lookaszpl 11.10.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witajcie, aby przeprowadzić kabel elektryczny na zewnątrz budynku elektryk naciął mi trochę folii kubełkowej. Zastanawiam się czym najlepiej to teraz uszczelnić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 11.10.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Folia kubełkowa ma chronic styropian przed uszkodzeniami mechanicznymi z ziemi i kamini dookoła domu. Nie pełni funkcji wodnochronnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.10.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 nie bezpośrednio. Pośrednio jednak pełni. Pozostała przestrzeń powietrzna (wytworzona poprzez kubełki) zdecydowanie pełni właśnie taką rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 12.10.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 A niby w jaki sposób pełni role wodnochronną ? Nawet pośrednio? Wyjaśnij proszę. Właśnie ociepliłem fundament. Styropian został pokryty siatką i klejem na wysokości 50 cm od góry w razie późniejszego klejenia płytek na wystającej z nad ziemi części. Mam zamiar teraz obłożyć folią kubełkową i zasypać. Kubełki oczywiście NA ZEWNĄTRZ żeby przysypywana ziemią folia nie wbiła kubełków w styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 12.10.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Kubełki na zewnątrz? No proszę... A ja byłem przekonany, że one są po to, aby pomiędzy nimi wilgoć znajdowała ujście .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.10.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 A niby w jaki sposób pełni role wodnochronną ? Nawet pośrednio? Wyjaśnij proszę. Właśnie ociepliłem fundament. Styropian został pokryty siatką i klejem na wysokości 50 cm od góry w razie późniejszego klejenia płytek na wystającej z nad ziemi części. Mam zamiar teraz obłożyć folią kubełkową i zasypać. Kubełki oczywiście NA ZEWNĄTRZ żeby przysypywana ziemią folia nie wbiła kubełków w styropian. jak dasz kubełki na zewnątrz, to zrobisz sobie bigos. To dość częsty błąd - niewłaściwe ułożenie folii (kubełkami na zewnątrz). Kubełki nie są od ochrony mechanicznej izolacji. One mają sprawić, że między izolacją a ziemią, pozostanie warstwa powietrza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 12.10.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 jak dasz kubełki na zewnątrz, to zrobisz sobie bigos. To dość częsty błąd - niewłaściwe ułożenie folii (kubełkami na zewnątrz). Kubełki nie są od ochrony mechanicznej izolacji. One mają sprawić, że między izolacją a ziemią, pozostanie warstwa powietrza, ...ciekawe ile pozostaje tej warstwy powietrza, gdy folie dociska tyle ton ziemi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 12.10.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ludzie zdecydujcie się z tymi kubełkami. W tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!Użytkownik fighter1983 pisze o kubełkach na zewnątrz. W innym ktoś inny odwrotnie . Bigos to jadłem wczoraj. A jak ludzie nie stosują folii kubełkowej lub jakąś zwykłą to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 12.10.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 nie ma się co decydować. Poprawne ułożenie folii kubełkowej jest takie, że kubełki (wypukłości) idą w stronę do izolacji. I nie sądź, że ziemia te kubełki zgniecie - otóż nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 12.10.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Ludzie zdecydujcie się z tymi kubełkami. W tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-! Użytkownik fighter1983 pisze o kubełkach na zewnątrz. W innym ktoś inny odwrotnie . Bigos to jadłem wczoraj. A jak ludzie nie stosują folii kubełkowej lub jakąś zwykłą to co? Odpowiedź na swoje pytanie zależna będzie czego od tej foli oczekujesz? Większość zakopuje bo jest taka moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.10.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 nie widze zadnej innej finkcji folii kubelkowej poza ochrona mechaniczna termoizolacji. jakie odprowadzenie wilgosci, i po co ja odprowadzac i jak niby ja odproweadzac przy wysokim [poziomie wod gruntowych? stoi w wodzie i tyle...przed niczym nie chroni.... Nalezy zalozyc ze taki "system wentylowania" nie dziala bo nie ma roznicy cisnien - tam powietrez stoi. A za chwile woda wplywajaca i tak naniesie tam szlamu - piasek, glina, smieci, co kto lubi. Ta pustka powietrzna nie zadziala... bo nie moze zadzialac. IMHO: uzywanie tego typu argunentow ze to dodatkowa izolacja typu lekkiego, dodatkowa wentylacja, dodatkowe cokolwiek poza ochrona przedf mechanicznym uszkodzeniem w. termoizolacyjnej to po prostu [proba dorobienia ideologii do czegos co i tak nie zadziala. vega1: na czym konkretnie ten "bigos" bedzie polegal powiedz mi prosze. Co takiego zlego sie stanie w ukladzie: sciana fundamentowa+dobra izolacja szlamowa cementowa lub bitumiczna 2skladnikowa typu ciezkiego, XPS plus folia kubelkowa kubelkami w strone gruntu. Co takiego zlego sie w tym ukladzie warstw stanie. Przekornie jeszcze dodam ze folia kubelkowa bez zadnych listew, polaczona na zaklady bez klejenia, laczenia etc, XPS nie kolkowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 13.10.2014 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 proszę sobie zrobić proste doświadczenie. Położyć folię kubełkową na świeżej wylewce na oba sposoby - kubełkami do góry oraz kubełkami do dołu. Po załóżmy dobie, w wytłoczkach kubełków będzie pełno wykroplonej pary wodnej. Od drugiej strony, czyli kubełkami w dół - tej wilgoci nie będzie, lub będzie jej mniej. Tak samo to działa na fundamentach. Weź pod uwagę, że nie wszyscy ocieplają fundamenty. Folię kubełkową daje się też na fundamenty bez izolacji termicznej - i po co? Po to aby chronić je mechanicznie przed ziemią? Nie - daje się ją po to, aby fundament mógł oddychać. Listwa startowa zamykająca folię kubełkową, nie jest idealnie szczelna. Potrafię sobie wyobrazić, jak znajdująca się wilgoć między izolacją termiczną a folią kubełkową znajduje ujście jako para wodna między kubełkami.Nie potrafię sobie jednak wyobrazić tej sytuacji, gdy położysz folię kubełkową kubełkami do gruntu. Wilgoć zostanie w pustych wytłoczkach. Reasumując, lepiej nie dawać folii kubełkowej wcale (i zrobić tak jak piszesz), aniżeli położyć ją na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moje_k 10.11.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Jeśli chodzi o montaż folii kubełkowej, to znalazłam w sieci taki oto przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.11.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2014 Kubełkami do ściany, kubełkami na zewnątrz - każdy daje jak chce i potem uzasadnia swój jednie słuszny wybór PS. chociaż sam jej nie mam to jednak skłaniam się ku zdaniu że sprawdza się jedynie jako ochrona mechaniczna styropianu i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 11.11.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 nie prawda. Nie wolno iść tym tokiem myślenia. Jeśli coś zostało wymyślone w jakimś celu to należy to użyć w sposób jaki przewidują producenci i sztuka budowlana.Układanie folii kubełkowej w inny sposób aniżeli kubełkami do izolacji/fundamentu jest dużym błędem. Dlatego należy powtarzać do znudzenia: kubełki wypukłe mają iść w stronę izolacji termicznej/fundamentów. I to jest jedyny poprawny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 11.11.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 To jeśli ktoś ładuje kubełki odwrotnie to jest dziwne .. lepiej już zwykła folia się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.11.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Oczywiście ze kubełkami do ściany. Gostek chciał mi zrobić odwrotnie to potem odkopywał i zmieniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 11.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 A dałeś Autorusie kubełki na styro czy na ścianę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.11.2014 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 W jednej lokalizacji o której pisałem dałem na ścianę. W iglo jest na styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 12.11.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 mój kolega kiedyś dwa razy odkopywał z zmienial ulozenie folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts