kaawon 11.10.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witam,Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Jaki element budynku jest uznawany za jego krawędź przy mierzeniu TYCH 4 METRÓW do granicy działki? Czy jest to krawędź parapetu wystającego poza izolację i tynk? Czy tynk właśnie? Czy może okap dachu i rynna? Czy schodki wejściowe do domu, czy okap nad nimi? Czy jakiś filar przy takim okapie? Przekopałem forum i nie znalazłem odpowiedzi.Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź!Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.10.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Tynk... Sąsiad musi zdemontować 5 cm ocieplenia, bo na wykuszu przekroczył 4 metry ! Jak się dowiedziałem parapety, okap dachu, poszerzenia wokół okien itp... nie wliczają się do tej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 11.10.2014 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Tynk... Sąsiad musi zdemontować 5 cm ocieplenia, bo na wykuszu przekroczył 4 metry ! Jak się dowiedziałem parapety, okap dachu, poszerzenia wokół okien itp... nie wliczają się do tej odległości. OK. Dzięki. Na ile pewna jest Twoja znajomość tematu? Nie chciałbym się przejechać i być zmuszonym do likwidacji daszku na wejściem na przykład:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 11.10.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 OK. Dzięki. Na ile pewna jest Twoja znajomość tematu? Nie chciałbym się przejechać i być zmuszonym do likwidacji daszku na wejściem na przykład:) Udzieliła mi tej informacji moja architektka. Na jednej ze ścian nie mogłem dać 20 cm ocieplenia - jak wszędzie indziej - a 16 właśnie z tego względu, że przekroczyłbym granice 4 metrów. Tak więc z tematem zapoznała mnie dosyć dokładnie - mam nadzieję ! Potwierdził to też kierownik budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaawon 11.10.2014 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Wilekie dzięki zatem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.10.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Ściana budynku .Sąsiad moich rodziców poprosił o zgodę na postawienie domu 2 metry od granicy działki ,zgodzili się nie pytając o to jaki element domu ma być tak blisko, teraz jego dach jest tak blisko że śnieg spada praktycznie na płot .. Kilka lat temu w W-wa Włochy była taka sprawa ;Dom szeregowy z "uskokami" które były granicami działek , boczna ściana ocieplany styropianem ... i właściciel sąsiedniego segmentu podał do sądu o: - usunięcie ocieplenia z JEGO DZIAŁKI ..długość ocieplonej ściany 2 metry x 10 cm izolacji- wejście na tern prywatny podczas wykonywania prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 11.10.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 bo to trzeba byc oszolomem aby tak zbudowac nie pytajac sie nie kogo o zdanie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.10.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ściana budynku . Sąsiad moich rodziców poprosił o zgodę na postawienie domu 2 metry od granicy działki ,zgodzili się nie pytając o to jaki element domu ma być tak blisko, teraz jego dach jest tak blisko że śnieg spada praktycznie na płot .. Ale zgoda tu nie ma żadnego znaczenia. Są przepisy prawa budowlanego i tyle... Dowiedziałem się, że na takie przekroczenia jest z urzędu nakazywane doprowadzenie do stanu zgodnego i tyle... czyli rozbiórka, lub projekt zamienny i np likwidacja okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 14.10.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Sąsiad moich rodziców poprosił o zgodę na postawienie domu 2 metry od granicy działki ,zgodzili się nie pytając o to jaki element domu ma być tak blisko Czy to nie jest kwestia prawa i zasad przeciwpożarowych, a nie zgody sąsiadów? Zawsze mi się wydawało, że chodzi o to żeby nie przenosił się ogień i był dostęp dla jednostek gaśniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts