Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza stary dom problemy...

Sovik

Recommended Posts

Witam wszystkich, chciałbym sie poradzić bo napotkałem pewien problem, dach jest pokryty blachą ,a pod blachą na łaty ułożona folia -taka zwykła (nie mylić z membraną), prawidłowo powinna być membrana paroprzepuszczalna , jak wykonać teraz prawidłowo ocieplenie takiego poddasza ,poddasze będzie zamieszkane więc obawiam się jakiegoś skraplania wody na tej foli ,jak się zabezpieczyć przed przykrą niespodzianką w zimie ?

układać membranę pod łatami od wewnątrz zakładając na krokwie ?

Mam zamiar kupić wełne ursa , znalazłem ogłoszenie w którym jest to opisane tak -"Welna o wysokim wspolczynniku przenikania ciepla lambda= 0,039 W/(m x K).

Ilosc paczek 24 szt, kazda paczka to 5,375 m2.

Kwota za calosc 1800zl, co daje cene 13,95 zl/m2."

z tego co napisałeś wynika że im mniejsze przenikanie lambda tym lepiej a tu na odwrót

To jest lapsus słowny ... 0,039 W/mK jest grosze niż 0,031 -0,032 proporcjonalnie jakieś 20%... gorzej.

A u Ciebie liczy się każdy cm, ponieważ nie masz miejsca na więcej .. to wypada dać lepiej.

Nie lubię do końca tego rozwiązania... ponieważ jest trzeci czynnik cena .. czy 20% nie da się nadrobić znacznie taniej dokładając grubości ..

żeby nie było że te 20% będą kosztować 2x tyle co ta wełna 0,039 ..

Wełna będzie na pewno 0,039, wszystko robię w miarę jak najtaniej ,jeżdżę po budowach i odkupuje za grosze resztki wełny , w sobotę chciałbym wziąć się za położenie membrany ,jeszcze nie wybrałem producenta , oczywiście niechciałbym przepłacić niepotrzebnie za zbędne włąściwości membrany , znalazłem

stronkę producenta z różnymi membranami rozstrzał cenowy jet spory więc proszę o podpowiedź która z membran mi wystarczy pod blachę , http://folnet.pl/grupa/membrany-dachowe/membrany-topdach

STROTEX 1300 basic jest jeszcze w podobnej cenie

Edytowane przez Sovik