Liwko 15.10.2014 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Pytanie, czy wszędzie równo zimno, czy wszędzie równo ciepło? Kolejne głupie pytanie. Przecież jak jest za zimno to grzejemy. A jak grzejemy to temperatury dochodzą do tych z ustawień. W czym zyzol problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Kolejne pytanie.Po co grzać wszystko, czyli cała chałupa ON, skoro można grzać tylko te pomieszczenia, w których jest zimno?Wiesz zdradzę ci sekret.Zimne pomieszczenia wychładzają te ciepłe.A te ciepłe, jakoś się nie kwapią do tego, żeby grzać te zimne. Edytowane 15 Października 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Kolejne pytanie. Po co grzać wszystko, czyli cała chałupa ON, skoro można grzać tylko te pomieszczenia, w których jest zimno? W domach "niewielkich" jest to praktycznie nieosiągalne aby w jednych było zimno a w drugich ciepło (+/- 1 stopień to będzie max różnica) - chyba że coś zostało skopane (dziurawe okna lub tym podobne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wiesz zdradzę ci sekret. Zimne pomieszczenia wychładzają te ciepłe. A te ciepłe, jakoś się nie kwapią do tego, żeby grzać te zimne. Jak dobrze pamiętam z fizyki to ciepłe idzie do zimnego a nie odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jakoś w łazienkach wszyscy mają 24+Idąc tym tokiem rozumowania, po co cała instalacja CO w całym domu. Wystarczy jedna w łazience, a reszta domu sama się nagrzeje;)Jakoś tego nie kupuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) Jak dobrze pamiętam z fizyki to ciepłe idzie do zimnego a nie odwrotnie. A ja pamiętam z fizyki, że ciepłe powietrze ucieka do góry, a zimne leci w dół i tam osiada. Dzięki temu powstały balony, zeppeliny itd. Edytowane 15 Października 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 A powiedz mi zyzol co za różnica czy grzejemy mocniej pół domu, czy słabiej cały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ile wody przepompujesz przez cały dom, a ile przez pół domu?A temp zasilania możesz sobie ustawić pogodynką, jedno drugiego nie wyklucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Jakoś w łazienkach wszyscy mają 24+ A to już mów za siebie mnie wystarczy 22 A ja pamiętam z fizyki, że ciepłe powietrze ucieka do góry, a zimne leci w dół i tam osiada. Też ale przede wszystkim z ciepłego do zimnego. Otwórz sobie drzwi w zimowy dzień na dwór to nawet jest duże prawdopodobieństwo że tego naocznie doświadczysz - czytaj (zobaczysz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Twierdzisz Plusfoto, że przy otwarciu drzwi albo okna ucieka tylko ciepłe powietrze, a zimne nie wlatuje.Ciekawa teoria;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.10.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Trzeba chyba zapytać jakiegoś mądrego profesora czy ciepłe powietrze dążąc do wyrównania temperatury ogrzewa zimne, czy zimne wyziębia ciepłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Wystarczy pomieszkać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ile wody przepompujesz przez cały dom, a ile przez pół domu? Masz rację, można w tydzień jakąś jedną złotówkę zaoszczędzić. Plus dla siłowników w cenie wakacji na Majorce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ktoś wierzy w samoregulację podłogówki?Bo ja już dawno przestałem w to wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Przy 100% OP kocioł/pompa powinna chodzić cały czas - czyli całą dobę czynnik powinien krążyć w układzie, a źródło ciepła ma pilnować temperatury czynnika zgodnie z KG. To się nazywa komfort i tak to powinno wyglądać. Ale jeśli ktoś jest pazerny i szkoda mu prądu na pracę pomp to może sobie bawić się w termostaty itp. Zresztą nawet przy OG woda powinna cały czas być podgrzewana i krążyć w ukłądzie - dzięki temu grzejniki cały czas są letnie a nie zimne/gorące/zimne/gorące... Przy OP nie jest to tak odczuwalne, ale za to bardziej rozciągnięte w czasie. tylko tyle ... czy raczej ... "aż" tyle potrzeba do sprawnego działania każdego układu grzewczego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Ktoś wierzy w samoregulację podłogówki? Bo ja już dawno przestałem w to wierzyć. odłącz siłowniki na pętlach i włącz pompę na stałe to się przekonasz... oczywiście zasilanie przy pomocy krzywej grzewczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 odłącz siłowniki na pętlach i włącz pompę na stałe to się przekonasz... oczywiście zasilanie przy pomocy krzywej grzewczej ... Zabijesz tym zyzolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.10.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 (edytowane) odłącz siłowniki na pętlach i włącz pompę na stałe to się przekonasz... oczywiście zasilanie przy pomocy krzywej grzewczej ... Przez 2 lata tak się męczyłem. Dlaczego teraz się z tym nie męczę? Jasiek doskonale znasz odpowiedź, bo sam korzystasz z tych dobrodziejstw. Edytowane 15 Października 2014 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.10.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 Przez 2 lata tak się męczyłem. Bystrzacha z ciebie, mi zajęło to dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts