wladziugse 11.10.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Tak jak jak w temacie forumowicze. Czy istnieją fimy które na zlecenie zburza mój komin w domu i w miejsce postawia nowy? Stary wymagał by kapitalnego remontu co kompletnie sie nie opłaca. Pochodze z okolic Poznania i czy znacie tam jakieś firmy zajmujace sie takim czyms? No i oczywiscie cena takiej uslugi. Komin w polowie przebiega wzdluz domu jako sciana zewnetrzna i nastepne pol w domu az do piwnicy. Mam nadzieje ze sa takie firmy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.10.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Uważaj aby na koniec takiego wyburzania dom został cały ....Zacznij od nadzoru budowlanego .. Jest to zlecenie dla firmy ogólnobudowlanej . Może zamiast ten wyburzać możesz dostawić do ściany nowy komin systemowy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 12.10.2014 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Uważaj aby na koniec takiego wyburzania dom został cały .... Zacznij od nadzoru budowlanego .. Jest to zlecenie dla firmy ogólnobudowlanej . Może zamiast ten wyburzać możesz dostawić do ściany nowy komin systemowy ?? Tylko przy dobudowie chyba potrzebne jest wiele dokumentów, oraz nowe plany robic itd? Mam racje czy sie myle, z tego co doczytalem to dobudowanie komina same papierki mnie sporo wyniosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.10.2014 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Kominy buduje się jako wolno stojące i będące elementem ścian - tak jak u Ciebie.. Te drugie są elementem konstrukcyjnym budynku. Ruszanie tego to idiotyzm. Rozpruć możesz i wkład wcisnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladziugse 14.10.2014 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Kominy buduje się jako wolno stojące i będące elementem ścian - tak jak u Ciebie.. Te drugie są elementem konstrukcyjnym budynku. Ruszanie tego to idiotyzm. Rozpruć możesz i wkład wcisnąć... Juz to do mnie dotarlo. Dlatego nie bede go ruszać. Jednak rozpruc tzn co zrobic? Komin w pewnym miejscu ma uskok w bok i to jest duzy tez minus. Mysle nad postawieniem systemowego przy scianie zewnetrznej. Jednak mam kilka "ale", czy w piwnicy bede mogl sie przebic przez sciane aby dojsc do niego na zewnatrz? Czy to moze mocno naruszyc konstrukcje domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.10.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Na pewno mniej jak rozkuwanie komina związanego konstrukcyjnie ze ścianą .Przy okazji ,czy zauważyliście jak czę sto architekci wnętrz projektując kominek beztrosko rysują go pod kominem ??Ostatnio widziałem wrysowany pod systemowym... "to go wyburzycie.." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atyp1 25.09.2016 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2016 Jednym z rozwiązań jest rozkucie komina w kilku miejscach (niekiedy prawie na całej długosci) i wsuniecie wsadu ze stali nierdzewnej , lub w przypadku wentylacji nawet z pcv. Przy rozkuwaniu warto zachowac strzepy aby pozniej kominy przemurowac. Istnieje tez mozliwosc wykucia miejsca na pustaki kominowe, ale to zalezy od tego w jakim stopniu komin stanowi element nosny i konstrukcyjny budynku. Najczesciej nie stanowi on istotnego elementu na którym opiera się płyty żelbetowe, ale w przypadku np stropów kleina, lub stropów na belkach czesto podparcie znajdują tam elementy stalowe , różnego rodzaju "wymiany" itp. Niestety systemu kominowe i wentylacyjne jak wiele współczesnych "nowatorskich" rozwiązań są niedoskonałym rozwiązaniem. Ich ściany nie dość, że nie mogą stanowić żadnego oparcia ani wypełnienia, to są na tyle cienkie, że czesto pojawiają się pękniecia a nawet w przypadku błedów na górze poziome przecieki na spoinach. Nie bardzo jest też możliwość zakotwić je do istniejącego muru. Dlatego też, jeśli istnieje obawa, że wyrzucenie murowanego komina naruszy konstrukcje budynku (często był on integralną czescia sciany nosnej) , a ilosc przewodów Panu odpowiada, to lepiej je zaadoptowac w powyzszy sposob przez rozkucie. Można też usunąć część ceglanego komina starając się nie rozbić ciągłości ściany i jego miejsce wstawic pion z pustaków kominowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts