dozrc 13.11.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 A ja potwierdzę, że kierunek folii nie ma większego znaczenia. Z doświadczenia powiem, że kubełki do termoizolacji czyli forsowane przez niektórych przestrzenie powietrzne to idealne miejsce dla rozrostu korzeni i wszelkiej maści zgnilizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 14.11.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 kolego dozrc wybacz, ale to co piszesz to raczej jest ignoranctwo a nie doświadczenie. Albo może powiedz mi, po co wymyślono styropian ryflowany? Tam może też kierunek ułożenia nie ma znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.11.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Kubełkami do budynku, koniec pieśni.ryflowany ? to wymysł cyrulików od budynków szkieletowych.że niby ma kondensat odprowadzić ... w niepoprawnie zrobionej przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 15.11.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 17.11.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Tony ziemi idealnie wciskają kubełki w termoizolację (nawet z XPS) więc rzekoma przestrzeń, która ma tam być w większości nie istnieje. Postaram sie poszukać zdjęcia syfu (2-3 letniego) jaki nagromadził się i "urósł" za folią kubełkową, zdjęcia wykonane podczas naprawy niefachowo wykonanej izolacji pionowej (właściwie jej braku).Ryflowany styropian moim zdaniem jest bublem, bo to nadal w większości EPS i nikomu jeszcze nie zakopałem go w fundamencie. Za to wielokrotnie wykopywałem te "hydromaxy" nasiąknięte jak gąbka. Folię kubełkową na fachowo wykonanej izolacji pionowej i termoizolacji fundamentu z powodzeniem zastąpić może folia budowlana, bo tak na prawdę spełnia ona jedynie funkcję ochronną podczas zasypywania. Takie moje zdanie. Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.11.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Też tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Dałem kubełkami do ściany zasypałem żwirem i później przesuwałem żwir, żaden kubełek nie uległ zmiażdżeniu.Dwa trzeba poczytać co to jest parcie gruntu a nie pisać o tonach ziemi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 17.11.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Uwierz mi, że kubełki w stronę termoizolacji potrafią narobić bigosu. Wciskają się w termoizolację, kubełki się niejako klinują, grunt pod wpływem ciężaru zagęszcza się i napiera doprowadzając do zerwania połączeń klejowych termoizolacji, a w skrajnym wypadku uszkodzenia hydroizolacji. To nie są wymysły książkowe a z życia wzięte.Jeśli juz miałbym się czymś kierować to przemawia do mnie technologia mat drenażowych, którą stara się podrobić folia kubełkowa zgrzewana z geowłókniną. By to działało to kubełki jednak muszą być w stronę gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.11.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Czyli mówisz że wydzierałeś folię kubełkową która weszła głęboko w izolację, masz może jakieś zdjęcia?wypadało by przestrzec przed takimi działaniami innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 17.11.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Nie rozbierałem kubełków wciśniętych w xps na ścianach (widzialem efekt na poziomie-taras), wiec nie wiem do końca jak sie zachowuje, ale przy niefachowo zasypywanym i zagęszczanym wykopie efekt jestem w stanie sobie wyobrazić.Z kolei na parafundamentowych eps'ach szkody są już widoczne gołym okiem. Przejżę albumy, może coś znajdę.O tym, że w przypadku braku termoizolacji kubełek wciska się w każdą izolację, czy to bitumiczną czy szlamową chyba nie trzeba przekonywać.Tu na forum jest zdjęcie co kubełki zrobiły z papą...Edit: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dzięki. Tylko właśnie dochodzimy do jednego ważnego pytania, jak poprawnie wykonać takie coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.11.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Nie rozbierałem kubełków wciśniętych w xps na ścianach (widzialem efekt na poziomie-taras), wiec nie wiem do końca jak sie zachowuje, ale przy niefachowo zasypywanym i zagęszczanym wykopie efekt jestem w stanie sobie wyobrazić. Z kolei na parafundamentowych eps'ach szkody są już widoczne gołym okiem. Przejżę albumy, może coś znajdę. O tym, że w przypadku braku termoizolacji kubełek wciska się w każdą izolację, czy to bitumiczną czy szlamową chyba nie trzeba przekonywać. Tu na forum jest zdjęcie co kubełki zrobiły z papą... Edit: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG Nareszcie. Piekne zdjecie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mnie nurtuje jedno zasadnicze pytanie, czy to jest estetyka czy rzeczywisty problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.11.2014 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mnie nurtuje jedno zasadnicze pytanie, czy to jest estetyka czy rzeczywisty problem. skoro mechaniczne uszkodzenia hydroizolacji i brak jednolitej, rownej warstwy izolacji nie jest problemem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 18.11.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Pytanie czy ta hydroizolacja izolacji termicznej jest faktycznie konieczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.11.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Pytanie czy ta hydroizolacja izolacji termicznej jest faktycznie konieczna... to jest izolacja na fundamencie. a nei na termoizolacji. nie powinno sie robic izolacji na termoizolacji.. bo to troche bez sensu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 18.11.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Mam piwnicę murowaną z bloczka betonowego i powiem tak po wymurowaniu jest on tak nierówny że zrobić dobrą izolację na nim nie jest proste ani tanie. Powinno się tynkować ale komu się chce. Sam zrobiłem tam izolację a na termoizolacji zrobiłem ponowną izolację od wilgoci. Robocizna własna, materiał tani więc zrobiłem. Po przyklejeniu styro i klej siatka klej robi się równa powierzchnia i dlatego izolacja wg mnie mam sens być ciągła.Nie zamierzam przekonywać nikogo że tak jest lepiej czy najlepiej, do mnie to przemawia i dlatego tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 trudno sprzeczać się ze zdjęciem. Pytanie, czy nie popełniono innych błędów wykonawczych? Rodzaj izolacji? Może przyłożyli folię za szybko? Nie zmienia to faktu, że kubełki mają iść w stronę w jaką były dane. I nawet ta jedna wpadka tego nie zmienia. Nie każdy przypadek jest taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.11.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 trudno sprzeczać się ze zdjęciem. Pytanie, czy nie popełniono innych błędów wykonawczych? Rodzaj izolacji? Może przyłożyli folię za szybko? Nie zmienia to faktu, że kubełki mają iść w stronę w jaką były dane. I nawet ta jedna wpadka tego nie zmienia. Nie każdy przypadek jest taki sam. eee tam... to jest wlasnie ten odwieczny spor w ktora strone kubelki - to zdjecie oznacza: SZACH MAT dla kubelkow w strone izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.11.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 więc skoro tak, to wychodziłoby na to, że to szach mat dla folii kubełkowej bo kubełkami w drugą stronę ani tyle. A przecież stosuje się ją nagminnie. Chhyba nie powiesz mi że tysiące osób, kierowników, konstruktorów itd. nie mają pojęcia co robią. To zdjęcie które pokazałeś nie mówi nam nic. Owszem widać na nim ślady po kubełkach. ale nie wiemy czy izolacja została wykonana poprawnie. A może się im spieszyło? Tak naprawdę, te kubełki zostały wymyślone w innym celu niż ochrona mechaniczna fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts