Sovik 12.10.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam wszystkich, chciałbym sie poradzić bo napotkałem pewien problem, dach jest pokryty blachą ,a pod blachą na łaty ułożona folia -taka zwykła (nie mylić z membraną), prawidłowo powinna być membrana paroprzepuszczalna , jak wykonać teraz prawidłowo ocieplenie takiego poddasza ,poddasze będzie zamieszkane więc obawiam się jakiegoś skraplania wody na tej foli ,jak się zabezpieczyć przed przykrą niespodzianką w zimie ? układać membranę pod łatami od wewnątrz zakładając na krokwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Musisz zrobić z 3-4 cm przerwy od tej foli .. (folię potraktować jak warstwę dachu ...) niech sobie będzie.przerwa wentylacyjna ...do boku krokwi listwy i membrana wysokoparoprzepuszczalna ... pod to wełna ... raz .. i pod krokwie dwa lub trzy ...tak aby dać te skromne 30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sovik 12.10.2014 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Dzięki za pomoc, obejrzałem filmik z forum w którym jest dokładnie wytłumaczone jak dobrze ocieplić poddasze , 10 cm wełny wejdzie między krokwie i na stelaż przewiduje 15 cm może dam 20 ,szkoda mi trochę przestrzeni bo skos się zaczyna 50cm od podłogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 To trzeba będzie pokombinować z lepszą wełną, tj niższym współczynnikiem przewodzenia ciepła lambda.koło 0,032 .. 0,031..W/mK ... i nie mylić ze współczynnikiem U.łącznie 30cm da współczynnik U koło 0,1 W/m2K jest to bardzo dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sovik 12.10.2014 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Mam zamiar kupić wełne ursa , znalazłem ogłoszenie w którym jest to opisane tak -"Welna o wysokim wspolczynniku przenikania ciepla lambda= 0,039 W/(m x K).Ilosc paczek 24 szt, kazda paczka to 5,375 m2.Kwota za calosc 1800zl, co daje cene 13,95 zl/m2."z tego co napisałeś wynika że im mniejsze przenikanie lambda tym lepiej a tu na odwrót Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.10.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 To jest lapsus słowny ... 0,039 W/mK jest grosze niż 0,031 -0,032 proporcjonalnie jakieś 20%... gorzej.A u Ciebie liczy się każdy cm, ponieważ nie masz miejsca na więcej .. to wypada dać lepiej.Nie lubię do końca tego rozwiązania... ponieważ jest trzeci czynnik cena .. czy 20% nie da się nadrobić znacznie taniej dokładając grubości ..żeby nie było że te 20% będą kosztować 2x tyle co ta wełna 0,039 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sovik 14.10.2014 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Wełna będzie na pewno 0,039, wszystko robię w miarę jak najtaniej ,jeżdżę po budowach i odkupuje za grosze resztki wełny , w sobotę chciałbym wziąć się za położenie membrany ,jeszcze nie wybrałem producenta , oczywiście niechciałbym przepłacić niepotrzebnie za zbędne włąściwości membrany , znalazłem stronkę producenta z różnymi membranami rozstrzał cenowy jet spory więc proszę o podpowiedź która z membran mi wystarczy pod blachę , http://folnet.pl/grupa/membrany-dachowe/membrany-topdach STROTEX 1300 basic jest jeszcze w podobnej cenie Edytowane 14 Października 2014 przez Sovik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Musisz mieć to w rękach, ponieważ zdarza się że membrana membranie nie równa ..i się zwyczajnie rwie z byle powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts