Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubelkowa - czym uszczelnić

lookaszpl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A niby w jaki sposób pełni role wodnochronną ? Nawet pośrednio? Wyjaśnij proszę. Właśnie ociepliłem fundament. Styropian został pokryty siatką i klejem na wysokości 50 cm od góry w razie późniejszego klejenia płytek na wystającej z nad ziemi części. Mam zamiar teraz obłożyć folią kubełkową i zasypać. Kubełki oczywiście NA ZEWNĄTRZ żeby przysypywana ziemią folia nie wbiła kubełków w styropian.

A niby w jaki sposób pełni role wodnochronną ? Nawet pośrednio? Wyjaśnij proszę. Właśnie ociepliłem fundament. Styropian został pokryty siatką i klejem na wysokości 50 cm od góry w razie późniejszego klejenia płytek na wystającej z nad ziemi części. Mam zamiar teraz obłożyć folią kubełkową i zasypać. Kubełki oczywiście NA ZEWNĄTRZ żeby przysypywana ziemią folia nie wbiła kubełków w styropian.

jak dasz kubełki na zewnątrz, to zrobisz sobie bigos. To dość częsty błąd - niewłaściwe ułożenie folii (kubełkami na zewnątrz).

Kubełki nie są od ochrony mechanicznej izolacji. One mają sprawić, że między izolacją a ziemią, pozostanie warstwa powietrza,

jak dasz kubełki na zewnątrz, to zrobisz sobie bigos. To dość częsty błąd - niewłaściwe ułożenie folii (kubełkami na zewnątrz).

Kubełki nie są od ochrony mechanicznej izolacji. One mają sprawić, że między izolacją a ziemią, pozostanie warstwa powietrza,

...ciekawe ile pozostaje tej warstwy powietrza, gdy folie dociska tyle ton ziemi...

Ludzie zdecydujcie się z tymi kubełkami. W tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!

Użytkownik fighter1983 pisze o kubełkach na zewnątrz. W innym ktoś inny odwrotnie .

Bigos to jadłem wczoraj. A jak ludzie nie stosują folii kubełkowej lub jakąś zwykłą to co?

Ludzie zdecydujcie się z tymi kubełkami. W tym wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!

Użytkownik fighter1983 pisze o kubełkach na zewnątrz. W innym ktoś inny odwrotnie .

Bigos to jadłem wczoraj. A jak ludzie nie stosują folii kubełkowej lub jakąś zwykłą to co?

Odpowiedź na swoje pytanie zależna będzie czego od tej foli oczekujesz?

Większość zakopuje bo jest taka moda.

nie widze zadnej innej finkcji folii kubelkowej poza ochrona mechaniczna termoizolacji. jakie odprowadzenie wilgosci, i po co ja odprowadzac i jak niby ja odproweadzac przy wysokim [poziomie wod gruntowych? stoi w wodzie i tyle...przed niczym nie chroni.... Nalezy zalozyc ze taki "system wentylowania" nie dziala bo nie ma roznicy cisnien - tam powietrez stoi. A za chwile woda wplywajaca i tak naniesie tam szlamu - piasek, glina, smieci, co kto lubi.

Ta pustka powietrzna nie zadziala... bo nie moze zadzialac.

IMHO: uzywanie tego typu argunentow ze to dodatkowa izolacja typu lekkiego, dodatkowa wentylacja, dodatkowe cokolwiek poza ochrona przedf mechanicznym uszkodzeniem w. termoizolacyjnej to po prostu [proba dorobienia ideologii do czegos co i tak nie zadziala.

vega1: na czym konkretnie ten "bigos" bedzie polegal powiedz mi prosze. Co takiego zlego sie stanie w ukladzie: sciana fundamentowa+dobra izolacja szlamowa cementowa lub bitumiczna 2skladnikowa typu ciezkiego, XPS plus folia kubelkowa kubelkami w strone gruntu. Co takiego zlego sie w tym ukladzie warstw stanie. Przekornie jeszcze dodam ze folia kubelkowa bez zadnych listew, polaczona na zaklady bez klejenia, laczenia etc, XPS nie kolkowany?

proszę sobie zrobić proste doświadczenie. Położyć folię kubełkową na świeżej wylewce na oba sposoby - kubełkami do góry oraz kubełkami do dołu.

Po załóżmy dobie, w wytłoczkach kubełków będzie pełno wykroplonej pary wodnej. Od drugiej strony, czyli kubełkami w dół - tej wilgoci nie będzie, lub będzie jej mniej.

Tak samo to działa na fundamentach. Weź pod uwagę, że nie wszyscy ocieplają fundamenty. Folię kubełkową daje się też na fundamenty bez izolacji termicznej - i po co? Po to aby chronić je mechanicznie przed ziemią? Nie - daje się ją po to, aby fundament mógł oddychać.

Listwa startowa zamykająca folię kubełkową, nie jest idealnie szczelna. Potrafię sobie wyobrazić, jak znajdująca się wilgoć między izolacją termiczną a folią kubełkową znajduje ujście jako para wodna między kubełkami.

Nie potrafię sobie jednak wyobrazić tej sytuacji, gdy położysz folię kubełkową kubełkami do gruntu. Wilgoć zostanie w pustych wytłoczkach.

Reasumując, lepiej nie dawać folii kubełkowej wcale (i zrobić tak jak piszesz), aniżeli położyć ją na odwrót.

• 4 weeks później...

nie prawda. Nie wolno iść tym tokiem myślenia. Jeśli coś zostało wymyślone w jakimś celu to należy to użyć w sposób jaki przewidują producenci i sztuka budowlana.Układanie folii kubełkowej w inny sposób aniżeli kubełkami do izolacji/fundamentu jest dużym błędem.

Dlatego należy powtarzać do znudzenia: kubełki wypukłe mają iść w stronę izolacji termicznej/fundamentów.

I to jest jedyny poprawny sposób.