Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia kubelkowa - czym uszczelnić

lookaszpl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tony ziemi idealnie wciskają kubełki w termoizolację (nawet z XPS) więc rzekoma przestrzeń, która ma tam być w większości nie istnieje. Postaram sie poszukać zdjęcia syfu (2-3 letniego) jaki nagromadził się i "urósł" za folią kubełkową, zdjęcia wykonane podczas naprawy niefachowo wykonanej izolacji pionowej (właściwie jej braku).

Ryflowany styropian moim zdaniem jest bublem, bo to nadal w większości EPS i nikomu jeszcze nie zakopałem go w fundamencie. Za to wielokrotnie wykopywałem te "hydromaxy" nasiąknięte jak gąbka.

Folię kubełkową na fachowo wykonanej izolacji pionowej i termoizolacji fundamentu z powodzeniem zastąpić może folia budowlana, bo tak na prawdę spełnia ona jedynie funkcję ochronną podczas zasypywania. Takie moje zdanie. Amen

Uwierz mi, że kubełki w stronę termoizolacji potrafią narobić bigosu. Wciskają się w termoizolację, kubełki się niejako klinują, grunt pod wpływem ciężaru zagęszcza się i napiera doprowadzając do zerwania połączeń klejowych termoizolacji, a w skrajnym wypadku uszkodzenia hydroizolacji. To nie są wymysły książkowe a z życia wzięte.

Jeśli juz miałbym się czymś kierować to przemawia do mnie technologia mat drenażowych, którą stara się podrobić folia kubełkowa zgrzewana z geowłókniną. By to działało to kubełki jednak muszą być w stronę gruntu.

Nie rozbierałem kubełków wciśniętych w xps na ścianach (widzialem efekt na poziomie-taras), wiec nie wiem do końca jak sie zachowuje, ale przy niefachowo zasypywanym i zagęszczanym wykopie efekt jestem w stanie sobie wyobrazić.

Z kolei na parafundamentowych eps'ach szkody są już widoczne gołym okiem. Przejżę albumy, może coś znajdę.

O tym, że w przypadku braku termoizolacji kubełek wciska się w każdą izolację, czy to bitumiczną czy szlamową chyba nie trzeba przekonywać.

Tu na forum jest zdjęcie co kubełki zrobiły z papą...

Edit: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG

http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG

Nie rozbierałem kubełków wciśniętych w xps na ścianach (widzialem efekt na poziomie-taras), wiec nie wiem do końca jak sie zachowuje, ale przy niefachowo zasypywanym i zagęszczanym wykopie efekt jestem w stanie sobie wyobrazić.

Z kolei na parafundamentowych eps'ach szkody są już widoczne gołym okiem. Przejżę albumy, może coś znajdę.

O tym, że w przypadku braku termoizolacji kubełek wciska się w każdą izolację, czy to bitumiczną czy szlamową chyba nie trzeba przekonywać.

Tu na forum jest zdjęcie co kubełki zrobiły z papą...

Edit: http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG

http://www.dunakanyar.net/~kszarkowicz/Murator/Kubelki.JPG

Nareszcie. Piekne zdjecie....

Mnie nurtuje jedno zasadnicze pytanie, czy to jest estetyka czy rzeczywisty problem.

skoro mechaniczne uszkodzenia hydroizolacji i brak jednolitej, rownej warstwy izolacji nie jest problemem....

Pytanie czy ta hydroizolacja izolacji termicznej jest faktycznie konieczna...

to jest izolacja na fundamencie. a nei na termoizolacji. nie powinno sie robic izolacji na termoizolacji.. bo to troche bez sensu...

Mam piwnicę murowaną z bloczka betonowego i powiem tak po wymurowaniu jest on tak nierówny że zrobić dobrą izolację na nim nie jest proste ani tanie. Powinno się tynkować ale komu się chce. Sam zrobiłem tam izolację a na termoizolacji zrobiłem ponowną izolację od wilgoci. Robocizna własna, materiał tani więc zrobiłem. Po przyklejeniu styro i klej siatka klej robi się równa powierzchnia i dlatego izolacja wg mnie mam sens być ciągła.

Nie zamierzam przekonywać nikogo że tak jest lepiej czy najlepiej, do mnie to przemawia i dlatego tak zrobiłem.

trudno sprzeczać się ze zdjęciem. Pytanie, czy nie popełniono innych błędów wykonawczych? Rodzaj izolacji? Może przyłożyli folię za szybko? Nie zmienia to faktu, że kubełki mają iść w stronę w jaką były dane. I nawet ta jedna wpadka tego nie zmienia. Nie każdy przypadek jest taki sam.

trudno sprzeczać się ze zdjęciem. Pytanie, czy nie popełniono innych błędów wykonawczych? Rodzaj izolacji? Może przyłożyli folię za szybko? Nie zmienia to faktu, że kubełki mają iść w stronę w jaką były dane. I nawet ta jedna wpadka tego nie zmienia. Nie każdy przypadek jest taki sam.

eee tam... to jest wlasnie ten odwieczny spor w ktora strone kubelki - to zdjecie oznacza: SZACH MAT dla kubelkow w strone izolacji

więc skoro tak, to wychodziłoby na to, że to szach mat dla folii kubełkowej bo kubełkami w drugą stronę ani tyle. A przecież stosuje się ją nagminnie. Chhyba nie powiesz mi :) że tysiące osób, kierowników, konstruktorów itd. nie mają pojęcia co robią.

To zdjęcie które pokazałeś nie mówi nam nic. Owszem widać na nim ślady po kubełkach. ale nie wiemy czy izolacja została wykonana poprawnie. A może się im spieszyło? Tak naprawdę, te kubełki zostały wymyślone w innym celu niż ochrona mechaniczna fundamentów.