mrtomasz 11.10.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Witam. Posiadam dach skośny, dwustronny, nachylenie dachu to 27 stopni w pełnym odeskowaniu wraz z papą oraz blacho-dachówką na papie. Krokwie położone są nietypowo do obecnych norm budowlanych, tj. położone są one co 90 cm równolegle do kalenicy (załączam obrazek). Zwracam się z następującym zapytaniem: Jak zrobić ocieplenie poddasza, by para pomiędzy watą a odeskowaniem, mogła swobodnie uciec? Mam zamontowane w papie plastikowe grzybki do odprowadzania pary. Czy w belkach ponawiercać dziury co 40 cm, by para mogła spokojnie wyjść do kalenicy? Proszę o porady, gdyż chciałbym zrobić poprawną izolacje dachu. Pozdrawiam, Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 11.10.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Nie wiem co pił cieśla ale musiało być mocne Możesz obniżyć sufit na tyle aby została przestrzeń między wełną a krokwiami? Wiercenie raczej odpada bo całkiem sporo dziur by musiało być a to by osłabiło konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtomasz 12.10.2014 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Nie wiem co pił cieśla ale musiało być mocne Tak bylo w projekcie [projekt dosc stary] ]Możesz obniżyć sufit na tyle aby została przestrzeń między wełną a krokwiami? Moge i tak tez zamiezam robic, ale chodzi mi o to, czy para ucieknie szczelinami desek, oraz miedzy szczelina ktora jest miedzy deska a belka..? Wiercenie raczej odpada bo całkiem sporo dziur by musiało być a to by osłabiło konstrukcję. Moze male dziury by tak mocno nie oslabily konstrukcji, powiedzmy fi = 5-8 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 12.10.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 (edytowane) Rozwiązaniem dla ciebie są panele z pianki poliuretanowej lub pianka poliuretanowa natryskiwana między krokwie. Oba rozwiązania nie wymagają wentylacji gdyż w piance nie kondensuje się woda. Pianka natryskowa wydaje się dla ciebie lepszym rozwiązaniem. Ludzie mający normalny układ krokwi też je stosują ze względu na lepszą skuteczność cieplną poliuretanu. Nie mogę powiedzieć kto to robi bo mnie posądzą o kryptoreklamę - zapytaj mailem to ci prześlę kontakt.[email protected] Edytowane 12 Października 2014 przez dachowkaportugalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 12.10.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Tak bylo w projekcie [projekt dosc stary] Moge i tak tez zamiezam robic, ale chodzi mi o to, czy para ucieknie szczelinami desek, oraz miedzy szczelina ktora jest miedzy deska a belka..? Moze male dziury by tak mocno nie oslabily konstrukcji, powiedzmy fi = 5-8 mm? W żadnym przypadku nie osłabiaj krokwi. Jeśli już musisz użyć wełny to porób wentylację na papie między każdym segmentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andziagandzia 12.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 zrób wszystko, żeby nie osłabić konstrukcji, bo później może być bieda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 To, że projekt jest stary nie oznacza, że tak trzeba go zrealizować. Warto zapytać projektanta o ile jeszcze żyje jak zamierzał wentylować dach. Wiercenie tych belek to bardzo zły pomysł bo poza ich osłabieniem nic nie wniesie do wentylacji. Są dwa rozwiązania montaż desek ażurowo odstęp pomiędzy deskami 3~5 cm. Drugie rozwiązanie to montaż izolacji nakrokwiowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 16.10.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 dobry pomysl, ale widze, ze stara sprawa, takze moze byc krucho z projektantem ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts