

Ja kupiłem taśmę LED RGB(kolorową). Tak chciała żona.Z racji,że mamy w salonie aneks kuchenny to niby dla nastroju.

Tobie mogę polecić;

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=ta%C5%9Bma+led+ip65+zestew&bmatch=seng-v6-2-default-0905

Coś sobie na pewno znajdziesz.Zależy ile metrów potrzebujesz.

Taśma TESA,ta z reklamy jest dobra,ale ja zastosowałem zwykłą piankową.

Edytowane przez tesel

ok dzięki :) jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to proszę wysyłać.

A mam jeszcze inne pytanie, da się zrobić "ściemniacz"?

Ale nie chodzi mi o pokrętło we włączniku.

Chodzi mi o to, aby po wciśnięciu włącznika, lampki stopniowo się rozjaśniły, zamiast natychmiast się włączyć.

Tak samo z wyłączeniem, zamiast szybko zgasnąć, to niech się powoli wygaszą.

Jak można uzyskać taki efekt? Chciałbym to samo zrobić z halogenami.

• 2 weeks później...
A sama montujesz lampki? I chodzi o lampki pod szafkami czy na suficie?

Na jakiej zasadzie będzie to działać? Gdzie będzie czujnik ruchu"?

Montować będzie firma, która robi nam meble na wymiar do kuchni, czujnik będzie po zbliżeniu ręką, coś takiego jak na taśmie led, lampki bedą pod szafkami. Chociaż te na suficie podwieszanym też mi się podobają.

• 3 weeks później...

Ostatnio firma Kluś wypuściła na rynek nowy profil do oświetlenia blatów, kąt świecenia 30 stopni, więc świeci ładnie na blat. Można w nim zamontować 2 paski LED, co pozwoli uzyskać sporo światła

http://skroc.pl/f080a

http://www.salonled.pl/19319-thickbox_default/profil-aluminiowy-led-loc-30.jpg

A słuchajcie, co myślicie o czujniku ruchu jako włącznik?

Używa ktoś z was takiego rozwiązania?

Tak sobie pomyślałem, że można nawet na całej długości blatu (mam łącznie prawie 8m blat) zamontować kilka czujników w różnych miejscach, a każdy z nich miałby gasić i zapalać cały blat. Ciekawe tylko jak by to wyszło w praktyce.

W castoramie są tańsze, i identyczne, panie reklamodawco :p

Pokazałem alternatywe, trzeba było napisać wcześniej tutaj, że w Castoramie są takie profile, bo nie każdy chodzi po Castoramach i wie, że tam mozna znaleźć taki profil

Chcialem pomóc, pokazałem produkt, Ty gdzie można znaleźć taniej i wszystko ok, bo przecież o to chodzi tutaj